13.2 C
București
joi, 10 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăDeficitul comercial al României a crescut cu 14,6% în primele opt luni...

Deficitul comercial al României a crescut cu 14,6% în primele opt luni din 2024, ajungând la 20,9 miliarde de euro

Deficitul comercial al României pe segmentul de bunuri a înregistrat o creștere de 14,6% în perioada ianuarie-august 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, ajungând la 20,9 miliarde de euro, conform datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Această creștere a fost determinată de o scădere a exporturilor cu 1,6% și o creștere a importurilor cu 2%.

În primele opt luni ale anului, România a realizat exporturi în valoare totală de 61,1 miliarde de euro, în timp ce importurile au însumat 82 de miliarde de euro.

Produsele din categoriile „mașini și echipamente de transport” au reprezentat 46,8% din totalul exporturilor și 36,3% din importuri, în timp ce alte produse manufacturate au avut ponderi de 28,9% la export și 28,6% la import.

Schimburile comerciale intra-UE27 au însumat 44 miliarde de euro la exporturi și 59,3 miliarde de euro la importuri, reprezentând aproximativ 72% din totalul comerțului exterior al României.

Exporturi de 17 miliarde de euro în afara UE

În ceea ce privește relațiile comerciale cu țările din afara UE, exporturile au fost de 17 miliarde de euro, iar importurile au totalizat 22,6 miliarde de euro.

În luna august 2024, România a înregistrat un deficit comercial de 2,88 miliarde de euro, cu exporturi de 6,54 miliarde de euro și importuri de 9,42 miliarde de euro.

Comparativ cu august 2023, exporturile au scăzut cu 7,5%, iar importurile cu 3%.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Fost ministru al Sănătății, acuzat de procurorii anticorupție de luare de mită în formă continuată

Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, este acuzat de procurorii DNA de luare de mită în formă continuată de la pacienți, potrivit surse G4Media. Nelu...

Porțile terestre ale Schengen, analizate în Consiliul JAI. România și Bulgaria scoase la lecție

Președinția JAI va prezenta situația actuală a aplicării integrale a cerințelor Schengen pentru Bulgaria și România Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene...

S-a scos la licitație ultimul lot al unui drum de mare viteză din România

Licitația pentru proiectarea și execuția Lotului 5 (21,52 km) al drumului de mare viteză Craiova -Târgu Jiu a fost lansată marți, 8 octombrie. Acum,...
Ultima oră
Pe aceeași temă