21 C
București
joi, 10 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăPIB-ul României a crescut cu 0,3% în trimestrul II 2024 față de...

PIB-ul României a crescut cu 0,3% în trimestrul II 2024 față de primul trimestru

Produsul Intern Brut (PIB) al României a înregistrat o creștere de 0,3% în termeni reali în al doilea trimestru al anului 2024, comparativ cu primul trimestru, ajungând la 442,094 miliarde lei, potrivit datelor provizorii publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Comparativ cu același trimestru din 2023, PIB-ul a crescut cu 0,9% atât pe seria brută, cât și pe cea ajustată sezonier.

În primul semestru din 2024, PIB-ul a fost estimat la 870,376 miliarde lei, în creștere cu 1,4% în termeni reali față de perioada similară a anului precedent.

Revizuirea datelor pentru perioada 2007-2023 și a estimărilor pentru trimestrul II 2024 a adus modificări minore în raport cu varianta provizorie publicată anterior, dinamica PIB fiind ajustată în sus cu 0,1 puncte procentuale.

Contribuții constante din partea principalelor sectoare economice

Contribuțiile principalelor sectoare economice au rămas relativ constante, cu ajustări minore în agricultură, industrie și construcții.

Comerțul și sectorul hotelier au înregistrat o creștere mai semnificativă a volumului de activitate, influențând pozitiv dinamica PIB.

Aceste date indică o creștere moderată a economiei românești, dar cu variații între diferitele sectoare de activitate.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Fost ministru al Sănătății, acuzat de procurorii anticorupție de luare de mită în formă continuată

Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, este acuzat de procurorii DNA de luare de mită în formă continuată de la pacienți, potrivit surse G4Media. Nelu...

Porțile terestre ale Schengen, analizate în Consiliul JAI. România și Bulgaria scoase la lecție

Președinția JAI va prezenta situația actuală a aplicării integrale a cerințelor Schengen pentru Bulgaria și România Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene...

Jocuri de culise în piața de capital. Bogdan Drăgoi pune mâna pe acțiunile statului român la un preț de nimic, printr-o tranzacție pe furiș

O tranzacție de peste 83,3 milioane de acțiuni l-a transformat pe Bogdan Drăgoi, unul dintre cei mai controversați jucători din piața de capital românească,...
Ultima oră
Pe aceeași temă