12.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăSeptembrie, a treia cea mai slabă lună din 2024 pe segmentul de...

Septembrie, a treia cea mai slabă lună din 2024 pe segmentul de acțiuni, cu tranzacții de 1,2 miliarde lei

Bursa de Valori București a încheiat luna septembrie cu una dintre cele mai slabe performanțe ale anului, tranzacțiile pe segmentul de acțiuni totalizând 1,2 miliarde lei.

Indicele de referință BET a scăzut cu 0,4% în ultima zi a lunii, ajungând la 17.617 puncte. Deși primele nouă luni din 2024 au adus o creștere de 14,6% pentru BET, septembrie a înregistrat o scădere de 2,9%.

Valoarea totală de piață a companiilor românești listate la BVB a scăzut cu 6,8 miliarde lei în septembrie, de la 363 miliarde lei la finele lunii august, la 356 miliarde lei la 30 septembrie.

În plus, față de maximul istoric înregistrat pe 18 iulie, BET a pierdut peste 1.000 de puncte, echivalentul a 6%.

Printre cele mai mari scăderi din structura indicelui BET s-au numărat Digi Communications (-2%), Antibiotice Iași (-1,5%), Aquila Part Prod (-1,4%) și Electrica (-1,3%). Pe de altă parte, Purcari a crescut cu 1,9%, Transgaz cu 1,6% și TTS cu 0,9%.

Dintre cele 21 de ședințe de tranzacționare din septembrie, 12 au înregistrat scăderi, 8 au fost pe creștere, iar una a stagnat. Fluctuațiile din august au continuat și în luna septembrie, pe fondul incertitudinilor de pe piețele internaționale.

La nivel global, investitorii au urmărit deciziile băncilor centrale majore, precum Rezerva Federală din SUA și Banca Centrală Europeană, care au ajustat ratele dobânzilor conform așteptărilor analiștilor.

În ciuda acestor măsuri, creșterea economică a SUA a dezamăgit, iar România a rămas aproape în stagnare.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Calendarul obligațiilor fiscale pentru octombrie 2024: Ce termene importante trebuie respectate de contribuabili

În luna octombrie 2024, contribuabilii trebuie să fie atenți la o serie de obligații fiscale, conform calendarului publicat de Agenția Națională de Administrare Fiscală...

Armata libaneză își repoziționează trupele în sudul țării

Armata libaneză îşi repoziţionează trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o...

Calendarul obligațiilor fiscale pentru octombrie 2024: Ce termene importante trebuie respectate de contribuabili

În luna octombrie 2024, contribuabilii trebuie să fie atenți la o serie de obligații fiscale, conform calendarului publicat de Agenția Națională de Administrare Fiscală...
Ultima oră
Pe aceeași temă