25.7 C
București
joi, 10 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăAproape 850.000 de români pot beneficia de amnistia fiscală propusă de guvernul...

Aproape 850.000 de români pot beneficia de amnistia fiscală propusă de guvernul Ciolacu

Guvernul Marcel Ciolacu a anunțat o măsură de amnistie fiscală care ar putea șterge o parte semnificativă a datoriilor acumulate de aproximativ 850.000 de persoane fizice. Conform planului, cel puțin 25% din datoriile acestora vor fi anulate, iar dobânzile aferente datoriei vor fi, de asemenea, șterse.

Din totalul de debitori, aproape 500.000 de persoane au datorii medii de aproximativ 259 de lei, însă există și 13.000 de indivizi cu datorii considerabile, fiecare având în medie de plătit în jur de 2,7 milioane de lei.

Întrebarea care rămâne este cine sunt aceste persoane care, în calitate de persoane fizice, au realizat venituri de peste 27 milioane de lei?

Consultantul fiscal Emilian Duca explică, pentru Ziarul Financiar, faptul că o parte din aceste datorii provin, probabil, din controale fiscale și rapoarte de inspecție contestate.

Cine ar urma să beneficieze de amnistie

De asemenea, este posibil ca unii dintre debitori să nu fi achitat impozitele aferente unor tranzacții cu acțiuni, proprietăți sau criptomonede.

Duca adaugă că este puțin probabil ca afaceri pe persoană fizică să acumuleze astfel de datorii fără să fi fost deja executate silit, majoritatea cazurilor rezultând din controale fiscale.

Avocatul Gabriel Biriş exclude ipoteza ca debitorii să fie angajați sau pensionari, deoarece impozitele pentru aceste categorii sunt reținute direct la sursă, nefiind posibile acumulări semnificative de datorii, potrivit Ziarului Financiar.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Primul român care a reușit performanța de a urca toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri

Alpinistul Adrian Laza, un inginer silvic de 61 de ani din Piatra Neamț, a devenit primul român care a reușit performanța extraordinară de a...

Jocuri de culise în piața de capital. Bogdan Drăgoi pune mâna pe acțiunile statului român la un preț de nimic, printr-o tranzacție pe furiș

O tranzacție de peste 83,3 milioane de acțiuni l-a transformat pe Bogdan Drăgoi, unul dintre cei mai controversați jucători din piața de capital românească,...

Servicii de sănătate mintală gratuite și reduse, disponibile pentru românii aflați în dificultate

Asociația Mental Health for Romania (MHR) anunță o creștere semnificativă a înscrierilor pe platforma sa online, care facilitează accesul la servicii de sănătate mintală. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă