24.2 C
Bucureศ™ti
joi, 3 octombrie 2024
AcasฤƒSocialSocietateOraศ™ul din Romรขnia care vinde nฤƒmolul provenit din epurarea apei menajere pentru...

Oraศ™ul din Romรขnia care vinde nฤƒmolul provenit din epurarea apei menajere pentru a fi folosit รฎn agriculturฤƒ

Utilizarea nฤƒmolului provenit din epurarea apei menajere รฎn agriculturฤƒ reprezintฤƒ o soluศ›ie sustenabilฤƒ ศ™i inovatoare pentru valorificarea deศ™eurilor rezultate din tratarea apei, considerฤƒ reprezentanศ›ii Companiei de Apฤƒ โ€žSomeศ™โ€ din Cluj Napoca, care a demarat un proiect รฎn aceste sens.

Acest nฤƒmol, produs la Staศ›ia de Epurare a Apelor Uzate din Cluj-Napoca, este considerat nepericulos ศ™i are proprietฤƒศ›i similare fertilizatorilor naturali, ceea ce รฎl face potrivit pentru aplicarea pe terenurile agricole.

Compania de Apฤƒ โ€žSomeศ™โ€, cu Consiliul Judeศ›ean Cluj ca acศ›ionar majoritar, a iniศ›iat un proiect prin care acest nฤƒmol este vรขndut pentru a fi folosit รฎn agriculturฤƒ. รŽn prezent, staศ›ia poate procesa ศ™i valorifica aproximativ 600 de tone de nฤƒmol pe lunฤƒ. Aceastฤƒ cantitate a scฤƒzut faศ›ฤƒ de anii precedenศ›i (cรขnd era รฎntre 1.100 ศ™i 1.300 de tone), datoritฤƒ unor investiศ›ii รฎn noi tehnologii de uscare cu recuperare de cฤƒldurฤƒ, finanศ›ate din fonduri europene.

Pentru a putea fi aplicat pe terenurile agricole, este necesarฤƒ aprobarea Agenศ›iei pentru Protecศ›ia Mediului Cluj, care asigurฤƒ cฤƒ nฤƒmolul รฎndeplineศ™te normele de siguranศ›ฤƒ pentru mediu. Prin valorificarea nฤƒmolului ca fertilizator, se reduce cantitatea de deศ™euri ศ™i se promoveazฤƒ un ciclu ecologic de refolosire a resurselor, cu beneficii directe pentru agriculturฤƒ.

โ€žAvรขnd รฎn vedere caracterul estimativ al acestor cantitฤƒศ›i de nฤƒmol, raportul contractual dintre operatorul regional de apฤƒ ศ™i viitorul achizitor va fi unul bazat pe un acord-cadru, a cฤƒrui valoare a fost apreciatฤƒ รฎntre 352.800 ศ™i 840.000 lei, fฤƒrฤƒ TVA, criteriul de atribuire fiind preศ›ul cel mai scฤƒzut,

se aratฤƒ รฎntr-un comunicat al Consiliul Judeศ›ean Cluj.

Aceastฤƒ iniศ›iativฤƒ contribuie la protejarea mediului ศ™i susศ›ine practici agricole durabile. Ai dori sฤƒ afli mai multe despre procesul de epurare sau despre utilizarea nฤƒmolului รฎn agriculturฤƒ?

Alin Ion
Alin Ion
Alin este un jurnalist din Tรขrgu Jiu cu o vastฤƒ experienศ›ฤƒ รฎn domeniul presei scrise ศ™i audiovizuale. Absolvent al Colegiului Naศ›ional "Spiru Haret" din Tรขrgu Jiu ศ™i licenศ›iat al Facultฤƒศ›ii de Filosofie-Jurnalism. Alin ศ™i-a รฎnceput cariera ca reporter la โ€žOra Gorjului" รฎn 1998. A deศ›inut poziศ›ii de redactor-ศ™ef la publicaศ›ii precum โ€žInformaศ›ia Gorjului" ศ™i "Gazeta de Sud", redacศ›ia Tg. Jiu, posturile Gorj Tv ศ™i Radio Tรขrgu Jiu, ศ™ef de redacศ›ie Tg. Jiu la Adevฤƒrul de Searฤƒ ศ™i a colaborat ca corespondent pentru publicaศ›ii importante, inclusiv "Evenimentul Zilei" ศ™i "Adevฤƒrul", unde a publicat mii de articole. De asemenea, a fost realizator de emisiuni radio ศ™i TV, ศ™i a primit numeroase distincศ›ii, inclusiv premiul โ€žCel mai bun jurnalist" รฎn cadrul Galei Premiilor Antena 1 Tรขrgu Jiu. รŽn prezent, Alin este redactor la Gorj Online ศ™i realizator de emisiuni la Radio Accent ศ™i Accent TV.
Cele mai citite

Optimizeazฤƒ spaศ›iul ศ™i confortul casei tale cu mobilierul multifuncศ›ional

Cรขnd vine vorba de spaศ›ii optimizate ศ™i confortabile, pe primul loc vor fi mereu piesele de mobilier multifuncศ›ionale.  รŽn prezent, majoritatea locuinศ›elor dispun de spaศ›ii...

Optimizarea planului de transport lichide alimentare รฎn cisterne: recomandฤƒri de la profesioniศ™ti

Optimizarea transportului de lichide alimentare รฎn cisterne reprezintฤƒ o condiศ›ie de bazฤƒ pentru eficienศ›a operaศ›ionalฤƒ, siguranศ›a alimentelor ศ™i minimizarea costurilor. Iatฤƒ cรขteva recomandฤƒri de...

Care sunt avantajele abordฤƒrii holistice a sฤƒnฤƒtฤƒศ›ii?

Ai auzit vreodatฤƒ de medicina integrativฤƒ? Dacฤƒ nu, ar trebui sฤƒ ศ™tii cฤƒ aceasta se bucurฤƒ de o popularitate tot mai mare de la...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ