14.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăRomânia a atras investiții străine directe de 6,74 miliarde de euro în...

România a atras investiții străine directe de 6,74 miliarde de euro în 2023, cu mult mai puțin față de un an în urmă

România a atras investiții străine directe (ISD) de 6,74 miliarde de euro în 2023, în scădere semnificativă față de recordul de 10 miliarde de euro înregistrat în anul anterior, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR) și Institutul Național de Statistică (INS).

Din această sumă, 6,99 miliarde de euro au provenit din participații la capitalurile proprii. Această valoare este rezultatul combinării aportului direct de 2,07 miliarde de euro cu profitul reinvestit, care a însumat 4,92 miliarde de euro.

Pe de altă parte, relația de datorii și creanțe între investitorii străini și companiile în care au investit a avut un efect negativ de -248 milioane de euro.

Acest impact a fost determinat de o diferență între datorii (1,096 miliarde de euro) și creanțe (1,344 miliarde de euro).

La finalul anului 2023, soldul total al ISD în România a ajuns la 118,2 miliarde de euro, din care 84,7 miliarde de euro au reprezentat capitaluri proprii, inclusiv profituri reinvestite (71,7% din total).

Restul de 33,4 miliarde de euro (28,3%) au fost sub formă de instrumente de natura datoriei.

În 2023, companiile cu acționariat străin au generat venituri de 11,86 miliarde de euro din investiții.

Veniturile din participațiile la capital s-au ridicat la 10,76 miliarde de euro, reflectând diferența dintre profiturile nete de 14,35 miliarde de euro și pierderile de 3,59 miliarde de euro, înregistrate de întreprinderile cu capital străin.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Capcane digitale: Falsificatori de pagini web care dau asistență juridică

Rețeaua înșelătoriilor online promite asistență juridică falsă pentru recuperarea fondurilor pierdute în investiții Poliția Română avertizează asupra unor noi modalități de înșelăciune în mediul online....

Ratele la creditele în lei vor crește din octombrie, pe fondul majorării IRCC

Ratele la creditele în lei contractate după 2019 vor înregistra o creștere începând din luna octombrie, ca urmare a majorării Indicelui de Referință pentru...

Capcane digitale: Falsificatori de pagini web care dau asistență juridică

Rețeaua înșelătoriilor online promite asistență juridică falsă pentru recuperarea fondurilor pierdute în investiții Poliția Română avertizează asupra unor noi modalități de înșelăciune în mediul online....
Ultima oră
Pe aceeași temă