30.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăInternaționalOficialii americani avertizează că furtuna slăbită Helene rămâne încă "periculoasă"

Oficialii americani avertizează că furtuna slăbită Helene rămâne încă „periculoasă”

Helene a fost retrogradată la o furtună tropicală vineri, la câteva ore după ce a atins uscatul ca un uragan puternic în statul american Florida. Oficialii au avertizat că furtuna mortală rămâne „periculoasă” în timp ce își continuă drumul spre interior, lăsând în urmă drumuri și locuințe inundate.

Furtuna a străbătut un traseu distructiv prin Florida și în statul vecin Georgia, a declarat Centrul Național pentru Uragane al SUA (NHC), avertizând locuitorii să rămână adăpostiți „pe parcursul acestor condiții care pun viața în pericol”.

„Helene continuă să producă vânturi de forță de uragan care se deplasează mai departe în Georgia”, a spus centrul într-un buletin recent.

„Valuri de furtună care pun viața în pericol, vânturi și ploi abundente continuă.”

Trei persoane au murit din cauza condițiilor provocate de Helene până vineri dimineață — una în Florida și două în Georgia — au declarat guvernatorii celor două state.

O persoană a fost ucisă când un semn a căzut pe o autostradă de coastă din Florida, a declarat guvernatorul Ron DeSantis.

Două persoane au fost ucise în Georgia, a spus guvernatorul Brian Kemp, iar presa locală a raportat că un bărbat și o femeie au fost uciși când rulota lor a fost luată de o tornadă.

Imagini difuzate de media americană au arătat semne publicitare rupte bătute de vânturi puternice și scântei sărind din liniile electrice, în timp ce peste două milioane de oameni au rămas fără curent electric în Florida, Georgia și Carolina, conform site-ului de monitorizare PowerOutage.us.

Serviciul Național de Meteorologie (NWS) a avertizat cu privire la „inundații catastrofale și care pun viața în pericol, inclusiv alunecări de teren”, în întreaga regiune, la multe mile în interior de coastă.

Agenția avertizase că regiunea ar putea fi lovită extrem de puternic, cu inundații cum nu s-au mai văzut de peste un secol.

„Aceasta va fi una dintre cele mai semnificative fenomene meteorologice din vestul regiunii în epoca modernă”, a spus agenția.

Avertismentele au venit chiar și după ce furtuna a fost retrogradată la categoria 1 pe scara Saffir-Simpson, cu cinci niveluri, și apoi la o furtună tropicală, cu viteze maxime susținute ale vântului de 70 de mile (110 kilometri) pe oră, după ce a lovit coasta de sud-est a SUA ca un uragan de categoria 4, cu vânturi de 140 de mile pe oră.

– ‘Cea mai mare inundație’ –

Furtuna a inundat case și drumuri în Florida, unde locuitorii fuseseră avertizați despre un val de furtună „de nesupraviețuit”.

Rezidentul din Tampa Bay, Matt Heller, a declarat pentru CNN că casa lui a fost inundată cu 1,2 metri de apă într-o jumătate de oră de la impactul furtunii, în timp ce el s-a refugiat într-un caiac în sufrageria sa inundată.

„Aceasta este cu siguranță cea mai mare inundație pe care am avut-o vreodată”, a spus el.

Președintele SUA, Joe Biden, și autoritățile statale au îndemnat oamenii să respecte avertismentele oficiale de evacuare înainte ca Helene să lovească, deși unii au ales să rămână în casele lor pentru a înfrunta furtuna.

„Am de gând să mă adăpostesc” și să trec peste uragan, a spus Patrick Riickert, la fel cum a făcut în 2018, când uraganul mortal Michael, un mega-uragan de categoria 5, a lovit zona Florida Panhandle.

El a refuzat să plece din mica sa casă de lemn din Crawfordville, un oraș de 5.000 de oameni, aflat la câțiva kilometri în interior.

Cei mai mulți rezidenți au fugit, dar Riickert, soția sa și cei cinci nepoți nu aveau de gând să plece.

În Taylor County, oficialii au cerut locuitorilor care nu au respectat avertismentele de evacuare obligatorie să-și scrie numele pe corp cu marker permanent, pentru a facilita identificarea în cazul în care sunt uciși.

– ‘Rămâneți vigilenți’ –

Lucrătorii de salvare au fost desfășurați în Lee County, pe coasta Floridei, a spus șeriful pe X, împărtășind videoclipuri cu bărbați în echipament de înaltă vizibilitate luptându-se cu vânturi puternice pentru a lansa o barcă de salvare.

DeSantis a mobilizat Garda Națională și a ordonat mii de membri ai personalului să fie pregătiți pentru operațiuni de căutare și salvare, îndemnând rezidenții să ia măsuri de precauție.

„Nu putem controla cât de puternic va deveni acest uragan. Nu putem controla traiectoria uraganului, dar ceea ce puteți controla este ce puteți face pentru a vă asigura că aveți cea mai bună șansă să treceți prin asta în siguranță”, a spus DeSantis.

Kemp, guvernatorul Georgiei, în mesajul său de condoleanțe pentru cele două persoane ucise de tornadă, a îndemnat „toți georgienii să fie pregătiți pentru impacturi suplimentare de la Helene, să rămână vigilenți și să se roage pentru toți cei afectați”, într-o postare pe X.

Oamenii de știință spun că schimbările climatice joacă probabil un rol în intensificarea rapidă a uraganelor, deoarece există mai multă energie în oceanele mai calde de care acestea se pot hrăni.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Atenție șoferi: Obligația de a schimba cauciucurile de vară cu cele de iarnă odată cu scăderea temperaturilor și apariția zăpezii

Odată cu răcirea vremii și apariția zăpezii, poleiului sau a gheții, șoferii sunt avertizați că trebuie să își echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă,...

Europa domină topul țărilor cu cea mai bună calitate a vieții; Pe ce loc se află România

Conform unui raport publicat de US News and World Report, țările europene ocupă majoritatea primelor zece poziții în clasamentul celor mai bune națiuni din...

West Side Hallo Fest, cel mai mare festival de Halloween din țară, revine pe Insula Lacul Morii cu o ediție spectaculoasă. Pe scenă vor...

Peste o lună, Insula Lacul Morii din Sectorul 6 va deveni polul distracției din Capitală. Aici, pe o suprafață de 32.000 de metri pătrați,...
Ultima oră
Pe aceeași temă