28.1 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăEconomieImobiliareRomânia rămâne printre țările cu cele mai accesibile credite ipotecare din UE

România rămâne printre țările cu cele mai accesibile credite ipotecare din UE

România continuă să se numere printre statele membre ale Uniunii Europene cu cele mai accesibile credite ipotecare, conform unui raport realizat de platforma Ipotecare.ro și firma de consultanță SVN Credit România, potrivit Ziarului Financiar.

Analiza a evaluat costurile cumpărării unui apartament cu două camere printr-un credit ipotecar pe 25 de ani, raportate la salariul mediu net din țară.

În București, rata medie pentru achiziționarea unui astfel de apartament reprezintă aproximativ 40% din salariul mediu net, una dintre cele mai bune valori din regiune și la nivelul UE.

Aceasta este o îmbunătățire față de finalul anului trecut, când rata medie reprezenta circa 43% din salariu, scăderea fiind atribuită reducerii dobânzilor la creditele ipotecare, în special la cele cu dobândă fixă, care acum reprezintă peste 90% din totalul creditelor acordate.

„Avem printre cele mai reduse dobânzi din regiune şi în analizarea diferenţelor dintre dobânzile creditelor ipotecare practicate pe plan local şi cele din statele din vestul Europei trebuie luată în calcul şi rata inflaţiei, care în România este de peste două ori mai ridicată faţă de cea din zona euro.

În plus, costurile totale ale unui credit ipotecar sunt mult mai mari în celelalte state membre UE, având în vedere preţurile mai ridicate ale imobilelor dar şi din pricina costurilor asociate unei tranzacţii (comisioane, taxe şi asigurări), care se pot ridica şi la zeci de mii de euro”, a explicat Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Credit România.

În comparație, în alte capitale europene, accesibilitatea creditelor ipotecare este mult mai redusă.

De exemplu, în Budapesta, rata medie reprezintă 68,7% din salariul mediu net, în Varșovia procentul ajunge la 84%, iar în Praga depășește salariul mediu, atingând 103%.

În contrast, valori mai scăzute se înregistrează în orașe precum Roma (38% din salariul mediu), Berlin (39%) și Madrid (44%).

Parisul rămâne una dintre cele mai puțin accesibile capitale, unde rata medie pentru achiziționarea unui apartament ajunge la 89% din salariul mediu.

Raportul a luat în considerare achiziționarea unui apartament cu două camere, de aproximativ 50 de metri pătrați, situat în afara zonelor centrale, cu o vechime de cel puțin 30 de ani, printr-un credit ipotecar pe 25 de ani, cu un avans de 15% și o dobândă fixă pentru primii cinci ani.

Costurile adiționale, precum comisioanele, taxele notariale sau asigurările, nu au fost incluse în analiza finală.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Comerțul online în România înregistrează o expansiune rapidă, cu aproape 50% dintre români plasând cel puțin o comandă în ultimele 30 de zile

Comerțul online a evoluat semnificativ în România în ultimii ani, cu un număr tot mai mare de comenzi efectuate de către consumatori, conform unui...

China va oferi bani cash persoanelor aflate în sărăcie extremă, într-un efort de stimulare economică

Autoritățile chineze au anunțat un program de ajutoare financiare pentru persoanele care trăiesc în sărăcie extremă, la o zi după lansarea unui plan amplu...

Cum să folosești jucăriile logice pentru a dezvolta răbdarea și perseverența la copii? 

Intră în universul fascinant al jucăriilor logice și descoperă cum acestea pot fi utilizate pentru a îmbunătăți răbdarea și perseverența la copii! Vei afla...
Ultima oră
Pe aceeași temă