12.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăEconomieBănci & AsigurăriAsigurarea obligatorie a locuinței este, de fapt, facultativă

Asigurarea obligatorie a locuinței este, de fapt, facultativă

La nivelul întregii țări, doar 17% dintre locuințe sunt protejate împotriva riscurilor și situațiilor dificile

Polița de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAD), așa cum este cunoscut acest tip de asigurare, a fost introdusă în România în 2010, în contextul unei vulnerabilități ridicate la dezastre naturale precum inundații, cutremure sau alunecări de teren. Cu toate acestea, la peste un deceniu de la implementare, un procent semnificativ de locuințe din România rămân neasigurate, iar acest fenomen ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea legii și la lipsa aplicării unor sancțiuni.

La nivelul întregii țări, doar 17% dintre locuințe sunt protejate împotriva riscurilor și situațiilor dificile printr-o asigurare facultativă. Practic, în continuare, 4 din 5 locuințe rămân vulnerabile în fața dezastrelor naturale, incendiilor, exploziilor, furtunilor, dar și a altor situații imprevizibile care pot afecta bugetul unei familii.

În perioada 2013-2023, sprijinul financiar oferit de companiile de asigurări care sunt membre UNSAR, pentru refacerea locuințelor în urma inundațiilor, cutremurelor și a alunecărilor de teren se apropie de 20 de milioane de euro (93,3 milioane lei). Această sumă a fost achitată atât în baza asigurărilor obligatorii, cât și a celor facultative, conform unei analize realizate la nivelul asociației.

Deloc întâmplător, despăgubirile achitate de asiguratori, în urma riscurilor catastrofale sunt în creștere de la un an la altul. Anul trecut, au fost plătite despăgubiri de 5 ori mai mari, decât în 2022 pentru acoperirea prejudiciilor legate de inundații, cutremure și alunecări de teren.

Președintele & Director General UNSAR, Alexandru Ciuncan afirmă că “incendiile, cutremurele, inundațiile și furtunile sunt doar câteva dintre riscurile care i-au făcut pe români să se îndrepte, chiar dacă cu pași timizi, către protejarea locuințelor. Creșterea despăgubirilor plătite de companiile de asigurări ne arată în mod constant cât de expuși suntem riscurilor și cât de mult contează să fim asigurați”.

De ce românii nu își fac asigurări obligatorii?

Unul dintre principalele motive pentru care oamenii nu își fac asigurarea obligatorie de locuințe este lipsa de informare. Multe persoane nu cunosc obligația legală de a avea o astfel de poliță sau subestimează riscurile la care sunt expuse locuințele lor. În plus, unii proprietari consideră că probabilitatea de a fi afectați de un dezastru natural este mică, mai ales dacă locuiesc în zone percepute ca sigure.

Asigurarea obligatorie de locuință (PAD) costă între 10 și 20 de euro și acoperă trei riscuri standard: inundații, cutremure și alunecări de teren. Suma asigurată este de 20.000 de euro, în cazul asigurării PAD de 20 de euro, respectiv 10.000 de euro, în cazul asigurării PAD de 10 euro. Polița PAD are un cost, în funcție de tipul construcției, dar mulți consideră că este o cheltuială inutilă. Comparativ cu alte cheltuieli casnice, asigurarea locuinței pare secundară, mai ales în contextul veniturilor reduse din mediul rural.

De ce nu se dau amenzi?

Legea prevede sancțiuni pentru proprietarii care nu își fac asigurarea obligatorie, însă aplicarea amenzilor este aproape inexistentă. Motivul principal este lipsa unui mecanism eficient de control. În teorie, primăriile sunt responsabile cu verificarea polițelor de asigurare și aplicarea amenzilor. În practică însă, aceste verificări sunt rare sau chiar inexistente. Mulți primari evită să impună sancțiuni, pentru a nu crea tensiuni cu electoratul local, mai ales în comunitățile mici, unde relația dintre autorități și cetățeni este mai apropiată. Nu există nici o bază de date actualizată și o monitorizare eficientă, astfel încât controlul este dificil de făcut, într-o țară cu un număr mare de locuințe, multe dintre ele situate în zone rurale izolate.

Conform Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, Regiunea București-Ilfov se afla pe primul loc în clasamentul regiunilor cu cele mai multe locuințe protejate printr-o asigurare facultativă la finalul anului trecut. În aceste zone, 29% dintre locuințe dețineau și o asigurare facultativă, pe lângă cea obligatorie. Pe locul secund în acest top, se află Regiunea Vest, cu un grad de cuprindere în asigurarea facultativă de 20%, urmată de Regiunile Centru (18%), Nord-Vest (17%), Sud-Est (14%), Nord-Est (12%), Sud (12%) și Sud-Vest (10%.)

Totodată, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), care gestionează acest tip de polițe, a raportat că în anii 2020-2023 au fost plătite despăgubiri de zeci de milioane de lei, majoritatea pentru daune cauzate de inundații.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Avertismente din mai multe industrii: Ceasuri de lux, oțel, retail și auto afectate de scăderea cererii

Primele luni ale anului 2024 au adus semnale de alarmă din diverse sectoare economice, inclusiv producția de ceasuri de lux, oțel, retail, auto. Printre...

Armata libaneză își repoziționează trupele în sudul țării

Armata libaneză îşi repoziţionează trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o...

Calendarul obligațiilor fiscale pentru octombrie 2024: Ce termene importante trebuie respectate de contribuabili

În luna octombrie 2024, contribuabilii trebuie să fie atenți la o serie de obligații fiscale, conform calendarului publicat de Agenția Națională de Administrare Fiscală...
Ultima oră
Pe aceeași temă