20 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalInflația din zona euro scade sub ținta BCE: posibilă reducere a ratei...

Inflația din zona euro scade sub ținta BCE: posibilă reducere a ratei dobânzii

Inflația din zona euro a scăzut în septembrie la 1,8%, marcând prima dată în ultimii trei ani când aceasta coboară sub ținta stabilită de Banca Centrală Europeană (BCE), fapt ce alimentează speculațiile privind o posibilă reducere a ratei dobânzii la următoarea reuniune a instituției.

Conform datelor preliminare publicate marți, inflația anuală a fost în linie cu așteptările economiștilor dintr-un sondaj Reuters și a scăzut de la nivelul de 2,2% înregistrat în august.

Investitorii prevăd că BCE va diminua ratele de referință cu 0,25 puncte procentuale, ajungând la 3,25%, în cadrul reuniunii programate pentru 17 octombrie, după ce a redus deja costurile de împrumut în iunie și septembrie.

De asemenea, se estimează o reducere totală de aproximativ 1,7 puncte procentuale până la finalul anului viitor.

„Declinul semnificativ al inflației în septembrie consolidează așteptările ca BCE să reducă din nou ratele în luna octombrie,” a comentat Diego Iscaro, director al departamentului de economie europeană la S&P Global Market Intelligence.

După anunțul acestor cifre, euro a scăzut cu 0,2%, ajungând la 1,1106 dolari, iar randamentul obligațiunilor germane pe doi ani a scăzut cu 0,02 puncte procentuale, la 2,03%.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

„M-am declarat vinovat de jurnalism”, spune Julian Assange, fondatorul Wikileaks

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a declarat marți că a fost eliberat după ani de încarcerare doar pentru că s-a declarat vinovat de a face...

Nicușor Dan susține că oamenii nu sunt în pericol, dacă trec prin Piața Unirii

Primarul general afirmă că nu există un expert care să confirme urgența lucrărilor de reabilitare Primarul Capitalei nu crede că graba cu care primarul sectorului...

Ce este burnout-ul și cum putem să-l recunoaștem?

Într-o lume în care ritmul vieții este din ce în ce mai accelerat și presiunile profesionale și personale sunt tot mai mari, burnout-ul a...
Ultima oră
Pe aceeași temă