25.7 C
București
joi, 10 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăActivitatea pieței de fuziuni și achiziții din România a crescut semnificativ în...

Activitatea pieței de fuziuni și achiziții din România a crescut semnificativ în T3 2024

Piața de fuziuni și achiziții (M&A) din România a înregistrat o creștere semnificativă în trimestrul al treilea din 2024, cu 77 de tranzacții anunțate în perioada iulie-septembrie, comparativ cu 53 în același interval din 2023.

Această evoluție marchează o revenire față de prima jumătate a anului, potrivit unei analize realizate de PwC România.

Printre principalele domenii care au contribuit la această creștere se numără sectorul imobiliar, bunurile de consum și energia regenerabilă, care au reprezentat peste 65% din tranzacțiile suplimentare anunțate în T3 2024.

Din punct de vedere al valorii, piața a înregistrat o creștere de peste 2,7 ori față de T3 2023, dacă se exclude impactul listării Hidroelectrica din iulie 2023.

Cele 77 de tranzacții anunțate au cumulat peste 2 miliarde de euro, în timp ce, în același trimestru din 2023, valoarea acestora a fost de 750 de milioane de euro, fără a include cei 1,9 miliarde de euro generați de IPO-ul Hidroelectrica.

Care au fost cele mai mari tranzacții din ultima perioadă

Cele mai mari tranzacții din acest trimestru au fost achizițiile de parcuri eoliene realizate de PPC și Nala Renewables, care au contribuit cu peste 900 de milioane de euro la valoarea totală a pieței.

În primele nouă luni ale anului 2024, piața românească de fuziuni și achiziții a înregistrat 192 de tranzacții, cu o valoare cumulată de aproximativ 4,4 miliarde de euro, în creștere cu 6% față de aceeași perioadă din 2023 (excluzând IPO-ul Hidroelectrica).

Investitorii strategici au fost cei mai activi, realizând 83% din tranzacțiile din primele nouă luni ale anului. În schimb, fondurile de investiții au rămas prudente, reducându-și numărul de tranzacții pentru al cincilea trimestru consecutiv, concentrându-se pe sectoare precum logistică, transport, producție specializată și retail.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Crin Antonescu: Spre stupoarea mea, PNL a devenit lipsit de credibilitate, ridicol. Începe să semene cu unul dintre fruntașii săi mici, demagogi și obraznici

Fostul președinte PNL a declarat că suntem în comedia penibilului, în care se rupe orice legătură între PNL și PSD, dar toți rămân la...

PSD vrea excluderea CCR de la validarea candidaturilor pentru prezidențiale

PSD vrea excluderea CCR din validarea candidaturilor la prezidențiale după cazul Diana Șoșoacă, se arată într-un proiect de lege depus miercuri în Parlament de...

Deficitul comercial al României a crescut cu 14,6% în primele opt luni din 2024, ajungând la 20,9 miliarde de euro

Deficitul comercial al României pe segmentul de bunuri a înregistrat o creștere de 14,6% în perioada ianuarie-august 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023,...
Ultima oră
Pe aceeași temă