19.8 C
Bucureศ™ti
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasฤƒOp & EdGeneraศ›ia de Suflet vs Generaศ›ia lui Rฤƒdoi

Generaศ›ia de Suflet vs Generaศ›ia lui Rฤƒdoi

Cu cinci ani รฎn urmฤƒ ca aศ™a-numita  โ€žGeneraศ›ie de Sufletโ€ sฤƒ ne scoatฤƒ รฎn stradฤƒ pentru calificarea รฎn optimile de finalฤƒ ale Campionatului European, exista o altฤƒ speranศ›ฤƒ pentru fotbalul romรขnesc, ศ™i anume Generaศ›ia lui Rฤƒdoi. 

O echipฤƒ care a trezit din nou interesul pentru naศ›ionala Romรขniei, ceea care nu mai produsese o surprizฤƒ pe marea scenฤƒ din anul 2000, cรขnd Hagi ศ™i Mutu รฎmpฤƒrศ›eau vestiarele pentru europeanul din Belgia ศ™i Olanda.

Sฤƒ ne amintim cum arฤƒta fotbalul romรขnesc รฎn perioada รฎn care naศ›ionala condusฤƒ de Rฤƒdoi ajungea รฎn semifinalele Campionatului European de Tineret, organizat รฎn Italia ศ™i San Marino.

รŽn 2019, atracศ›ia campionatului intern era una semnificativ mai scฤƒzutฤƒ decรขt astฤƒzi. Media de spectatori pentru sezonul 2018-19 al Ligii I a fost de 3,447, รฎn sezonul 2023-24, media a urcat la 7,066 de spectatori, mai mult decรขt dublu. 

Gaz Metan Mediaศ™ ศ™i fosta campioanฤƒ a Romรขniei, Astra Giurgiu, activau รฎn prima ligฤƒ รฎn urmฤƒ cu cinci ani. Astฤƒzi, cele douฤƒ formaศ›ii au dispฤƒrut complet din peisajul fotbalului romรขnesc, fiind desfiinศ›ate. 

La nivel de seniori, naศ›ionala Romรขniei se fฤƒcea de rรขs รฎn preliminarile Campionatului European din 2020, turneu ce avea sฤƒ se desfฤƒศ™oare ศ™i la Bucureศ™ti. รŽntr-o grupฤƒ cu Spania, Suedia, Norvegia, Insulele Feroe ศ™i Malta, echipa condusฤƒ de Contra termina abia pe locul patru. Poziศ›ia obศ›inutฤƒ รฎn Nations League de โ€žtricoloriโ€ le aducea o ศ™ansฤƒ nesperatฤƒ la calificare, printr-un baraj.

Schimbul de generaศ›ii

Singura gurฤƒ de oxigen รฎn 2019 pentru fotbalul romรขnesc a fost Campionatul European de Tineret. 

Calificatฤƒ de pe prima poziศ›ie, cu victorii contra Portugaliei ศ™i Elveศ›iei, naศ›ionala condusฤƒ de Mirel Rฤƒdoi a zburdat รฎn preliminariile de la U21. 

Fotbalul รฎncepea sฤƒ prindฤƒ viaศ›ฤƒ pentru romรขni ศ™i le trezea amintiri plฤƒcute. Fiul lui Gicฤƒ Hagi, Ianis, era รฎn prim plan. Toatฤƒ lumea spera ca el sฤƒ fie urmaศ™ul tatฤƒlui sฤƒu ศ™i cฤƒ va cuceri fotbalul european. Romรขnia picase รฎntr-o grupฤƒ infernalฤƒ, cu Croaศ›ia, Anglia ศ™i Franศ›a.

Susศ›inerea de pe stadioane din Italia pentru โ€žtricoloriโ€ a fost una nemaivฤƒzutฤƒ. Stadioanele erau pline de suporteri, care cรขntau din prima pรขnฤƒ รฎn ultima secundฤƒ pentru Ianis Hagi ศ™i ai lui.

Ei bine, la EURO, Romรขnia a รฎnceput printr-o victorie fantasticฤƒ, un 4 la 1 cu naศ›ionala Croaศ›iei. 

Surprizele nu s-au terminat aici, iar รฎn urmฤƒtorul meci โ€žtricoloriiโ€ au zdrobit naศ›ionala Angliei cu 4 la 2. รŽn faศ›a unor jucฤƒtori ca Foden, Tomori sau Maddison, remarcatul serii a fost Florinel Coman, care reuศ™ise o dublฤƒ.

Din acel moment, romรขnii aveau speranศ›e uriaศ™e, gรขndurile mergeau spre cรขศ™tigarea turneului. 

La fel ca รฎn partida cu Slovacia de la Euro 2024, รฎn ultimul meci, atรขt romรขnii cรขt ศ™i francezii aveau nevoie de un egal ca sฤƒ meargฤƒ mai departe, braศ› la braศ›. 0-0 s-a terminat, iar Romรขnia avea sฤƒ se batฤƒ cu Germania รฎn semifinalฤƒ.

Visul Romรขniei de a intra pentru prima oarฤƒ รฎntr-o finalฤƒ internaศ›ionalฤƒ s-a spulberat. Germania reuศ™ea sฤƒ รฎnvingฤƒ echipa noastrฤƒ cu 4 la 2.

Totuศ™i, fotbaliศ™tii nu pฤƒrฤƒsiserฤƒ cu capul plecat de la acest turneu. Performanศ›a reuศ™itฤƒ de aceศ™ti puศ™ti alimenta gรขndul cฤƒ ei se vor transfera la echipa mari din Vest pe sume uriaศ™e.

Unde au ajuns puศ™tii lui Rฤƒdoi?

Ca sฤƒ รฎncepem cu partea bunฤƒ, din lotul Romรขniei de la Euro U21, doar Dennis Man putem spune cฤƒ a ajuns la un nivel รฎnalt. Parma a plฤƒtit 11 milioane de euro pe servicile romรขnului รฎn 2021 ศ™i acum e om de bazฤƒ รฎn Italia. 

Restul jucฤƒtorilor din Generaศ›ia lui Rฤƒdoi au dezamฤƒgit, mai degrabฤƒ. Remarcaศ›ii nu s-au ridicat la nvielul aศ™teptฤƒrilor. 

Golgheterul Romรขniei de la U21, cu patru reuศ™ite, George Puศ™caศ™ este poate cel mai dezamฤƒgitor produs al acelei perioade. De la el romรขnii se aศ™teptau ca sฤƒ ajungฤƒ cel puศ›in la un nivel similar cu al lui Ciprian Marica, dar Puศ™cas s-a รฎntrecut รฎn ratฤƒri, atรขt la Reading, cรขt ศ™i la Genoa ศ™i Pisa. Totuศ™i, spre deosebire de colegii de la naศ›ionalฤƒ, Puศ™cas a prins meciuri peste tot pe unde a fost, chiar dacฤƒ a avut statul de rezervฤƒ. 

Liderul din vestiar, Ionuศ› Radu, a rฤƒmas mereu la acelaศ™i statut de rezervฤƒ la Inter. Chiar dacฤƒ a mai prins รฎmprumuturi pe ici-colo, portarul romรขn nu a confirmat.

Autorul a douฤƒ goluri importante cu Anglia, Florinel Coman, a avut un an fantastic la FCSB รฎn 2024, dar transferul sฤƒu รฎn Qatar lasฤƒ senzaศ›ia cฤƒ nici el nu va ajunge vreodatฤƒ sฤƒ fie vreun jucฤƒtor important. 

Deศ™i a avut cรขteva sezoane remarcabile รฎn Scoศ›ia, fiul lui Hagi, Ianis a ajuns acum la echipa a doua al lui Rangers, iar conducerea se strฤƒduieศ™te sฤƒ-l vรขndฤƒ cรขt mai repede.

Tudor Bฤƒluศ›ฤƒ, transferat รฎnainte de Euro, la Brighton, a fost mฤƒcinat de accidentฤƒri ศ™i nu ศ™i-a atins potenศ›ialul, acum joacฤƒ la Slask Wroclaw, รฎn Polonia. 

Opt dintre cei 23 de jucฤƒtori care au participat la Euro U21 2019 au fost convocaศ›i ศ™i de Edi Iordฤƒnescu la Euro 2024, printre care Rus, Nedelcearu, Cicรขldฤƒu, Man, Olaru, Hagi, Coman ศ™i Puศ™caศ™. De remarcat cฤƒ Nedelcearu nu a jucat niciun minut la Euro 2024. 

ศ˜apte jucฤƒtori din generaศ›ia lui Rฤƒdoi: Cฤƒbuz, Vlad, Boboc, Grigore, Dragomir, Ciobanu ศ™i Petre nu au debutat รฎncฤƒ la naศ›ionala mare.

Cum au รฎnceput sezonul fotbaliศ™tii din Generaศ›ia de Suflet?

La fel ca la Generaศ›ia lui Rฤƒdoi, cel mai bine o duce Dennis Man. Fotbalistul romรขn e dorit acum de marile cluburile ale planetei, dupฤƒ ce a ajuns la 3 goluri รฎn 6 meciuri รฎn Serie A.

รŽn schimb, รฎn aceastฤƒ generaศ›ie, existฤƒ cรขศ›iva jucฤƒtori care joacฤƒ รฎn primele cinci campionate din lume ศ™i unii dintre ei chiar impresioneazฤƒ รฎn acest รฎnceput de sezon.

Ajuns titular la Rayo Vallecano, Andrei Raศ›iu, a marcat un gol ศ™i a dat un asist รฎn La Liga รฎn primele ศ™ase meciuri. 

Chiar dacฤƒ a fost eliminat la debutul รฎn Europa League, Radu Drฤƒguศ™in, a ajuns cel mai scump fotbalist romรขn din istorie dupฤƒ ce Tottenham a plฤƒtit 25 de milioane de euro pentru el.

Colegul lui Dennis Man de la Parma, Valentin Mihฤƒilฤƒ a fost titular la toate meciurile din Serie A ศ™i a oferit o pasฤƒ de gol รฎn meciul cu Udinese. 

ศ˜i Rฤƒzvan Marin o duce foarte bine la Cagliari, unde e om de bazฤƒ. Mijlocaศ™ul romรขn a marcat un gol de pus รฎn ramฤƒ chiar รฎmpotriva Parmei รฎn etapa ศ™ase, meci รฎn care a marcat ศ™i Man.

Un alt jucฤƒtor remarcat este Darius Olaru, cฤƒpitanul FCSB, care, deศ™i joacฤƒ รฎn Romรขnia, are o formฤƒ excelentฤƒ. Pe lรขngฤƒ reuศ™itele decisive din calificฤƒrile europene, Olaru a รฎnscris deja 10 goluri รฎn 15 meciuri รฎn acest sezon.

Dacฤƒ Generaศ›ia lui Rฤƒdoi a marcat รฎnceputul unei revitalizฤƒri, Generaศ›ia de Suflet are cel puศ›in pรขnฤƒ acum un viitor mai luminos. Rฤƒmรขne de vฤƒzut cum vor evolua aceศ™ti jucฤƒtori pe termen lung, dar entuziasmul creat de ultimele performanศ›e este, fฤƒrฤƒ รฎndoialฤƒ, un semn pozitiv pentru viitorul fotbalului romรขnesc.

Dragos Soneriu
Dragos Soneriu
Dragoศ™ are o vastฤƒ experienศ›ฤƒ รฎn domeniul jurnalismului sportiv ศ™i al comentariilor sportive, activรขnd pe principalele canale de televiziune din Romรขnia. รŽn prezent, este comentator sportiv la Antena 1 pentru competiศ›ii importante de fotbal, tenis, รฎnot ศ™i polo. Anterior, รฎntre februarie 2021 ศ™i septembrie 2022, a fost redactor pentru Sport.ro, contribuind la scrierea ศ™tirilor ศ™i administrarea paginilor de social media ale site-ului.
Cele mai citite

Proiect titanic: Autostrada Unirii intrฤƒ รฎn munศ›i cu 38 de tuneluri ศ™i 183 de poduri

Pe traseul celor patru loturi din judeศ›ele Mureศ™, Harghita ศ™i Neamศ›, Autostrada Unirii promite un spectacol de inginerie Cele patru loturi sunt :  Lotul 1...

Scholz avertizeazฤƒ: Atacul Iranului asupra Israelului ameninศ›ฤƒ sฤƒ destabilizeze รฎntregul Orient Mijlociu

Cancelarul german Olaf Scholz a condamnat ferm atacul lansat de Iran รฎmpotriva Israelului, avertizรขnd cฤƒ acesta ar putea "sฤƒ dea foc" รฎntregii regiuni, potrivit...

Ce promisiuni face Marcel Ciolacu pentru cota TVA รฎn 2025

Marcel Ciolacu afirmฤƒ cฤƒ nu va modifica cotele TVA din prezent, dupฤƒ alegeri. ศ˜i taxa pe valoare adฤƒugatฤƒ la alimente va rฤƒmรขne tot la...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ