21.5 C
București
vineri, 11 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalAlgeria exclude Franța din licitațiile pentru grâu pe fondul tensiunilor diplomatice. Ce...

Algeria exclude Franța din licitațiile pentru grâu pe fondul tensiunilor diplomatice. Ce are Rusia de câștigat în urma acestei decizii

Algeria a exclus companiile franceze dintr-o licitație recentă pentru importul de grâu, solicitând participanților să nu ofere grâu de origine franceză, relatează surse citate de Euractiv.

Decizia vine în contextul escaladării tensiunilor diplomatice dintre Alger și Paris, legate de susținerea Franței pentru suveranitatea marocană asupra Saharei de Vest.

Această măsură amintește de o dispută similară din urmă cu trei ani, când Franța a fost eliminată din licitațiile de grâu ale Algeriei pentru mai multe luni.

În acest context, livrările din regiunea Mării Negre, în special cele din Rusia, ar putea continua să câștige teren pe piața algeriană.

Algeria, unul dintre cei mai mari importatori de grâu din lume, a avut mult timp Franța ca principal furnizor.

Cu toate acestea, excluderea Franței din licitațiile actuale consolidează poziția Rusiei pe această piață. Agenția algeriană de stat pentru cereale, OAIC, nu a explicat public decizia, dar surse din industrie o leagă de deteriorarea relațiilor bilaterale.

În paralel, Rusia își extinde influența pe piața cerealelor din regiune, devenind unul dintre principalii furnizori ai Marocului.

Din cauza secetei, Marocul este nevoit să importe cinci milioane de tone de grâu, iar Rusia este așteptată să devanseze Franța ca principal furnizor în sezonul 2024-2025.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Principele Radu al României este în vizită în Polonia

În zilele de joi, 10 octombrie, și vineri, 11 octombrie 2024, Alteța Sa Regală Principele Radu se află într-o vizită în Republica Polonă, în...

Salariul minim brut ar putea ajunge la 4.100 de lei de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe economie ar putea crește până la aproximativ 4.100 de lei, conform unui proiect de lege...

Scăderea exporturilor amplifică deficitul comercial și pune presiune pe economia României

Exporturile României au înregistrat o scădere de 1,6% în primele opt luni din acest an, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, arată datele INS....
Ultima oră
Pe aceeași temă