21.5 C
București
vineri, 11 octombrie 2024
AcasăSocialSocietateStudiu: 41% dintre tinerii cu vârste între 18 și 34 de ani sunt...

Studiu: 41% dintre tinerii cu vârste între 18 și 34 de ani sunt în favoarea instaurării unui regim totalitar 

Un raport recent realizat de think-tank-ul GLOBSEC arată că 41% dintre tinerii români cu vârste între 18 și 34 de ani ar fi favorabili instaurării unui regim totalitar fără alegeri regulate.

Această tendință se explică printr-o percepție tot mai larg răspândită în rândul tinerelor generații că democrația actuală nu le satisface nevoile și printr-o incertitudine generalizată cu privire la viitor. În plus, prezența tot mai vizibilă a politicienilor de extremă dreaptă pe rețelele sociale influențează atitudinile acestora.

În contrast, doar 25% dintre persoanele cu vârste de peste 55 de ani, care au trăit sub regimul comunist, ar susține un astfel de regim.

Raportul GLOBSEC analizează și percepțiile românilor privind democrația, integrarea euro-atlantică, schimbările climatice și impactul inteligenței artificiale.

În ceea ce privește democrația, majoritatea românilor (81%) consideră că un regim democratic bazat pe drepturile omului și statul de drept este benefic pentru țară, iar 83% sprijină rămânerea României în Uniunea Europeană.

Ce cred românii despre Uniunea Europeană

Totuși, 71% dintre respondenți cred că UE impune prea mult control asupra României, ceea ce subliniază o lipsă de înțelegere a modului în care funcționează Uniunea.

În ciuda acestor percepții, încrederea în instituțiile românești a crescut semnificativ față de 2022. Astfel, încrederea în Guvern a ajuns la 48%, iar în Parlament la 44%, comparativ cu 25%, respectiv 26% în anul anterior.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Scăderea exporturilor amplifică deficitul comercial și pune presiune pe economia României

Exporturile României au înregistrat o scădere de 1,6% în primele opt luni din acest an, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, arată datele INS....

Fermierii afectați de secetă își pot amâna datoriile până în august 2025, dar impactul real al măsurii rămâne necunoscut

Fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă în proporție de peste 50% nu vor fi obligați să își plătească datoriile către bănci...

Disecția unui cadavru politic – Victor Ponta

În folclorul românesc există o expresie: „Mortul de la groapă nu se mai dezgroapă”. O expresie care nu-și are însă aplicativitate și în...
Ultima oră
Pe aceeași temă