24.2 C
Bucureศ™ti
joi, 3 octombrie 2024
AcasฤƒInternaศ›ionalIsraelul se apฤƒrฤƒ de tirurile de rachete inamice cu un sistem...

Israelul se apฤƒrฤƒ de tirurile de rachete inamice cu un sistem antiaerian multi-stratificat

โ€žDomul de fier”, deลŸi este cel mai cunoscut, este doar unul dintre cele trei sisteme de apฤƒrare antiaerianฤƒ ลŸi antirachetฤƒ folosite de Israel pentru a se proteja ลŸi puse รฎn acลฃiune marลฃi seara รฎmpotriva salvei de rachete trase de Iran, potrivit Sky News.

Iran a tras รฎn jur de 180 de rachete, conform Israelului, sau 200, conform Teheranului, dintre care un numฤƒr mare a fost interceptat, potrivit armatei israeliene.

„Domul de fier” (Iron Dome) este, de fapt, primul nivel de protecลฃie, menit sฤƒ contracareze atacuri ale proiectilelor sau rachetelor cu razฤƒ mai scurtฤƒ de acลฃiune.

Celelalte douฤƒ dispozitive, sistemele „PraลŸtia lui David” (David’s Sling) ลŸi „Sฤƒgeata” (Arrow) sunt special concepute pentru a intercepta rachete balistice.

Folosind tehnologii israeliene ลŸi americane, aceste sisteme beneficiazฤƒ de un sprijin financiar american รฎn valoare de miliarde de dolari.

De la punerea sa รฎn funcลฃiune รฎn 2011, „Domul de fier” a interceptat mii de rachete trase de miลŸcฤƒrile islamiste Hezbollah ลŸi Hamas, cu o ratฤƒ de succes de aproximativ 90%, potrivit promotorilor sฤƒi.

Conceput pentru a doborรฎ rachete sau rachete cu o razฤƒ de acลฃiune de pรขnฤƒ la 70 km, Domul a fost activat รฎn timpul celor douฤƒ atacuri iraniene din 13 aprilie ลŸi 1 octombrie.

Bazรขndu-se pe consecinลฃele rฤƒzboiului din Liban din 2006, armata israelianฤƒ a desfฤƒลŸurat o primฤƒ baterie รฎn martie 2011 รฎn zona Beersheba, la 40 km de Gaza, urmatฤƒ de alte nouฤƒ, toate mobile ลŸi rฤƒspรขndite pe teritoriul israelian, potrivit unui raport al Senatului SUA din martie 2023.

O baterie este formatฤƒ din trei lansatoare, fiecare conลฃinรขnd pรขnฤƒ la 20 de interceptoare. Aceste rachete sunt trase doar dacฤƒ sistemul de detecลฃie al radarului ลŸi computerul care echipeazฤƒ bateria stabilesc cฤƒ este probabil ca racheta inamicฤƒ sฤƒ loveascฤƒ o zonฤƒ cu construcลฃii sau una strategicฤƒ.

„Domul de fier” a fost iniลฃial proiectat ลŸi fabricat de israelieni, รฎnaintea unui acord de coproducลฃie semnat cu SUA รฎn martie 2014, care a avut ca rezultat, รฎn 2020, crearea unei asocieri รฎn comun รฎntre compania israelianฤƒ Rafael, la originea proiectului, ลŸi grupul american Raytheon (acum RTX).

De asemenea, SUA au achiziลฃionat mai multe baterii pentru „Domul de fier” รฎn 2019.

O trimitere la episodul biblic รฎn care David luptฤƒ cu Goliat รฎnarmat doar cu o praลŸtie, sistemul „PraลŸtia lui David” vizeazฤƒ rachete cu razฤƒ lungฤƒ de acลฃiune ลŸi rachete de croazierฤƒ cu o razฤƒ de acลฃiune de la 40 la 300 km.

Fiecare lansator poate transporta pรขnฤƒ la 12 rachete, care distrug racheta inamicฤƒ numai prin forลฃa impactului lor, argumenteazฤƒ Rafael, care a dezvoltat sistemul รฎmpreunฤƒ cu Raytheon.

Douฤƒ baterii de tip „PraลŸtia lui David” ar fi suficiente pentru a acoperi รฎntregul teritoriu israelian.

Operaลฃional din aprilie 2017, acest sistem antiaerian este, de data aceasta de la bun รฎnceput, rezultatul unei coproducลฃii israeliano-americane, ce reuneลŸte companiile Rafael ลŸi Raytheon.

Finlanda a anunลฃat รฎn noiembrie achiziลฃionarea unui sistem „PraลŸtia lui David” pentru 317 milioane de euro.

Perfecลฃionรขnd o tehnologie ce dateazฤƒ de la sfรขrลŸitul anilor 1980, rezultatฤƒ din Iniลฃiativa americanฤƒ de apฤƒrare strategicฤƒ (cunoscutฤƒ sub numele de „Rฤƒzboiul stelelor”) doritฤƒ de Ronald Reagan, sistemele Arrow 2 ลŸi 3 au fost dezvoltate รฎn comun de companiile americane Boeing ลŸi Israeli Israel Aerospace Industries (IAI).

Israelul poate intercepta rachete ศ™i la 500 km, dar ศ™i la 2400 km distanศ›ฤƒ

Israelul a testat cu succes รฎn august 2020 sistemul de interceptare a rachetelor balistice Arrow II, care poate intercepta o rachetฤƒ la 500 km distanลฃฤƒ.

Arrow III merge ลŸi mai departe. Cu o razฤƒ de acลฃiune estimatฤƒ de 2.400 km, รฎลŸi propune sฤƒ contracareze rachetele balistice ce opereazฤƒ dincolo de atmosferฤƒ (adicฤƒ la peste 100 km altitudine). Israelul l-a testat cu succes รฎn ianuarie 2022.

Rachete ale sistemelor Arrow 2 ลŸi 3 au fost lansate „cu succes” marลฃi seara pentru a contracara atacul aerian iranian, potrivit IAI.

รŽn septembrie 2023, Germania a anunลฃat achiziลฃionarea sistemului Arrow-3, un contract รฎn valoare estimatฤƒ la 3,5 miliarde de dolari, ca parte a proiectului sฤƒu European Air Shield (ESSI). 

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe  Twitter, Facebook ศ™i Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cฤƒtฤƒlin ศ˜erban scrie รฎn presฤƒ din anul 2019, iar din februarie 2021 la Romรขnia Liberฤƒ. A fost director de comunicare al Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i preศ™edinte al acestei organizaศ›ii. A primit din partea Casei Regale a Romรขniei, รฎn anul 2015, Medalia โ€žRegele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentฤƒ a Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i pentru devotamentul cu care a promovat ideile ศ™i cauza monarhicฤƒ.
Cele mai citite

Prinศ›esa Kate Middleton a รฎmbrฤƒศ›iศ™at o adolescentฤƒ bolnavฤƒ de cancer

Palatul Kensington a publicat miercuri imagini cu prinลฃul William ลŸi soลฃia sa Kate care s-au รฎntรขlnit cu Liz Hatton, o adolescentฤƒ bolnavฤƒ de cancer,...

Nicuศ™or Dan: Peste 150 de clฤƒdiri cu risc seismic vor fi consolidate

Municipalitatea face demersuri pentru consolidarea a peste 150 de clฤƒdiri cu risc seismic, iar finanลฃarea pe care a obลฃinut-o este de 300 de milioane...

Romรขnii au cheltuit aproximativ 1,2 miliarde de euro pe biletele de avion รฎn sezonul estival din 2024

Aeroporturile din Romรขnia au avut un flux de 7,9 milioane de pasageri รฎn lunile de varฤƒ ale acestui an, conform datelor furnizate de Asociaศ›ia...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ