Liderii liberali decid, la București, următoarele acțiuni politice, după ce președintele PNL și candidat la alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă, a anunțat că nu mai există coaliție cu PSD.
Liderii organizațiilor PNL din țară au fost chemați la o ședință miercuri seara, Vila Lac, pentru a lua o decizie în privința retragerii de la guvernare. Surse din rândul liberalilor spun că PNL nu se va retrage de la guvernare și că PNL nu va susține moțiunea de cenzură anunțată de USR.
Cu toate acestea, Nicolae Ciucă a continuat, miercuri, să critice PSD, susținând că este partidul stat: „PSD rămâne partidul stat, un partid care refuză să facă dreptate românilor”, pentru că a refuzat să sprijine adoptarea în regim de urgenţă a proiectului de lege propus de liberali pentru modificarea pensiilor militare: „Condamn cu fermitate blocarea unui proiect de lege esențial pentru militarii noștri, orchestrată de către PSD din motive pur politice. Pensiile militare nu ar trebui să fie un subiect de negociere sau orgoliu politic. Cer PSD să adopte de urgență legea care asigură actualizarea echitabilă a pensiilor militarilor români!“, a transmis Ciucă prin tr-un mesaj pe Facebook.
Liderul PNL spune că PSD este preocupat doar să-și păstreze influența: „Din păcate, colegii din PSD au blocat adoptare acestui proiect refuzând să sprijine procedura de urgență. Este regretabil că o inițiativă care sprijină o categorie atât de importantă pentru România este amânată din motive politice sau din orgoliu. Din păcate, PSD rămâne partidul stat, care refuză să facă dreptate românilor, preocupat doar să-și conserve influența“.
Ciolacu: „Eu aşteptam să fim mai inventivi în această campanie“
Replica lui Marcel Ciolacu nu s-a lăsat așteptată. Liderul PSD a spus că toate aceste declarații și critici vin partea liberalilor doar pentru că se apropie alegerile: „V-am mai spus, una e Guvernul României, una e coaliţia politică. Suntem în campanie electorală. (…) Eu aşteptam să fim mai inventivi în această campanie, nu cu tâmpenii de genul că PSD fură, are puterea totală. Îmi aduc aminte că domnul Iohannis îşi dorea guvernul său.
Un guvern funcţionează cu miniştri, nu funcţionează cu preşedinţii de partide, dar lucrurile politice se discută, în continuare, la nivelul secretarilor generali ai partidelor”.
Premierul Marcel Ciolacu a mai precizat că îşi va da demisia din funcţie dacă PNL iese de la guvernare: „În momentul acela nu mai avem o coaliţie pentru Guvernul României, nu e normal?”, a afirmat Ciolacu.
Liderul PSD a comentat și informația că este posibil ca unii miniştri liberali să blocheze proiecte care vizează suplimentarea de fonduri la anumite ministere: „De obicei nu intră în şedinţa de Guvern decât proiecte care sunt avizate. Eu cred în acest moment că încălcăm o linie roşie, confundăm iarăşi Guvernul României cu un guvern de coaliţie. Nimeni nu a venit cu cheltuieli suplimentare de capul lui. De exemplu, astăzi avem pentru medicamente, ca oamenii să aibă acces pentru medicamentele oncologice… Nu vedeţi că este, totuşi, o chestie aşa, generală, ca să fie folosită în campanie. Eu nu am nicio problemă să asist şi eu, pentru că sunt jucător în această campanie”, a declarat Ciolacu.
Cum a fost denumită moțiunea de cenzură a USR
Conducerea USR a anunțat că moțiunea de cenzură a fost redactată.
Elena Lasconi, președintele USR, a anunțat că moțiunea a fost scrisă și face un apel ca moțiunea să fie semnată: „Facem un apel către toate forțele politice democratice parlamentare să semneze această moțiune de cenzură, numită «Democrația – în pericol. Economia – distrusă. Românii – sărăciți. Guvernarea Ciolacu trebuie să se încheie! Nu tot ei!»”.
De asemenea, Elena Lasconi a transmis un mesaj liberalilor: „Aveți acum șansa de a arăta tuturor dacă sunteți cu românii sau sunteți cu Ciolacu. Și atenție: nu poți fi și cu românii, și cu PSD în același timp.
Guvernul Ciolacu a adus România într-un moment critic: atacul împotriva economiei – scumpiri, împrumuturi, deficit, atacul împotriva justiției, atacul împotriva democrației – fraudarea alegerilor și eliminarea unui candidat din cursa electorală. De acum înainte nu mai putem merge așa!
Foștii noștri parteneri de la PNL spun că rămân la guvernare ca să apere țara de PSD și că vor să se asigure că alegerile vor fi organizate corect. Păi, măi, oameni buni, nu tot ministru PNL era șef la Interne la alegerile precedente, nu tot Greblă era la AEP pe 9 iunie? Ce va fi diferit cu aceiași oameni? Erați la masa Guvernului și la alegerile locale și europarlamentare și nu ați oprit toate mișmașurile dovedite cu acte din secțiile de vot. De ce v-ar crede românii acum?
Dragi foști colegi de la PNL, alegerea e foarte simplă. Pe de o parte aveți de ales între a continua această mascaradă alături de Marcel Ciolacu și a rămâne lipiți la conducta cu bani publici, pe de altă parte aveți de ales să serviți în mod real interesul națiunii române. Astfel de momente ne definesc în primul rând ca oameni și abia după aceea ca politicieni“.
Pentru depunerea moțiunii sunt necesare 117 semnături, iar pentru votarea ei și căderea Guvernului sunt necesare 234 de voturi. În prezent, opoziția, însemnând AUR (43 de voturi), USR (59) și PNL (110), dacă va susține moțiunea, va avea 212 voturi.
De asemenea, AUR a pregătit o altă moțiune de cenzură.