17.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInternaționalMark Rutte, noul lider NATO, promite sprijin pentru Ucraina: Nu mă tem...

Mark Rutte, noul lider NATO, promite sprijin pentru Ucraina: Nu mă tem de rezultatul alegerilor din SUA

Rutte a declarat că ar putea colabora cu oricare dintre candidații la Casa Albă

Noul șef al NATO, Mark Rutte, și-a exprimat marți sprijinul ferm pentru Ucraina și a spus că nu este îngrijorat de viitoarele alegeri prezidențiale din SUA, deoarece ar putea colabora cu oricare dintre candidați, scrie Reuters.

„Trebuie să ne asigurăm că Ucraina prevalează ca națiune suverană, independentă și democratică”, a declarat fostul premier olandez, Mark Rutte, reporterilor la sediul NATO de la Bruxelles.

„Am lucrat patru ani cu Donald Trump. El a fost cel care ne-a împins să cheltuim mai mult pentru apărare și a reușit pentru că într-adevăr, în acest moment, suntem acum la un nivel de cheltuieli mult mai mare, decât eram atunci când a preluat mandatul”, a afirmat Rutte. Kamala Harris are un palmares fantastic ca vicepreședinte. Este un lider foarte respectat, așa că voi putea lucra cu ambii”, a completat Rutte, potrivit Reuters.

Oficialii și diplomații NATO se așteaptă ca Rutte să mențină prioritățile lui Stoltenberg, mai ales sprijinul pentru Ucraina, împingând țările NATO să cheltuiască mai mult pentru apărare și menținând SUA implicate în securitatea europeană.

Stoltenberg, fost prim-ministru al Norvegiei, a demisionat din funcția de șef al Alianței celor 32 de membri, după un deceniu turbulent, marcat mai ales de invazia Rusiei în Ucraina, din 2022. Suedia și Finlanda au abandonat tradițiile lungi de nealiniere, pentru a se alătura NATO și a beneficia de clauza sa de apărare colectivă, conform căreia un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor.

Războiul a determinat, de asemenea, NATO să trimită alte mii de trupe pe flancul său estic și să-și reînnoiască radical planurile de apărare, luând în serios posibilitatea unui atac de la Moscova.

În timp ce liderii occidentali subliniază că NATO este o alianță defensivă, Moscova a descris-o de mult ca pe o amenințare la adresa securității Rusiei. Una dintre sarcinile cheie ale lui Rutte va fi să convingă membrii NATO să vină cu trupe suplimentare, arme și cheltuieli pentru a realiza pe deplin noile planuri de apărare, spun diplomații și analiștii.

„Trebuie să facem mai mult în ceea ce privește apărarea noastră colectivă și descurajarea. Trebuie să investim mai mult și să reducem decalajele de capacitate și să încercăm să atingem toate țintele pe care NATO și le-a stabilit aici”, a spus Mark Rutte. Alianța ia decizii prin consens, așa că o mare parte din munca secretarului general este de a crea compromisuri, notează sursa citată.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Nicușor Dan recunoaște că „am fost relativ relaxaţi” în fața ciclonului din weekend

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni seară, că ”am fost relativ relaxaţi” când a venit ciclonul în weekend, deoarece sistemul de...

Avertismente din mai multe industrii: Ceasuri de lux, oțel, retail și auto afectate de scăderea cererii

Primele luni ale anului 2024 au adus semnale de alarmă din diverse sectoare economice, inclusiv producția de ceasuri de lux, oțel, retail, auto. Printre...

Când își va depune Marcel Ciolacu candidatura la alegerile prezidențiale

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a anunţat faptul că, joi, 3 octombrie, Marcel Ciolacu își va depune candidatura la președinție. Semnăturile necesare pentru candidatura la alegerile...
Ultima oră
Pe aceeași temă