20 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăNumăr record de firme în dificultate în 2024: Sectoarele comerțului și serviciilor,...

Număr record de firme în dificultate în 2024: Sectoarele comerțului și serviciilor, cele mai afectate

Numărul firmelor aflate în dificultate, inclusiv în stadii de insolvență, radiere, suspendare a activității sau dizolvare, a atins un nivel record în ultimii cinci ani, potrivit unei analize realizate de Sierra Quadrant.

Cele mai afectate sectoare sunt comerțul, imobiliarele, transportul, activitățile profesionale și serviciile. Analiștii avertizează că perspectivele economice pentru următoarele 12 luni sunt sumbre, iar pentru multe companii, linia dintre supraviețuire și faliment va depinde de măsurile de restructurare pe care le vor adopta.

Datele de la Registrul Comerțului arată că, în primele șase luni ale anului 2024, numărul total de firme aflate în dificultate a crescut la 82.102, înregistrând un salt de peste 17.000 față de aceeași perioadă din 2023, când erau 64.676.

Acesta este cel mai mare număr raportat în ultimii cinci ani, semnalând un an 2024 cu potențiale recorduri negative în ceea ce privește falimentele și închiderile de companii.

Pentru comparație, acum un deceniu, Sierra Quadrant contabiliza 72.022 firme aflate în dificultate.

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene, a declarat recent că economia globală se confruntă cu presiuni similare cu cele care au dus la „naționalism economic” și la crizele economice din anii 1920.

Pe fondul acestor provocări, dizolvările de firme au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 17 ani. În perioada ianuarie-iunie 2024, au fost dizolvate 22.459 de companii, în creștere cu 15,52% față de aceeași perioadă din 2023.

Sectoarele cele mai afectate includ comerțul cu ridicata și amănuntul, reparațiile auto și de motociclete, cu 6.085 de firme închise, o creștere de 12,6% față de anul anterior.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Concurența dintre hoteluri și Airbnb: Costuri ridicate și reglementări stricte versus acces facil și taxe minime

Deschiderea unui hotel implică nu doar o investiție financiară semnificativă, ci și obținerea a nu mai puțin de 14 avize și certificate necesare pentru...

Inflația din zona euro scade sub ținta BCE: posibilă reducere a ratei dobânzii

Inflația din zona euro a scăzut în septembrie la 1,8%, marcând prima dată în ultimii trei ani când aceasta coboară sub ținta stabilită de...

Inteligența artificială deschide noi oportunități pentru antreprenorii români, spun experții locali

Inteligența artificială (AI) accelerează transformările în economia globală, iar România are șansa de a profita de aceste schimbări, oferind antreprenorilor oportunități de creștere și...
Ultima oră
Pe aceeași temă