11 C
Bucureศ™ti
joi, 3 octombrie 2024
AcasฤƒInternaศ›ionalSUA dezaprobฤƒ decizia Israelului de a-l declara โ€žpersona non grataโ€ pe secretarul...

SUA dezaprobฤƒ decizia Israelului de a-l declara โ€žpersona non grataโ€ pe secretarul general al ONU

Departamentul de Stat al SUA a criticat decizia Israelului de a-l declara โ€žpersona non grataโ€ pe secretarul general al ONU. Decizia are legฤƒturฤƒ cu lipsa unei condamnฤƒri clare din partea lui Antonio Guterres a atacului cu rachete lansat de Iran asupra Israelului.

Departamentul de Stat al SUA a criticat decizia Israelului pe care a caracterizat-o โ€žneproductivฤƒโ€, potrivit dw.com. Afirmaศ›ia a fost fฤƒcutฤƒ รฎn timpul unei declaraศ›ii pentru presฤƒ.

โ€žPaศ™i ca aceศ™tia nu sunt productivi pentru ca [Israelul] sฤƒ-ศ™i รฎmbunฤƒtฤƒศ›eascฤƒ poziศ›ia รฎn lume. ONU face o muncฤƒ incredibil de importantฤƒ รฎn Gaza. Face o muncฤƒ incredibil de importantฤƒ รฎn regiune. Iar ONU, atunci cรขnd acศ›ioneazฤƒ cel mai bine, poate juca un rol important pentru securitate ศ™i stabilitate”, a declarat purtฤƒtorul de cuvรขnt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

Anterior, Guvernul israelian a declarat miercuri cฤƒ secretarul general al ONU, Antรณnio Guterres, este considerat โ€žpersona non grataโ€ ศ™i i-a interzis intrarea รฎn ศ›arฤƒ. Decizia vine pe fondul intensificฤƒrii conflictului din Orientul Mijlociu, iar motivele oficiale ar fi legate de lipsa unei condamnฤƒri clare din partea lui Guterres a atacului cu rachete lansat de Iran asupra Israelului.

Guterres a emis marศ›i o scurtฤƒ declaraศ›ie, condamnรขnd โ€žextinderea conflictului din Orientul Mijlociuโ€. Miercuri dimineaศ›ฤƒ, a vorbit din nou la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU spunรขnd cฤƒ โ€žel condamnฤƒ fermโ€ atacul iranian, ceea ce ar fi trebuit sฤƒ fie โ€ževidentโ€ din declaraศ›ia anterioarฤƒ.

Iranul justificฤƒ atacul cu rachete asupra Israelului รฎn faศ›a ONU

Iranul ศ™i-a apฤƒrat acศ›iunile militare รฎmpotriva Israelului la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. Ambasadorul iranian la Naศ›iunile Unite, Amir Saeid Iravani, a declarat cฤƒ atacul cu rachete a fost โ€žun rฤƒspuns necesar ศ™i proporศ›ional” la ceea ce el a numit โ€žacte agresive” ale Israelului.

Atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului a fost un โ€žrฤƒspuns necesar ศ™i proporศ›ionalโ€ la โ€žactele agresiveโ€ ale Israelului รฎn Orientul Mijlociu รฎn ultimele cรขteva luni, a declarat miercuri emisarul iranian la Naศ›iunile Unite.

Amir Saeid Iravani a spus cฤƒ Israelul โ€žรฎnศ›elege doar limbajul forศ›eiโ€, avertizรขnd cฤƒ orice act de agresiune nu va rฤƒmรขne nepedepsit.

โ€žFiecare act de reศ›inere luat de Iran nu a fฤƒcut decรขt sฤƒ รฎncurajeze Israelul sฤƒ comitฤƒ crime ศ™i mai mari ศ™i mai multe acte de agresiune. รŽn consecinศ›ฤƒ, rฤƒspunsul Iranului a fost necesar pentru a restabili echilibrul ศ™i descurajareaโ€, a declarat Iravani.

Anterior, miercuri, ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, a declarat cฤƒ ศ›ฤƒrile care au contribuit la blocarea rachetelor care au vizat Israelul marศ›i vor fi โ€žtrase la rฤƒspundereโ€.

Oficial american: Israelul trebuie sฤƒ comunice clar cu SUA รฎnainte de rฤƒspunsul la atacul iranian

Israelul trebuie sฤƒ comunice clar cu SUA รฎnainte de orice rฤƒspuns la atacul iranian. Declaraศ›ia aparศ›ine unui รฎnalt oficial american. Americanii au fost de mai multe ori iritaศ›i de poziศ›ia Israelului care a luat decizii fฤƒrฤƒ a asculta sfaturile sau cererile SUA.

Casa Albฤƒ รฎncearcฤƒ sฤƒ-ศ™i alinieze opiniile cu privire la orice rฤƒspuns potenศ›ial la atacul iranian asupra Israelului cu omologii din administraศ›ia Netanyahu, potrivit Sky News.

Secretarul adjunct al SUA Kurt Campbell a descris situaศ›ia actualฤƒ din Orientul Mijlociu drept โ€žun moment de pericolโ€ ศ™i a subliniat importanศ›a unei comunicฤƒri clare รฎntre America ศ™i Israel.

โ€žCred cฤƒ recunoaศ™tem pe cรขt de important ar trebui sฤƒ fie un rฤƒspuns, existฤƒ o recunoaศ™tere a faptului cฤƒ regiunea este รฎntr-adevฤƒr pe marginea prฤƒpastiei ศ™i preocupฤƒri reale cu privire la o escaladare ศ™i mai largฤƒโ€, a spus Campbell.

Declaraศ›ia vine pe fondul informaศ›iilor despre frustrฤƒrile crescรขnde ale oficialilor de la Casa Albฤƒ produse de faptul cฤƒ Israelul nu ascultฤƒ sfaturile sau instrucศ›iunile de la Washington cu privire la operaศ›iunile sale รฎn Liban.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe  Twitter, Facebook ศ™i Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cฤƒtฤƒlin ศ˜erban scrie รฎn presฤƒ din anul 2019, iar din februarie 2021 la Romรขnia Liberฤƒ. A fost director de comunicare al Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i preศ™edinte al acestei organizaศ›ii. A primit din partea Casei Regale a Romรขniei, รฎn anul 2015, Medalia โ€žRegele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentฤƒ a Alianศ›ei Naศ›ionale pentru Restaurarea Monarhiei ศ™i pentru devotamentul cu care a promovat ideile ศ™i cauza monarhicฤƒ.
Cele mai citite

Liga Campionilor: Real Madrid ศ™i Bayern Munchen au pierdut รฎn deplasare

Real Madrid, deลฃinฤƒtoarea trofeului, ลŸi Bayern Munchen, performera primei etape, au pierdut meciurile susลฃinute รฎn deplasare, miercuri seara, รฎn etapa a doua a Ligii...

Alina Bica scapฤƒ de executarea unei pedepse de patru ani de รฎnchisoare cu executare

Alina Bica, fosta ศ™efฤƒ a DIICOT, a scฤƒpat de executarea pedepsei de patru ani de รฎnchisoare pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. Curtea de...

Prinศ›esa Kate Middleton a รฎmbrฤƒศ›iศ™at o adolescentฤƒ bolnavฤƒ de cancer

Palatul Kensington a publicat miercuri imagini cu prinลฃul William ลŸi soลฃia sa Kate care s-au รฎntรขlnit cu Liz Hatton, o adolescentฤƒ bolnavฤƒ de cancer,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ