21 C
București
joi, 10 octombrie 2024
AcasăSportTenisWimbledon renunță la arbitrii de linie după 147 de ani! Turneul va...

Wimbledon renunță la arbitrii de linie după 147 de ani! Turneul va folosi un sistem automat de detectare a greșelilor

După 147 de ani de tradiție, turneul de Grand Slam pe iarbă de la Wimbledon va introduce, din 2025, un sistem electronic de arbitraj, renunțând astfel la arbitrii de linie.

Turneul de tenis de la Wimbledon va face o schimbare majoră începând cu ediția din 2025, când va renunța la arbitrii de linie, folosind în locul acestora un sistem automat de apelare a liniilor (Electronic Line Calling – ELC). Decizia reprezintă o modificare istorică pentru turneul britanic, care până acum se baza pe arbitrajul uman pentru a gestiona liniile terenului, inclusiv în cele mai tensionate momente ale competiției. Anunțul a fost făcut recent, conform The Times, iar schimbarea vine ca parte a unui efort mai larg de modernizare a competițiilor de tenis de elită.

Implementarea tehnologiei ELC la Wimbledon

Pe cele 18 terenuri de la All England Club, noua tehnologie va înlocui cei 300 de arbitri de linie folosiți anterior, asigurând o precizie mai mare în determinarea greșelilor de linie. Sistemul ELC, deja testat cu succes la mai multe turnee, inclusiv la US Open din 2020, va asigura o automatizare completă a procesului de arbitraj pentru linii, eliminând erorile umane care ar putea influența rezultatul meciurilor.

Sally Bolton, CEO-ul All England Club, a subliniat că decizia de a introduce această tehnologie la Wimbledon a fost luată după teste amănunțite, menționând că s-a ajuns la concluzia că „tehnologia este suficient de stabilă” pentru a face această tranziție. De asemenea, Bolton a evidențiat faptul că Wimbledon trebuie să mențină un echilibru între tradiție și inovație, adăugând că arbitrii de linie au avut un rol important în istoria turneului, dar evoluția tehnologică permite acum o schimbare importantă.

Arbitrii de scaun, cei care coordonează întregul proces de arbitraj al unui meci, nu vor fi afectați de această schimbare și își vor păstra rolul în cadrul turneului. Aceasta înseamnă că în continuare va exista un element uman în deciziile cheie ale jocului, dar greșelile de linie vor fi gestionate de tehnologie.

Sistemul ELC în marile turnee de Grand Slam

Wimbledon nu este singurul turneu de Grand Slam care adoptă acest sistem. Din 2025, Australian Open și US Open vor folosi, de asemenea, sistemul ELC, care a fost deja implementat parțial în acele competiții. Singurul turneu de Grand Slam care nu va folosi această tehnologie va fi Roland Garros, desfășurat pe zgură, unde urma mingii poate fi verificată manual, ceea ce face mai puțin necesară utilizarea sistemului automatizat.

Dragos Soneriu
Dragos Soneriu
Dragoș are o vastă experiență în domeniul jurnalismului sportiv și al comentariilor sportive, activând pe principalele canale de televiziune din România. În prezent, este comentator sportiv la Antena 1 pentru competiții importante de fotbal, tenis, înot și polo. Anterior, între februarie 2021 și septembrie 2022, a fost redactor pentru Sport.ro, contribuind la scrierea știrilor și administrarea paginilor de social media ale site-ului.
Cele mai citite

A treia înfrângere consecutivă pentru U-BT Cluj în EuroCup! Avantaj de 17 puncte risipit în fața Valenciei

U-BT Cluj-Napoca a pierdut a treia partidă din actuala ediție a EuroCup, deși a avut un avantaj de 17 puncte împotriva Valenciei, scor final...

Cele mai riscante sporturi care pot pune în pericol sănătatea dentară

Atunci când vorbim despre sănătatea dentară, nu ne gândim imediat la practicarea de sporturi. Totuși, multe activități sportive pot avea un impact semnificativ asupra...

Crin Antonescu: Spre stupoarea mea, PNL a devenit lipsit de credibilitate, ridicol. Începe să semene cu unul dintre fruntașii săi mici, demagogi și obraznici

Fostul președinte PNL a declarat că suntem în comedia penibilului, în care se rupe orice legătură între PNL și PSD, dar toți rămân la...
Ultima oră
Pe aceeași temă