21 C
Bucureศ™ti
joi, 10 octombrie 2024
AcasฤƒPoliticฤƒPorศ›ile terestre ale Schengen, analizate รฎn Consiliul JAI. Romรขnia ศ™i Bulgaria scoase...

Porศ›ile terestre ale Schengen, analizate รฎn Consiliul JAI. Romรขnia ศ™i Bulgaria scoase la lecศ›ie

Preศ™edinศ›ia JAI va prezenta situaศ›ia actualฤƒ a aplicฤƒrii integrale a cerinศ›elor Schengen pentru Bulgaria ศ™i Romรขnia

Consiliul Justiลฃie ลŸi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene se reuneลŸte รฎn zilele de 10 ลŸi 11 octombrie 2024, la Luxemburg, pentru a lua รฎn discuลฃie, printre altele, spaลฃiul Schengen, azilul ลŸi migraลฃia, securitatea internฤƒ sau combaterea rasismului, se precizeazฤƒ pe site-ul Comisiei Europene.

Spaศ›iul Schengen

Miniศ™trii de interne din ศ›ฤƒrile UE vor analiza doar modul รฎn care ศ›ara noastrฤƒ, alฤƒturi de Bulgaria, a aplicat efectiv acquis-ul (cerinศ›ele) Schengen, nu este aศ™teptat un vot decisiv privind eventuala aderare a Romรขniei la spaศ›iul Schengen ศ™i cu frontierele terestre.

Miniศ™trii vor face un bilanศ› al situaศ›iei generale a spaศ›iului Schengen. Comisia va prezenta Barometrul Schengen, un raport bianual care analizeazฤƒ evoluศ›iile รฎnregistrate, precum ศ™i ameninศ›ฤƒrile ศ™i evoluศ›iile emergente din spaศ›iul Schengen. Miniศ™trii vor avea un schimb de opinii, cu privire la punerea รฎn aplicare a prioritฤƒศ›ilor ciclului anual. Discuศ›ia se va axa pe prioritatea legatฤƒ de creศ™terea rezilienศ›ei frontierelor noastre externe.

„Preศ™edinศ›ia va prezenta, de asemenea, situaศ›ia actualฤƒ a aplicฤƒrii integrale a acquis-ului Schengen, รฎn Bulgaria ศ™i Romรขnia. La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis sฤƒ elimine controalele de la frontierele aeriene ศ™i maritime cu Bulgaria ศ™i Romรขnia. Pentru a se stabili data eliminฤƒrii controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria ศ™i Romรขnia, este nevoie de o altฤƒ decizie a Consiliului”, se mai precizeazฤƒ pe site-ul Comisiei Europene.

Azil ศ™i migraศ›ie

Repatrierea migranศ›ilor ilegali ศ™i ale solicitanศ›ilor de azil respinศ™i vor fi un alt subiect dezbฤƒtut รฎn cadrul Consiliului JAI. Potrivit Eurostat, รฎn 2023,ย ordinul de a pฤƒrฤƒsi UE a fost emis รฎn cazul unui numฤƒr de 484.160 de persoane din afara UE, dintre care 91.ย 465 (18,9%) au fost returnaศ›i efectiv.

Securitatea internฤƒ

Miniศ™trii de Interne vor avea discuศ›ii ศ™i cu privire la consecinศ›ele conflictelor externe, inclusiv ale rฤƒzboiului de agresiune al Rusiei รฎmpotriva Ucrainei ศ™i ale situaศ›iei din Orientul Mijlociu, precum ศ™i cu privire la implicaศ›iile acestora pentru UE.

Preศ™edinศ›ia va oferi de asemenea informaศ›ii, cu privire la prioritฤƒศ›ile sale รฎn lupta รฎmpotriva traficului de droguri ศ™i a criminalitฤƒศ›ii organizate, precum ศ™i legate de cele mai recente evoluศ›ii privind modul รฎn care sunt abordate aceste prioritฤƒศ›i.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistฤƒ experimentatฤƒ รฎn jurnalism ศ™i comunicare, cu o carierฤƒ diversificatฤƒ รฎn mass-media ศ™i educaศ›ie. A fost editor ศ™i prezentator de ศ™tiri la Realitatea Plus din Bucureศ™ti, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 pรขnฤƒ รฎn iulie 2024. รŽncepรขnd cu 1 iulie 2024, Dana s-a alฤƒturat echipei Romรขnia Liberฤƒ. Anterior, a lucrat la Prima tv, Naศ›ional Tv, Profit.ro ศ™i Money Channel รฎn aceleaศ™i funcศ›ii. Dana a fost coordonator de marketing ศ™i comunicare la TCE 3 Brazi Group ศ™i expert รฎn comunicare la Agenศ›ia pentru Dezvoltare Regionalฤƒ โ€“ Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artฤƒ ศ™i Culturฤƒ Neamศ› ศ™i copywriter la Opera Comicฤƒ pentru Copii din Bucureศ™ti. Pe lรขngฤƒ activitatea รฎn jurnalism, Dana a fost ศ™i este profesor de limba francezฤƒ ศ™i de limba ศ™i literatura romรขnฤƒ la diverse instituศ›ii de รฎnvฤƒศ›ฤƒmรขnt. Dana deศ›ine un master รฎn Comunicare de la Universitatea din Bucureศ™ti ศ™i este traducฤƒtor ศ™i interpret certificat pentru limba francezฤƒ.
Cele mai citite

Telenovela s-a terminat! Boupendza a primit undฤƒ verde de la FIFA

Rapid a primit permisiunea de a-l legitima pe atacantul Aaron Boupendza, dupฤƒ ce FIFA a soluศ›ionat litigiul cu Zamalek. Rapid Bucureศ™ti a anunศ›at oficial cฤƒ...

Ucraina a distrus un depozit de sute de drone din sudul Rusiei

Ucraina a anunลฃat miercuri cฤƒ forลฃele sale armate au distrus un depozit adฤƒpostind cรขteva sute de drone de atac รฎn sudul Rusiei, noteazฤƒ AFP. Forลฃele...

Spor natural negativ รฎn Romรขnia รฎn august 2024: Cu cรขt a scฤƒzut populaศ›ia ศ›ฤƒrii

Populaศ›ia Romรขniei a continuat sฤƒ รฎnregistreze un spor natural negativ รฎn august 2024, cu o scฤƒdere de 6.076 de persoane, conform datelor publicate de...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ