16.3 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSănătateCriza de personal medical auxiliar devine o problemă majoră în sistemul sanitar...

Criza de personal medical auxiliar devine o problemă majoră în sistemul sanitar din România

Asistenții medicali, infirmierii și brancardierii sunt printre cele mai căutate categorii de personal în spitalele din România, iar lipsa acestora perturbă semnificativ activitatea unităților medicale. Această problemă a fost subliniată de managerii spitalelor publice și private în cadrul celei de-a doua zile a conferinței ZF Health & Pharma Summit.

Lipsa acută de personal auxiliar, precum infirmieri și brancardieri, este o provocare majoră pentru sistemul medical, a declarat medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș.

„Astăzi este mai greu să găseşti un brancardier decât un medic. Dacă nu ai resursă umană pe tot lanţul, atunci lucrurile nu vor funcţiona bine. Cred că lipsa resursei umane va fi foarte greu de echilibrat în anii care urmează”, a afirmat el.

Criza personalului medical auxiliar afectează în mod special sectoare critice precum oncologia și pediatria, unde cererea de tratamente a crescut considerabil în ultimii ani.

Alexandru Ulici, managerul Spitalului Grigore Alexandrescu, a adăugat că nu doar deficitul de medici este o problemă, ci și lipsa personalului administrativ (TESA) și nivelul de remunerare al acestuia.

Problemele legate de resursa umană nu se limitează doar la sistemul public de sănătate. În sectorul privat, provocările sunt similare, iar soluțiile vizează dezvoltarea programelor interne de formare profesională.

„Resursa umană este provocarea momentului, dar cred că lucrul acesta nu se întâmplă doar în domeniul medical ci în orice domeniu. Focusul nostru este pe dezvoltarea unor programe interne de dezvoltare profesională”, a declarat Oana Vasile, director pentru cancer care la Affidea România și Ungaria.

Vlad Ardeleanu, CEO al Medima Health, a subliniat dificultățile în atragerea personalului auxiliar, în special pe fondul expansiunii rapide a companiei.

„Cele mai mari provocări sunt atragerea oamenilor, pentru că creştem repede. Pe zona personalului medical auxiliar, mai ales”, a precizat el, în cadrul evenimentului marca ZF.

Conferința, organizată de Ziarul Financiar, a reunit manageri și investitori din domeniul sănătății, care au discutat soluții pentru combaterea crizei de personal și provocările cu care se confruntă sistemul medical din România.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Charles Michel despre acțiunile Israelului: A se apăra nu înseamnă totuşi o pedeapsă colectivă

"Israelul are dreptul să existe" şi "să se apere", "a se apăra nu înseamnă totuşi (a aplica) o pedeapsă colectivă", a subliniat marţi preşedintele...

ROBOR la 3 luni staționează la 5,55%, menținându-se la acest nivel din 3 septembrie

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate de populație înainte de mai 2019, precum și pentru...

Charles Michel despre acțiunile Israelului: A se apăra nu înseamnă totuşi o pedeapsă colectivă

"Israelul are dreptul să existe" şi "să se apere", "a se apăra nu înseamnă totuşi (a aplica) o pedeapsă colectivă", a subliniat marţi preşedintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă