12.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăPoliticăParlamentul se reuneşte pentru numiri la conducerea BNR, ASF şi CNA. Mugur...

Parlamentul se reuneşte pentru numiri la conducerea BNR, ASF şi CNA. Mugur Isărescu îşi continuă mandatul

Parlamentul României se va reuni marţi, de la ora 15:00, într-o şedinţă comună pentru a numi noii membri ai consiliilor de administraţie ale Băncii Naţionale a României (BNR), Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA). Guvernatorul Mugur Isărescu va continua să conducă BNR, având sprijinul Legislativului.

Propunerile finale urmează să fie centralizate până marţi la prânz, conform surselor parlamentare citate de News.ro.

Printre propunerile partidelor la conducerea BNR se numără:

  • Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu
  • Senatorii Roberta Anastase şi Alexandru Nazare, din partea PNL
  • Aura Socol, propusă de PSD

Pe lângă numirea în consiliul BNR, plenul Parlamentului va decide şi vacantarea postului de membru neexecutiv al ASF, ocupat de Aura Socol, în urma demisiei acesteia.

Mugur Isărescu şi Florin Georgescu vor continua să-şi exercite mandatele la BNR, alături de Leonardo Badea.

Adrian Ţuţuianu a subliniat că rămânerea lui Isărescu la conducerea BNR este utilă pentru o tranziţie către o nouă generaţie de economişti.

PNL i-a nominalizat pe senatorii Roberta Anastase şi Alexandru Nazare pentru Consiliul de Administraţie al BNR, iar consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu este susţinut pentru funcţia de vicepreşedinte al BNR. Senatorul PNL Daniel Fenechiu a afirmat că Marinescu este un candidat cu o viziune liberală, menţionând că a fost considerat la un moment dat pentru funcţia de ministru de Finanţe.

USR îl susţine pe Cristian Popa, care se află deja în mandatul său la BNR, în timp ce un loc în consiliul de administraţie va reveni formaţiunii AUR, care urmează să-şi prezinte propunerea.

Pe lângă numirile pentru BNR, ASF şi CNA, plenul reunit va discuta şi solicitările Preşedintelui Klaus Iohannis privind participarea României la misiuni internaţionale.

Printre acestea se numără participarea Armatei României la misiunea NATO de Asistenţă de Securitate şi instruirea personalului ucrainean pe teritoriul naţional.

De asemenea, Parlamentul va dezbate aprobarea desfăşurării de exerciţii militare cu partenerul american şi prepoziţionarea unui contingent naval american în România pentru o perioadă de până la doi ani.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Opt copii din Fâșia Gaza vor fi tratați în România

Opt copii din Fâşia Gaza, împreună cu familiile lor, au ajuns în România, şi vor fi trataţi în unităţi medicale de specialitate, iar familiile...

Calendarul obligațiilor fiscale pentru octombrie 2024: Ce termene importante trebuie respectate de contribuabili

În luna octombrie 2024, contribuabilii trebuie să fie atenți la o serie de obligații fiscale, conform calendarului publicat de Agenția Națională de Administrare Fiscală...

Septembrie, a treia cea mai slabă lună din 2024 pe segmentul de acțiuni, cu tranzacții de 1,2 miliarde lei

Bursa de Valori București a încheiat luna septembrie cu una dintre cele mai slabe performanțe ale anului, tranzacțiile pe segmentul de acțiuni totalizând 1,2...
Ultima oră
Pe aceeași temă