26 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăȘtirile zileiVIDEO Liceul din Conflans-Saint-Honorine va purta numele profesorului Samuel Paty, victimă a...

VIDEO Liceul din Conflans-Saint-Honorine va purta numele profesorului Samuel Paty, victimă a extremismului islamist

O școală secundară din Conflans-Saint-Honorine (Yvelines) a votat pentru a adopta numele profesorului de istorie și geografie Samuel Paty, care a fost ucis după ce a fost decapitat în fața instituției cu patru ani în urmă, pe 16 octombrie 2020, de un islamist radicalizat care l-a acuzat că a arătat elevilor caricaturi ale profetului Mahomed.

RECAPITULAREA DECĂPITĂRII LUI SAMUEL PATY

Pe 16 octombrie 2020, Samuel Paty, un profesor francez de istorie și geografie, a fost ucis în mod brutal în apropierea școlii unde preda, în Conflans-Saint-Honorine, o suburbie din nord-vestul Parisului. Profesorul a devenit ținta unui atac islamist radicalizat după ce a prezentat caricaturi ale profetului Mahomed în timpul unei lecții despre libertatea de exprimare, în cadrul unui curs de educație civică. Acest gest a stârnit furie în rândul unor părinți și comunități islamiste, ceea ce a dus la declanșarea unei campanii de defăimare online împotriva profesorului.

Autorul atacului, un tânăr de 18 ani de origine cecenă, Abdoullakh Anzorov, a urmărit și atacat pe Samuel Paty în afara școlii, decapitându-l. Anzorov a fost ulterior împușcat mortal de poliție la scurt timp după atac. Crima a șocat Franța și întreaga lume, provocând o dezbatere națională profundă despre libertatea de exprimare, laicitate și amenințările extremismului religios.

Samuel Paty a fost omagiat postum ca simbol al dedicării pentru educație și pentru curajul de a apăra valorile republicane ale Franței, în special libertatea de exprimare. Tragedia a dus la o amplă condamnare a extremismului islamist și a subliniat necesitatea de a proteja educația și libertatea de gândire într-o societate democratică.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Cum să transformi o zi ploioasă într-o aventură distractivă pentru cei mici

O zi ploioasă poate părea la prima vedere un obstacol în calea distracției pentru cei mici. Însă, cu puțină imaginație și câteva pregătiri simple,...

Mark Zuckerberg intră în exclusivistul club al celor mai bogați oameni, cu averi de peste 200 de miliarde de dolari

Creșterea remarcabilă a averii lui Mark Zuckerberg în 2024 l-a propulsat în rândul celor mai bogați oameni din lume, alăturându-se astfel lui Elon Musk...

Guvernul va aloca încă 15.000 de lei fiecărei familii afectată de inundații

Cu acești bani, oamenii vor putea să-și cumpere electrocasnice sau combustibil pentru iarnă Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern,...
Ultima oră
Pe aceeași temă