7.6 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăInternaționalJens Stoltenberg a devenit preşedinte al Conferinţei de Securitate de la Munchen

Jens Stoltenberg a devenit preşedinte al Conferinţei de Securitate de la Munchen

Jens Stoltenberg, fost secretar general al NATO, a fost numit oficial la conducerea Conferinței de Securitate de la Mynchen, unul dintre cele mai importante forumuri internaționale în domeniul securității.

Jens Stoltenberg a devenit preşedinte al Conferinţei de Securitate de la Munchen

Stoltenberg va prelua această funcție de la actualul director, Christoph Heusgen, după conferința din februarie 2025. Această numire era deja anticipată de câteva săptămâni, dar a fost acum confirmată oficial.

Conferința de Securitate de la Munchen este un forum esențial pentru discuțiile globale pe teme de politică de securitate, atrăgând lideri politici, diplomați și experți din întreaga lume.

Numirea lui Stoltenberg, cunoscut pentru experiența sa extinsă în conducerea NATO, subliniază importanța acestei platforme în abordarea problemelor globale de securitate.

Mi-am dedicat întreaga viaţă politică menţinerii păcii. Este o mare onoare pentru mine să servesc ca preşedinte al Conferinţei de Securitate de la Munchen şi să aduc o contribuţie la misiunea sa de pace prin dialog, a transmis Stoltenberg într-un comunicat.

Jens Stoltenberg este un politician norvegian și actualul Secretar General al NATO (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord), funcție pe care o deține din octombrie 2014. Stoltenberg s-a născut pe 16 martie 1959, în Oslo, Norvegia, într-o familie influentă politic.

Tatăl său, Thorvald Stoltenberg, a fost un diplomat și ministru al apărării, ceea ce a influențat semnificativ interesul său pentru politică și afaceri internaționale.

Stoltenberg a început cariera politică ca membru al Partidului Laburist din Norvegia (Arbeiderpartiet). De-a lungul carierei sale în țara natală, a ocupat mai multe funcții de conducere, inclusiv cea de prim-ministru al Norvegiei în două mandate (2000-2001 și 2005-2013).

Sub conducerea sa, Norvegia a cunoscut o perioadă de stabilitate economică, în special datorită gestionării eficiente a resurselor naturale, în special petrolul și gazele naturale.

Ca premier, Stoltenberg a promovat politici sociale și economice centrate pe reducerea sărăciei și pe creșterea egalității, consolidând sistemul de protecție socială al țării.

De asemenea, a sprijinit o abordare progresistă în combaterea schimbărilor climatice, Norvegia devenind un lider în utilizarea energiei regenerabile și în combaterea defrișărilor.

În calitate de Secretar General al NATO, Jens Stoltenberg a jucat un rol crucial în răspunsurile alianței la provocările globale de securitate. El a coordonat reacția NATO la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, consolidând prezența alianței în Europa de Est.

De asemenea, a sprijinit măsuri pentru modernizarea apărării colective, întărirea capacităților cibernetice și consolidarea cooperării internaționale în domeniul apărării.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Noii lideri ai Siriei au mers la Riad, în Arabia Saudită, în prima lor vizită oficială

O delegaţie care include doi miniştri ai guvernului sirian de tranziţie şi pe şeful serviciilor de informaţii a sosit miercuri la Riad pentru o...

ANPC: Controale în zonele montane, între Crăciun și Revelion. Sancțiuni de aproape un milion de lei

Până la remedierea deficiențelor, 28 de unități au fost închise temporar Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au efectuat verificări la 144 de operatori...

Analist economic: Măsuri propuse pentru creșterea veniturilor bugetare în 2025

Adrian Bența propune majorarea TVA, accizelor și impozitarea mai strictă a IMM-urilor pentru a face față deficitului bugetar, potrivit unor declarații pentru Termene.ro. Analistul economic...
Ultima oră
Pe aceeași temă