21.5 C
București
vineri, 11 octombrie 2024
AcasăEconomieBănci & AsigurăriBăncile din România au înregistrat un surplus de lichiditate de 39,5 miliarde...

Băncile din România au înregistrat un surplus de lichiditate de 39,5 miliarde de lei în septembrie

Băncile comerciale din România au înregistrat în septembrie 2024 un surplus de lichiditate de 39,5 miliarde de lei, în medie zilnică, în creștere față de 37,6 miliarde de lei în august, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).

Acest excedent a fost plasat la BNR prin facilitatea de depozit, la o rată a dobânzii de 5,50%.

Deși acest surplus este semnificativ, este al doilea cel mai mic din anul 2023, după cel înregistrat în august.

Cea mai mare valoare a surplusului a fost înregistrată în ianuarie 2024, de 60,7 miliarde de lei. Scăderea din ultimele luni este explicată prin cererea crescută de credite din partea clienților băncilor, inclusiv a statului.

BNR gestionează cu prudență acest exces de lichiditate pentru a asigura finanțarea economiei, în special pentru consumul intern și nevoile de finanțare ale Guvernului.

Acest surplus a contribuit la scăderea dobânzilor la creditele de consum și ipotecare, sprijinind astfel creșterea economică și consumul, care înregistrează o creștere anuală de 6-7%.

În ultimele 12 luni, soldul creditelor de consum a crescut cu 9,86 miliarde de lei, ajungând la 77,41 miliarde de lei, cu o rată de creștere anuală de 14,9%.

În schimb, dinamica creditării pentru locuințe a fost mai modestă, cu un plus de doar 5,6 miliarde de lei în aceeași perioadă.

Decizia BNR de a nu reduce suplimentar dobânzile pe final de an reflectă preocuparea pentru riscurile inflaționiste și pentru creșterea cheltuielilor guvernamentale pe deficit.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Scăderea exporturilor amplifică deficitul comercial și pune presiune pe economia României

Exporturile României au înregistrat o scădere de 1,6% în primele opt luni din acest an, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, arată datele INS....

Liban: 22 persoane au fost ucise și 117 rănite în două atacuri israeliene asupra Beirutului

Cel puţin 22 de persoane au fost ucise şi 117 au fost rănite în două lovituri israeliene la Beirut, joi seara, potrivit unui nou...

Principele Radu al României este în vizită în Polonia

În zilele de joi, 10 octombrie, și vineri, 11 octombrie 2024, Alteța Sa Regală Principele Radu se află într-o vizită în Republica Polonă, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă