25.7 C
București
joi, 10 octombrie 2024
AcasăSănătateCum și de ce apare anxietatea în rândul tinerilor

Cum și de ce apare anxietatea în rândul tinerilor

Anxietatea este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate mintală, care nu afectează doar adulții, ci și tinerii. Studiile recente au evidențiat că un număr tot mai mare de adolescenți și tineri adulți prezintă stări de anxietate. Cel mai adesea, cauzele anxietății la tineri sunt diferite de cele ale adulților, ceea ce face ca și abordarea acestei tulburări să fie diferită. Cunoașterea cauzelor contribuie la înțelegerea anxietății.  

Citește în continuare și află cum apare anxietatea la tineri și care sunt modalitățile eficiente de a o gestiona. 

Cauzele anxietății la tineri

În majoritatea situațiilor, anxietatea se manifestă ca o consecință a efectului mediului asupra tinerilor. Condițiile de viață și așteptările ridicate de la aceștia sunt doar unii dintre factorii semnificativi ai anxietății. Printre cauzele cel mai des întâlnite se află:

Presiunea academică și profesională – Stresul examenelor, așteptările părinților și ale profesorilor, precum și găsirea unui loc de muncă pot genera un stres semnificativ.

Impactul social media – Rețelele sociale joacă un rol important în viața tinerilor și sunt obiectul comparației cu alte persoane. Acestea dau nașterea la teama de a nu fi la fel de bun, perfect ca și ceilalți, ceea ce crește anxietatea.

Relațiile interpersonale – Tinerii se confruntă adesea cu schimbări în cercurile de prieteni, despărțiri, presiuni sociale. Acestea, împreună cu relațiile romantice pot declanșa sentimente de nesiguranță și anxietate.

Perioadele de schimbare – Finalizarea studiilor, mutarea într-un alt oraș, începutul unei cariere sau independența financiară pot fi copleșitoare pentru mulți tineri. Frica de necunoscut și teama de eșec sunt cele răspunzătoare de apariția anxietății.

Resursele financiare – Gestionarea resurselor financiare și îngrijorările legate de viitorul financiar sunt frecvente în rândul tinerilor, în special pentru cei care devin independenți sau care au dificultăți în a găsi un loc de muncă stabil.

Factori genetici și biologici – Anxietatea poate avea și o componentă genetică, dar care este de multe ori ignorată.

Cum recunoști anxietatea?

Anxietatea se poate manifesta în diferite moduri pentru fiecare persoană. Astfel că, simptomele pot varia, dar printre cele mai frecvente se numără:

  • sentimentul de îngrijorare;
  • senzația de teamă;
  • stare de agitație, neliniște;
  • dificultăți de concentrare;
  • tulburări de somn (insomnie);
  • tensiune musculară.

Dacă te regăsești în aceste simptome, este important să ceri ajutor specializat. Un cabinet psiholog Bucuresti îți poate oferi sprijinul adecvat pentru a înțelege cu ce te confrunți și a învăța cum să gestionezi anxietatea, pentru a te simți mai bine.

Remedii pentru anxietate

Este important să cunoști faptul că nu există un singur tratament pentru anxietate și că abordarea acestei tulburări este diferită pentru fiecare persoană. Psihologul este specialistul care îți poate oferi un remediu eficient pentru a-ți ameliora disconfortul dat de anxietate. Așadar, acesta abordează starea ta într-un mod personalizat, în funcție de nevoile tale. Pot fi utilizate tehnici și terapii, precum:

  • terapia cognitiv-comportamentală – terapie a cărei eficiență a fost dovedită în multiple studii;
  • exerciții de mindfulness – reduc simptomele anxietății;
  • tehnici de relaxare – promovează calmul și restabilesc echilibrul interior. 

Pretul unei sedinte la psiholog variază în funcție de mai mulți factori, așa că dacă dorești să participi la ședințe de terapie, ia legătura cu un specialist și află de la acesta care sunt costurile. Ia în considerare că fiecare sesiune de terapie este o investiție în sănătatea ta mintală. 

Anxietatea poate fi copleșitoare și poate chiar afecta întreaga desfășurare a vieții. Dacă tu sau o persoană cunoscută ție se confruntă cu anxietate, nu ezita să ceri ajutorul. Meriți să fii fericit și anxietatea să rămână doar o amintire!

Cele mai citite

Studiu: Cum arată locul de muncă ideal pentru români. Cele trei criterii importante de care ar trebui să ținem cont

Un loc de muncă ideal pentru români include un salariu corect, un program de lucru flexibil și colegi competenți, conform studiului „Workplace for all....

Cele mai riscante sporturi care pot pune în pericol sănătatea dentară

Atunci când vorbim despre sănătatea dentară, nu ne gândim imediat la practicarea de sporturi. Totuși, multe activități sportive pot avea un impact semnificativ asupra...

Orașe verzi și sisteme centralizate de termoficare până în 2030

Programul Naţional de Investiţii "Energie verde" a fost lansat în consultare publică și are un buget de 4 miliarde de lei Ministrul Energiei, Sebastian Burduja,...
Ultima oră
Pe aceeași temă