14.9 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecialFlagrant in Regie

Flagrant in Regie

Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR) a realizat ieri in Complexul Regie din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti un flagrant privind vanzarea-cumpararea unui loc la camin. Cum astfel de practici sunt foarte des intalnite – dupa ce prind un loc la camin destui studenti il vand contra a cateva sute de euro, UNSR a declarat razboi si a pornit o campanie de demascare a celor care sunt implicati, infiintand un asa-numit DNA (Departamentul National Anticoruptie) studentesc. Pentru a prinde cat mai multi asemenea studenti, de trei zile UNSR a lipit sute de afise in Regie privind cumpararea unui loc la camin. Si cum sunt destui amatori, telefoanele au inceput sa tot sune si mai in fiecare zi au loc cate 2-3 intalniri intre asa-zisii cumparatori si vanzatorii de locuri de cazare.

Pana la 500 de euro, un loc in camin

La ora 15, Horatiu, unul dintre reprezentantii UNSR, caruia i s-a montat o camera ascunsa, s-a intalnit la statia de metrou Grozavesti cu Gomez – student la IMST, insotit de un alt coleg, care voia sa-si vanda locul repartizat in Caminul P 18. Cei trei au ajuns in camera, au vazut care era locul si au inceput discutiile pe marginea pretului, care initial era 500 de euro. Dupa mai multe negocieri, s-a convenit ca locul se va vinde cu 450 de euro. Cum UNSR nu doreste sa le faca studentilor vanzatori si probleme cu Parchetul si Politia, s-a evitat inmanarea vreunui avans, deci primirea unor bani care nu li s-ar cuveni nu este inregistrata pe camera.
„Nu vrem sa aiba probleme si sa-i nenorocim. Scopul nostru este doar de a descuraja astfel de practici si sa dispara ideea ca daca ai primit un loc la camin poti sa-l vinzi si sa castigi diverse sume de bani. In opinia noastra, cu siguranta ca si sefii de camine sau administratorii stiu si probabil ca si acestia primesc o parte din bani. Mai ales ca cel care cumpara sta in camin pe locul altcuiva, implicit pe numele respectivului student. Am mai realizat si ieri un flagrant – luni – n.n. M-am intalnit cu un student masterand, care mi-a cerut avans 100 de euro, din cei 450, pentru locul sau. I-am dat si banii si sper sa-i si recuperez. Noi vom intocmi o baza de date cu toate aceste cazuri si mai tarziu o sa facem razii in camine. Cel care a vandut locul si-l va pierde si nu va mai primi niciodata pe durata facultatii cazare in camin, dar cei care au si dat bani am decis sa ramana sa locuiasca pe tot parcursul acestui an, asa cum am vorbit si cu dna rector Ecaterina Andronescu. De remarcat este insa faptul ca demersul nostru incepe sa dea roade si au mai scazut vanzarile de locuri fata de anii trecuti”, ne-a declarat Gabriel Petrea, vicepresedintele UNSR.

Locurile copiilor de cadre didactice, mai scumpe

Locurile la camine repartizate studentilor copii de cadre didactice sunt mai scumpe cu 100 de euro decat celelalte. Explicatia este simpla, avand in vedere ca acestia beneficiaza de gratuitate privind regia de camin. Daca la caminele din Regie, Leu, Belvedere, Grozavesti si Moxa un loc la camin costa pana la 500 de euro, ceva mai ieftine sunt in Agronomie, unde preturile variaza intre 150 de dolari si 250 de euro. Dupa cum ne spuneau reprezentantii UNSR, prin Agronomie este mai ieftin, pentru ca aici caminele arata mai rau si sunt plasate mai departe de centrul Capitalei, in zona Pietei Presei Libere. Pe de alta parte, insa, sunt si locuri mai scumpe, cum este cazul celor din caminele U, care apartin Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti. Aici, o camera costa 1.000 de euro si, culmea, sunt si amatori.

Si fara euro, si fara cazare

Dupa ce s-a realizat asa-zisul flagrant, a fost chemat directorul cu probleme sociale din Regie, caruia i s-a relatat intreaga poveste.
„Nu pot decat sa-i iau toate documentele – actul de repartitie si contractul de cazare si sa-l dau afara din camin. In plus, o sa trimit si la facultatea lui o adresa prin care sa solicitam ca pana la finalul studiilor sa nu mai primeasca loc in camin. Nu este nimic nou, mai ales ca noi am spus in fiecare an ca cei care vand locurile sunt tot studentii, deci nu a fost implicata administratia”, ne-a declarat Victor Camarasoiu, director in Complexul Regie.
Dupa ce a aflat ca planul i-a fost dejucat si va ramane si fara euro, si fara cazare, Gomez, asa cum s-a prezentat studentul de la IMST, s-a aratat usor spasit, dar nu neaparat distrus ca nu o sa mai aiba loc la camin.
„A fost un oarecare risc la care m-am gandit si pe care mi l-am asumat, dar chiar aveam nevoie de niste bani. A fost prima incercare de a vinde locul si chiar ca nu stiam care vor fi consecintele”, a spus Gomez, care nu a vrut sa-si decline identitatea.

„A vazut o pereche de pantofi tare frumosi”

O alta studenta care a incercat zilele trecute sa-si vanda locul de la camin si care a fost, de asemenea, prinsa de DNA-ul studentesc si-a motivat gestul prin dorinta de a-si cumpara o pereche de pantofi.
„Suav si dezinvolt, fata respectiva ne-a spus ca a vazut o pereche de pantofi foarte frumosi pe Magheru, care costau 200 de euro si voia neaparat sa si-i cumpere. Asa ca a vrut sa-si vanda locul, gandindu-se ca va locui cu o prietena. Avem tot felul de explicatii si nu ne mai miram de nimic”, ne-a mai spus vicepresedintele UNSR. Potrivit acestuia, se vand cam trei camere in fiecare camin, deci se ajunge la cateva zeci de locuri.

Cele mai citite

FCSB câștigă cu 2-0 în Eternul Derby! Dinamo fără șanse reale la poarta lui Târnovanu – VIDEO

FCSB a obținut o victorie cu 2-0 în fața rivalei Dinamo, într-un meci dominat de echipa roș-albastră, în timp ce „câinii” nu au reușit...

Raluca Turcan, contestată pe scena Festivalului Astra Film, la Sibiu

Ministra Culturii, Raluca Turcan, a fost huiduită pe 20 octombrie la Festivalul Astra Film din Sibiu, când i s-a reproșat că își „face campanie...

Daniel Bîrligea se va opera. Cât timp va lipsi atacantul celor de la FCSB

Daniel Bîrligea, autorul primului gol în victoria FCSB-ului împotriva lui Dinamo, va fi supus unei intervenții chirurgicale minore și va lipsi câteva zile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă