Rutte a declarat că ar putea colabora cu oricare dintre candidații la Casa Albă
Noul șef al NATO, Mark Rutte, și-a exprimat marți sprijinul ferm pentru Ucraina și a spus că nu este îngrijorat de viitoarele alegeri prezidențiale din SUA, deoarece ar putea colabora cu oricare dintre candidați, scrie Reuters.
„Trebuie să ne asigurăm că Ucraina prevalează ca națiune suverană, independentă și democratică”, a declarat fostul premier olandez, Mark Rutte, reporterilor la sediul NATO de la Bruxelles.
„Am lucrat patru ani cu Donald Trump. El a fost cel care ne-a împins să cheltuim mai mult pentru apărare și a reușit pentru că într-adevăr, în acest moment, suntem acum la un nivel de cheltuieli mult mai mare, decât eram atunci când a preluat mandatul”, a afirmat Rutte. Kamala Harris are un palmares fantastic ca vicepreședinte. Este un lider foarte respectat, așa că voi putea lucra cu ambii”, a completat Rutte, potrivit Reuters.
Oficialii și diplomații NATO se așteaptă ca Rutte să mențină prioritățile lui Stoltenberg, mai ales sprijinul pentru Ucraina, împingând țările NATO să cheltuiască mai mult pentru apărare și menținând SUA implicate în securitatea europeană.
Stoltenberg, fost prim-ministru al Norvegiei, a demisionat din funcția de șef al Alianței celor 32 de membri, după un deceniu turbulent, marcat mai ales de invazia Rusiei în Ucraina, din 2022. Suedia și Finlanda au abandonat tradițiile lungi de nealiniere, pentru a se alătura NATO și a beneficia de clauza sa de apărare colectivă, conform căreia un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor.
Războiul a determinat, de asemenea, NATO să trimită alte mii de trupe pe flancul său estic și să-și reînnoiască radical planurile de apărare, luând în serios posibilitatea unui atac de la Moscova.
În timp ce liderii occidentali subliniază că NATO este o alianță defensivă, Moscova a descris-o de mult ca pe o amenințare la adresa securității Rusiei. Una dintre sarcinile cheie ale lui Rutte va fi să convingă membrii NATO să vină cu trupe suplimentare, arme și cheltuieli pentru a realiza pe deplin noile planuri de apărare, spun diplomații și analiștii.
„Trebuie să facem mai mult în ceea ce privește apărarea noastră colectivă și descurajarea. Trebuie să investim mai mult și să reducem decalajele de capacitate și să încercăm să atingem toate țintele pe care NATO și le-a stabilit aici”, a spus Mark Rutte. Alianța ia decizii prin consens, așa că o mare parte din munca secretarului general este de a crea compromisuri, notează sursa citată.