Administraţia Fondului pentru Mediu lansează sesiunea de înscriere cu un buget record de aproximativ două miliarde de lei.
Fondurile alocate primei etape a programului, pentru locuitorii din Regiunea Nord Vest, s-au epuizat în mai puțin de 3 minute, anunță într-un comunicat Administrația Fondului pentru Mediu.
Preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu a declarat că sesiunea din 2024 aduce noutăţi deosebit de importante în cadrul Programului.
”Am crescut considerabil subvenţia, de la 20.000 lei la 30.000 lei, oferind astfel un sprijin financiar mai mare pentru cei care doresc să investească în energia verde. Pentru a simplifica procesul de înscriere am adus îmbunătăţiri semnificative aplicaţiei informatice dedicate programului. Astfel, conturile utilizatorilor pot fi create, înainte de deschiderea oficială a sesiunii de înscriere, permiţându-le astfel beneficiarilor să se familiarizeze cu aplicaţia şi să fie pregătiţi în avans. În ziua dedicată înscrierii, va fi necesară doar încărcarea documentelor solicitate, eliminând astfel stresul şi aglomeraţia”, a mai transmis Neculaescu.
Fiecare regiune va avea o zi destinată înscrierii şi nu trei zile cum a fost anul trecut, având în vedere faptul că banii alocaţi s-au epuizat de fiecare dată într-un timp record.
Programul Casa Verde este o inițiativă guvernamentală, bazată pe fonduri europene, care vizează finanțarea și instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile. Programul se adresează tuturor consumatorilor conectați la rețeaua națională de distribuție a energiei electrice, persoane fizice și juridice.
Energia regenerabilă care este generată din surse precum lumina solară contribuie la reducerea amprentei de carbon și la limitarea impactului schimbărilor climatice. În plus, se diminuează dependența de energie electrică obținută prin exploatarea cărbunelui sau petrolului. Costurile sunt mai reduse și se pot face economii pe termen lung. Energia electrică obținută de la lumina solară este gratuită, comparativ cu cea provenită din surse convenționale.
Cât costă
Costul unui sistem fotovoltaic variază, în principal, în funcție de puterea acestuia, de calitatea echipamentelor etc. De exemplu, prin Programul Casa Verde 2024, lansat recent, suma finanțată de stat este de 30.000 de lei, iar cu acești bani trebuie montate atât panouri fotovoltaice, cât și baterii de stocare a energiei electrice.
Înscriere în program
- Programul se adresează celor care au domiciliu stabil în România, dovedit prin actul de identitate.
- Solicitantul trebuie să fie proprietar asupra imbolilului.
- Panourile fotovoltaice și bateriile de stocare se pot instala doar pe o locuință sau un teren aflat în proprietate deplină a solicitantului.
- Proprietatea trebuie demonstată pe baza extrasului de carte funciară: Imobilul pe care se realizează instalarea panourilor fotovoltaice trebuie să aibă destinație exclusiv locativă și să fie utilizat în acest scop de către solicitant.
- Solicitantul nu trebuie să aibă datorii la bugetul de stat și la bugetul local. Dovada se va face prin certificatele de atestare fiscală emise de autoritățile competente
- Solicitantul nu trebuie să fi beneficiat anterior de finanțare nerambursabilă prin programul Casa Verde ori prin alte programe asemănătoare pentru instalarea de sisteme de producere a energiei din surse regenerabile.
Este nevoie de un cont pe platforma AFM și, printr-un e-mail, se vor depune toate documentele necesare. Informaţiile necesare participării în Program sunt publicate pe site-ul www.afm.ro, la secţiunea Programe de finanţare – Sisteme fotovoltaic.