10.6 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăANAF va publica în octombrie "lista rușinii" pentru datornicii din trimestrul 3

ANAF va publica în octombrie „lista rușinii” pentru datornicii din trimestrul 3

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va face publică, în cursul acestei luni, lista contribuabililor care nu și-au achitat obligațiile fiscale aferente trimestrului al treilea din 2024.

Conform legislației în vigoare, această listă publicată de ANAF, cunoscută sub denumirea populară de „lista rușinii”, va include firmele și contribuabilii care au acumulat datorii fiscale restante, nerespectând termenele de plată stabilite de legislația fiscală.

„Lista rușinii” este reglementată prin Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 558/2016, care stabilește procedura de publicare a debitorilor cu obligații fiscale restante, precum și cuantumul acestor datorii.

ANAF va publica în mod transparent numele companiilor și persoanelor fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere, și care au acumulat datorii peste anumite praguri.

Pentru marii contribuabili, aceste restanțe trebuie să depășească 500.000 lei, pentru contribuabilii mijlocii 250.000 lei, iar pentru restul contribuabililor, inclusiv persoanele fizice cu activități economice independente, pragul este de 100.000 lei.

Obligațiile fiscale restante aferente trimestrului 3, 2024, acoperă perioada iulie-septembrie.

Este important de menționat că aceste datorii nu includ sumele de rambursat sau restituit, deoarece articolul 162 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, nu prevede acest aspect, conform precizărilor publicate pe site-ul ANAF.

ANAF subliniază că eliminarea din lista debitorilor se va face în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligațiilor fiscale. În acest interval, organul fiscal central va opera modificările necesare din oficiu, eliminând din listă firmele și persoanele fizice care și-au achitat datoriile.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...

Rusia dă vina pe SUA pentru situaţia explozivă din Orientul Mijlociu

Rusia a afirmat marţi că situaţia explozivă din Orientul Mijlociu demonstrează "eşecul total" al politicii americane în regiune şi "neputinţa" Washingtonului de a preveni...

Ce promisiuni face Marcel Ciolacu pentru cota TVA în 2025

Marcel Ciolacu afirmă că nu va modifica cotele TVA din prezent, după alegeri. Și taxa pe valoare adăugată la alimente va rămâne tot la...
Ultima oră
Pe aceeași temă