Poliția din Republica Moldova a percheziționat locuințele din întreaga țară ale liderilor unui grup legat de omul de afaceri pro-rus fugar Ilan Șor, în cadrul unei anchete penale privind amestecul în alegeri, scrie Reuters.
Percheziții în Republica Moldova
Poliția l-a acuzat pe Șor și Rusia că încearcă să intervină în alegerile prezidențiale din Moldova din 20 octombrie, care vor avea loc în paralel cu un referendum privind transformarea aderării la Uniunea Europeană, într-un obiectiv strategic în constituție.
Șor, care este exilat în Rusia, a negat acuzațiile cum că ar fi încercat să mituiască alegătorii, calificând declarațiile autorităților moldovene drept un „spectacol absurd”.
Poliția din fosta republică sovietică cu 2,5 milioane de locuitori, care se află între România și Ucraina, a declarat că zeci de mii de alegători au fost mituiți prin intermediul conturilor dintr-o bancă rusească pentru a tergiversa votul. Aceasta a afirmat că eforturile au fost gestionate de persoane din Rusia.
Perchezițiile de joi au făcut parte dintr-o anchetă privind crearea și funcționarea unei organizații criminale implicate în spălarea de bani, cumpărarea de voturi și finanțarea ilegală cu scopul de a influența procesul electoral, a declarat poliția.
Percheziții similare au fost efectuate la proprietățile altor susținători ai lui Șor în ultimele zile și au scos la iveală fonduri despre care poliția a spus că erau destinate mituirii alegătorilor și pliantelor de campanie.
Șor, care a fost condamnat anul trecut în contumacie pentru rolul său în furtul a 1 miliard de dolari din băncile moldovenești, s-a oferit într-o postare luna trecută pe contul său Telegram să plătească persoanele care votează „nu” la referendum.
Președinta în exercițiu, Maia Sandu, este favorită să câștige alegerile, iar sondajele de opinie arată că are un avans confortabil față de ceilalți 10 concurenți. Sondajele indică, de asemenea, că majoritatea moldovenilor sprijină aderarea la UE.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!