3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăOp & EdGenerația de Suflet vs Generația lui Rădoi

Generația de Suflet vs Generația lui Rădoi

Cu cinci ani în urmă ca așa-numita  „Generație de Suflet” să ne scoată în stradă pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European, exista o altă speranță pentru fotbalul românesc, și anume Generația lui Rădoi. 

O echipă care a trezit din nou interesul pentru naționala României, ceea care nu mai produsese o surpriză pe marea scenă din anul 2000, când Hagi și Mutu împărțeau vestiarele pentru europeanul din Belgia și Olanda.

Să ne amintim cum arăta fotbalul românesc în perioada în care naționala condusă de Rădoi ajungea în semifinalele Campionatului European de Tineret, organizat în Italia și San Marino.

În 2019, atracția campionatului intern era una semnificativ mai scăzută decât astăzi. Media de spectatori pentru sezonul 2018-19 al Ligii I a fost de 3,447, în sezonul 2023-24, media a urcat la 7,066 de spectatori, mai mult decât dublu. 

Gaz Metan Mediaș și fosta campioană a României, Astra Giurgiu, activau în prima ligă în urmă cu cinci ani. Astăzi, cele două formații au dispărut complet din peisajul fotbalului românesc, fiind desființate. 

La nivel de seniori, naționala României se făcea de râs în preliminarile Campionatului European din 2020, turneu ce avea să se desfășoare și la București. Într-o grupă cu Spania, Suedia, Norvegia, Insulele Feroe și Malta, echipa condusă de Contra termina abia pe locul patru. Poziția obținută în Nations League de „tricolori” le aducea o șansă nesperată la calificare, printr-un baraj.

Schimbul de generații

Singura gură de oxigen în 2019 pentru fotbalul românesc a fost Campionatul European de Tineret. 

Calificată de pe prima poziție, cu victorii contra Portugaliei și Elveției, naționala condusă de Mirel Rădoi a zburdat în preliminariile de la U21. 

Fotbalul începea să prindă viață pentru români și le trezea amintiri plăcute. Fiul lui Gică Hagi, Ianis, era în prim plan. Toată lumea spera ca el să fie urmașul tatălui său și că va cuceri fotbalul european. România picase într-o grupă infernală, cu Croația, Anglia și Franța.

Susținerea de pe stadioane din Italia pentru „tricolori” a fost una nemaivăzută. Stadioanele erau pline de suporteri, care cântau din prima până în ultima secundă pentru Ianis Hagi și ai lui.

Ei bine, la EURO, România a început printr-o victorie fantastică, un 4 la 1 cu naționala Croației. 

Surprizele nu s-au terminat aici, iar în următorul meci „tricolorii” au zdrobit naționala Angliei cu 4 la 2. În fața unor jucători ca Foden, Tomori sau Maddison, remarcatul serii a fost Florinel Coman, care reușise o dublă.

Din acel moment, românii aveau speranțe uriașe, gândurile mergeau spre câștigarea turneului. 

La fel ca în partida cu Slovacia de la Euro 2024, în ultimul meci, atât românii cât și francezii aveau nevoie de un egal ca să meargă mai departe, braț la braț. 0-0 s-a terminat, iar România avea să se bată cu Germania în semifinală.

Visul României de a intra pentru prima oară într-o finală internațională s-a spulberat. Germania reușea să învingă echipa noastră cu 4 la 2.

Totuși, fotbaliștii nu părăsiseră cu capul plecat de la acest turneu. Performanța reușită de acești puști alimenta gândul că ei se vor transfera la echipa mari din Vest pe sume uriașe.

Unde au ajuns puștii lui Rădoi?

Ca să începem cu partea bună, din lotul României de la Euro U21, doar Dennis Man putem spune că a ajuns la un nivel înalt. Parma a plătit 11 milioane de euro pe servicile românului în 2021 și acum e om de bază în Italia. 

Restul jucătorilor din Generația lui Rădoi au dezamăgit, mai degrabă. Remarcații nu s-au ridicat la nvielul așteptărilor. 

Golgheterul României de la U21, cu patru reușite, George Pușcaș este poate cel mai dezamăgitor produs al acelei perioade. De la el românii se așteptau ca să ajungă cel puțin la un nivel similar cu al lui Ciprian Marica, dar Pușcas s-a întrecut în ratări, atât la Reading, cât și la Genoa și Pisa. Totuși, spre deosebire de colegii de la națională, Pușcas a prins meciuri peste tot pe unde a fost, chiar dacă a avut statul de rezervă. 

Liderul din vestiar, Ionuț Radu, a rămas mereu la același statut de rezervă la Inter. Chiar dacă a mai prins împrumuturi pe ici-colo, portarul român nu a confirmat.

Autorul a două goluri importante cu Anglia, Florinel Coman, a avut un an fantastic la FCSB în 2024, dar transferul său în Qatar lasă senzația că nici el nu va ajunge vreodată să fie vreun jucător important. 

Deși a avut câteva sezoane remarcabile în Scoția, fiul lui Hagi, Ianis a ajuns acum la echipa a doua al lui Rangers, iar conducerea se străduiește să-l vândă cât mai repede.

Tudor Băluță, transferat înainte de Euro, la Brighton, a fost măcinat de accidentări și nu și-a atins potențialul, acum joacă la Slask Wroclaw, în Polonia. 

Opt dintre cei 23 de jucători care au participat la Euro U21 2019 au fost convocați și de Edi Iordănescu la Euro 2024, printre care Rus, Nedelcearu, Cicâldău, Man, Olaru, Hagi, Coman și Pușcaș. De remarcat că Nedelcearu nu a jucat niciun minut la Euro 2024. 

Șapte jucători din generația lui Rădoi: Căbuz, Vlad, Boboc, Grigore, Dragomir, Ciobanu și Petre nu au debutat încă la naționala mare.

Cum au început sezonul fotbaliștii din Generația de Suflet?

La fel ca la Generația lui Rădoi, cel mai bine o duce Dennis Man. Fotbalistul român e dorit acum de marile cluburile ale planetei, după ce a ajuns la 3 goluri în 6 meciuri în Serie A.

În schimb, în această generație, există câțiva jucători care joacă în primele cinci campionate din lume și unii dintre ei chiar impresionează în acest început de sezon.

Ajuns titular la Rayo Vallecano, Andrei Rațiu, a marcat un gol și a dat un asist în La Liga în primele șase meciuri. 

Chiar dacă a fost eliminat la debutul în Europa League, Radu Drăgușin, a ajuns cel mai scump fotbalist român din istorie după ce Tottenham a plătit 25 de milioane de euro pentru el.

Colegul lui Dennis Man de la Parma, Valentin Mihăilă a fost titular la toate meciurile din Serie A și a oferit o pasă de gol în meciul cu Udinese. 

Și Răzvan Marin o duce foarte bine la Cagliari, unde e om de bază. Mijlocașul român a marcat un gol de pus în ramă chiar împotriva Parmei în etapa șase, meci în care a marcat și Man.

Un alt jucător remarcat este Darius Olaru, căpitanul FCSB, care, deși joacă în România, are o formă excelentă. Pe lângă reușitele decisive din calificările europene, Olaru a înscris deja 10 goluri în 15 meciuri în acest sezon.

Dacă Generația lui Rădoi a marcat începutul unei revitalizări, Generația de Suflet are cel puțin până acum un viitor mai luminos. Rămâne de văzut cum vor evolua acești jucători pe termen lung, dar entuziasmul creat de ultimele performanțe este, fără îndoială, un semn pozitiv pentru viitorul fotbalului românesc.

Dragos Soneriu
Dragos Soneriu
Dragoș are o vastă experiență în domeniul jurnalismului sportiv și al comentariilor sportive, activând pe principalele canale de televiziune din România. În prezent, este comentator sportiv la Antena 1 pentru competiții importante de fotbal, tenis, înot și polo. Anterior, între februarie 2021 și septembrie 2022, a fost redactor pentru Sport.ro, contribuind la scrierea știrilor și administrarea paginilor de social media ale site-ului.
Cele mai citite

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...
Ultima oră
Pe aceeași temă