Compania Rompetrol solicitată statului și restituirea sumei de circa 580 de milioane de lei, plătită drept contribuție de solidaritate
Rompetrol acuză de neconstituționalitate Ordonanța de urgență a Guvernului prin care, la finalul lui 2022, a fost impusă în România contribuția de solidaritate de 60% pe ″profiturile excesive″ ale companiilor din industriile de țiței, gaze naturale, cărbune și rafinare, în baza unui Regulament UE din toamna aceluiași an.
“Curtea de Apel Constanța a admis cererea de suspendare a judecăţii formulată de Rompetrol Rafinare şi a suspendat judecata cauzei, până la soluţionarea de către Curtea Constituţională a excepţiei de neconstituţionalitate invocată în cauză”, se arată într-o informare a Rompetrol. Compania a solicitat în instanță și sesizarea Curții Europene de Justiție, dar cererea i-a fost respinsă.
Conform raportului pe 2023, Rompetrol a estimat pentru anul trecut o „contribuție de solidaritate” de 141 milioane lei (2022: 578 milioane lei). “Înregistrarea acestei contribuții a afectat semnificativ rezultatul net al societății aferent anului 2023”, mai arată Rompetrol Rafinare în documentul de informare.
Suplimentar, societatea a înregistrat în 2023 o contribuție de solidaritate de 2,1 milioane lei aferentă anului 2022 ca urmare a depunerii unei declarații rectificative privind impozitul pe profit, calculat pentru 2022, arată Hotnews.