25.7 C
București
joi, 10 octombrie 2024
AcasăSocialJustițieTribunalul Militar București va începe judecata pe fond în dosarul „10 august”

Tribunalul Militar București va începe judecata pe fond în dosarul „10 august”

Curtea Militară de Apel Bucureşti a decis, joi, că poate fi începută judecata pe fond în dosarul în care foşti şefi ai Jandarmeriei au fost trimişi în instanţă în cazul privind protestul din 10 august 2018.

„Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de inculpaţii col. Laurenţiu Valentin Cazan, col. (r) Gheorghe Sebastian Cucoş, col. (r) Cătălin Ionuţ Sindile şi plt. adj. şef George Buzatu împotriva încheierii 137/26.06.2024 pronunţate de Tribunalul Militar Bucureşti. (…) Definitivă”, se arată în minuta deciziei.

La începutul lunii august 2023, foşti şefi ai Jandarmeriei au fost trimişi în judecată de procurorii Secţiei Militare a Parchetului General în dosarul privind protestul din 10 august 2018, un număr de 312 persoane vătămate constituindu-se părţi civile în proces.

Este vorba despre colonelul (r) Gheorghe Sebastian Cucoş, fost şef al Jandarmeriei Române; colonelul Laurenţiu Cazan, fost adjunct al directorului general al Jandarmeriei Capitalei, în prezent ofiţer în cadrul Jandarmeriei; colonelul Cătălin Sindile, fost prim adjunct al şefului Jandarmeriei Române.

Judecata va începe pentru abuz în serviciu, fals intelectual și purtare abuzivă

Cei trei sunt acuzaţi de abuz în serviciu, iar Laurenţiu Cazan şi pentru infracţiunea de fals intelectual.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată alţi 13 ofiţeri şi subofiţeri de la Jandarmeria Capitalei: col. (r) Laurenţiu Ciobanu Cristian, fost comandant de batalion în cadrul DGJMB, col. Răzvan Cătălin Popescu, col. Marian Ion Zăvoianu, lt.col. Adrian Costel Dumitru, mr. Luca Moldoveanu, cpt. Marius Daniel Mihai, plt. adj. (r) Alin Belecciu, plt. maj. Marian Cristian Bîrsan, plt. adj. Cristian Bolat, plt. adj. şef George Buzatu, plt. adj. Florea Carmocanu, plt. adj. şef (r) Bardahan Pavel Custrin şi plt. maj. (r) George Constantin Zamfir.

Aceştia sunt acuzaţi de purtare abuzivă sau complicitate la această infracţiune.

Potrivit Parchetului General, în data de 10 august 2018, la ora 23,11, cu ocazia mitingului de protest ce a avut loc în Piaţa Victoriei din municipiul Bucureşti, colonelul Laurenţiu Cazan, în calitate de comandant al acţiunii, precum şi Gheorghe Cucoş şi Ionuţ Sindile, în calitate de coordonatori ai aceleiaşi acţiuni, şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi au ordonat efectivelor de jandarmi din subordine, cu încălcarea dispoziţiilor legale, intervenţia în forţă în vederea dispersării întregii mase de protestatari prezente în Piaţa Victoriei – aproximativ 30.000 de persoane, intervenţie pe care ulterior au şi condus-o.

Faptele lor au avut drept consecinţe îngrădirea libertăţii de întrunire şi a dreptului la integritate fizică şi psihică a manifestanţilor prezenţi în Piaţa Victoriei, drepturi fundamentale prevăzute de Constituţia României şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), precum şi provocarea de suferinţe fizice sau leziuni ce au necesitat între una şi 50 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare în cazul unui număr de 433 de persoane, arată anchetatorii.

„Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că intervenţia în forţă a jandarmilor s-a făcut cu încălcarea principiilor necesităţii, gradualităţii şi proporţionalităţii, principii consacrate de reglementările legale în materie şi reflectate în jurisprudenţa CEDO. Astfel, s-a reţinut că jandarmii au acţionat nu doar împotriva persoanelor care se manifestau violent, în vederea izolării acestora şi aplicării măsurilor legale, ci şi împotriva manifestanţilor paşnici, care constituiau marea majoritate a protestatarilor. În mod concret, cercetările efectuate au stabilit că militarii jandarmi au folosit cu ocazia executării misiunii respective un număr total de 63 de grenade de mână cu efect acustic, 489 de grenade de mână cu efect iritant lacrimogen, 316 cartuşe de calibru 38 mm şi 40 mm, de asemenea cu efect iritant lacrimogen, 8 pulverizatoare de capacitate mărită şi 168 pulverizatoare de mână”, arătau procurorii.

În ceea ce-l priveşte pe colonelul Laurenţiu Cazan, cercetările efectuate în cauză au stabilit că, la data de 11 august 2018, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a întocmit un raport de acţiune preliminar, în care a atestat împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că a menţionat că prefectul municipiului Bucureşti ar fi aprobat intervenţia în forţă a militarilor jandarmi asupra demonstranţilor adunaţi în Piaţa Victoriei.

În privinţa celorlalţi inculpaţi, din probatoriul administrat în cauză a reieşit că, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu în cadrul dispozitivului de asigurare şi restabilire a ordinii publice din Piaţa Victoriei, distinct de ordinul de intervenţie în forţă dat de către primii trei inculpaţi, au înlesnit utilizarea forţei fizice şi mijloacelor tehnice din dotare sau le-au folosit împotriva unor protestatari în mod nejustificat, cauzându-le acestora suferinţe fizice şi/sau leziuni corporale ce au necesitat pentru vindecare între una şi 50 zile de îngrijiri medicale.

În dosar s-au dispus și soluții de clasare

Procurorii precizau că, în acest dosar, s-au dispus şi soluţii de clasare, două disjungeri faţă de doi inculpaţi, cu care s-au încheiat ulterior două acorduri de recunoaştere a vinovăţiei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de purtare abuzivă, precum şi alte disjungeri în vederea identificării unor jandarmi cu privire la care, din cercetările efectuate, au rezultat indicii referitoare la săvârşirea unor fapte de natură penală.

Până la data de 1 august 2023, dintre persoanele vătămate 312 s-au constituit părţi civile în cauză.

Procurorii militari au dispus introducerea în procesul penal, în calitate de părţi responsabile civilmente, a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.

Dosarul urmează să fie soluţionat de Tribunalul Militar Bucureşti.

Declic: Justiţia trebuie să judece rapid Dosarul 10 august

Comunitatea Declic solicită Tribunalului Militar Bucureşti să judece în regim de urgenţă dosarul 10 august, având în vedere că mai sunt doar trei ani până la prescrierea faptelor, iar vinovaţii ar putea să scape de pedeapsă.

„Declic a susţinut, prin avocaţi, victimele din dosarul 10 august şi va continua să achite costurile judiciare, până la o decizie a instanţei. A venit, în sfârşit, momentul pe care îl aşteaptă de cinci ani cetăţenii bătuţi şi gazaţi în Piaţa Victoriei pe 10 august 2018, pentru că au îndrăznit să protesteze paşnic. Jandarmii agresori au fost trimişi în judecată. Dar, ca vinovaţii să fie cu adevărat pedepsiţi, Justiţia trebuie să îşi arate eficienţa şi să judece rapid dosarul. Altfel, acuzaţii pot scăpa prin prescrierea faptelor, o metodă deja folosită de acuzaţi şi în alte mari dosare”, a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei Declic – 10 august.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

A treia înfrângere consecutivă pentru U-BT Cluj în EuroCup! Avantaj de 17 puncte risipit în fața Valenciei

U-BT Cluj-Napoca a pierdut a treia partidă din actuala ediție a EuroCup, deși a avut un avantaj de 17 puncte împotriva Valenciei, scor final...

România, sprijin neclintit pentru parcursul european al Republicii Moldova în fața propagandei rusești

Prim-ministrul Marcel Ciolacu reafirmă susținerea României pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și condamnă încercările Rusiei de a deturna acest obiectiv prin propagandă și...

Generația Z, mai orientată spre viitor și responsabilă, investește în educație și bunăstare, arată un studiu

Tinerii din Generația Z, cu vârste între 23 și 27 de ani, sunt mai preocupați de viitor și de propria dezvoltare decât generațiile anterioare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă