Dupa trei zile de agitatie si nedumerire, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor din Romania a primit, in sfarsit, confirmarea autoritatilor sarbe potrivit careia poluarea cu petrol a fluviului Dunarea provine de pe teritoriul Serbiei. Ieri, la Turnu Severin, a avut loc o intrevedere a reprezentantilor romani si sarbi pentru a stabili masurile ce trebuie luate pentru limitarea undei de poluare, precum si prejudiciile si vinovatii. MMGA a anuntat ca va cere despagubiri de la cei vinovati de aceasta poluare, fara a fi mentionata deocamdata valoarea daunelor.
Intanirea cu oficialii sarbi a avut loc dupa ce ministrul roman al Mediului a survolat localitatile Corabia, Bechet, Cetate, Orsova si Drobeta Tr.-Severin, zone unde s-a observat pata de patrol. Ministrul Sulfina Barbu i-a adresat, marti, o scrisoare ministrului Agriculturii, Padurilor si Gospodaririi Apelor din Serbia, in care sanctiona ferm faptul ca omologul sarb nu a anuntat oficialitatile romane despre producerea poluarii, asa cum prevad conventiile internationale. Totodata, i-a reamintit ministrului sarb ca este pentru a treia oara cand partea romana nu primeste nici o informare referitoare la fenomenele de poluare pe Dunare. Pata cu petrol provine dintr-o poluare accidentala cauzata de o deversare necontrolata la terminalul Prahovo. Directiile de Ape din zonele riverane Dunarii au intrat in alerta din prima zi cand a fost observata poluarea. La Turnu Magurele s-a protejat priza de apa pentru alimentarea cu apa potabila a populatiei.
Unda ajunge astazi la Turnu Magurele, iar la Calarasi vine sambata
S-a estimat ca pata de petrol va ajunge astazi in zona portului Turnu Magurele. In municipiul Oltenita unda va ajunge maine, intre orele 20.00 si 23.00, iar la Calarasi sambata, intre orele 15.00 si 18.00. A fost, de asemenea, pregatita nava speciala DEPOL, care are compartimente absorbante cu substante depoluante, iar la Chiciu s-a instalat un baraj gonflabil cu material absorbant.
Luni, 2 octombrie, a fost obser-vata o pata de petrol cu o lungime de 20 de kilometri si o latime de 400 metri, iar in dupa-amiaza aceleiasi zile pata se marise la 70 de kilometri. Directia Apelor Jiu a informat ca marti unda de petrol a ajuns in sectorul romanesc al Du-narii, avand o lungime de 50 de kilometri si o latime de 200 metri. Ministrul Sulfina Barbu a facut un apel si la ministrul bulgar al Mediului, astfel ca impreuna sa actioneze pentru desfasurarea unor ac-tiuni comune in vederea inlaturarii efectelor poluarii, invocand Conventia Dunarii si alte conventii bilaterale semnate de Bulgaria si Romania.
Pe fluviul Dunarea au fost inregistrate, in aceasta saptamana, doua poluari: una luni, 2 octombrie, in zona localitatii Gruia, alta marti, 3 octombrie.
Din informatiile transmise de Directia Apelor Jiu, pelicula de produs petrolier ajunsese, ieri dimineata, intre localitatile Basarabi (Dolj) si Vrata (Mehedinti), deplasandu-se in aval. Ieri, toate utilajele directiilor de ape intervenisera pentru captarea petrolului de pe apa, existand riscul ca poluarea cu petrol sa ajunga in Delta Dunarii.
Alerta la Guvern
Premierul Tariceanu a cerut autoritatilor de mediu sa blocheze inaintarea uriasei pete de petrol de pe Dunare, pentru ca aceasta sa nu ajunga in Delta. „Decizia a fost aceea de a se actiona preventiv, astfel incat, daca nu se reuseste oprirea petei de petrol pana la sectorul romanesc, atunci aceasta sa nu treaca mai departe, spre Delta”, a spus Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Guvernului. C. Popa