27.8 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăInternaționalMai multe arestări după utilizarea controversatei capsule de sinucidere în Elveția

Mai multe arestări după utilizarea controversatei capsule de sinucidere în Elveția

Poliția elvețiană a anunțat marți că mai multe persoane au fost reținute după ce controversata capsulă de sinucidere Sarco a fost utilizată pentru a pune capăt vieții unei femei.

Poliția din cantonul Schaffhausen din nordul Elveției a declarat că dispozitivul a fost utilizat luni într-o cabană din pădure, după care mai multe persoane au fost arestate și sunt acum supuse unor proceduri penale.

Capsula a ridicat numeroase întrebări legale și etice în Elveția, unde eutanasia activă este interzisă, dar sinuciderea asistată este legală de zeci de ani.

Capsula Sarco, care arată ca o navă spațială, a fost prezentată pentru prima dată în 2019 și este un dispozitiv portabil, de dimensiunea unui om, care înlocuiește oxigenul din interior cu azot, provocând moartea prin hipoxie.

Este operată de utilizator printr-un buton din interior, oferind o moarte fără supraveghere medicală.

Organizația „The Last Resort”, un grup care promovează sinuciderea asistată, a prezentat capsula Sarco în Zürich în iulie, afirmând că se așteptau ca aceasta să fie folosită pentru prima dată în câteva luni și că nu vedeau niciun obstacol legal în calea utilizării sale în Elveția.

Într-o declarație pentru AFP, organizația „The Last Resort” a declarat că persoana care a murit era o femeie în vârstă de 64 de ani, din regiunea centrală a Statelor Unite.

Femeia, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, „a murit folosind dispozitivul Sarco” în jurul orei 16:01 (14:01 GMT) luni.

„Parchetul cantonului Schaffhausen a deschis o procedură penală împotriva mai multor persoane pentru instigare și complicitate la sinucidere… și mai multe persoane au fost plasate în custodia poliției”, a declarat poliția cantonului într-un comunicat.

Parchetul a fost informat de o firmă de avocatură la ora 16:40, luni, că o sinucidere asistată avusese loc în acea după-amiază „într-o cabană din pădurea Merishausen”, se arată în comunicat.

Poliția, serviciul de urgență medico-legal și parchetul „s-au deplasat la locul crimei”.

Capsula de sinucidere Sarco a fost securizată, iar persoana decedată a fost dusă pentru autopsie.

„Mai multe persoane din zona Merishausen au fost reținute de poliție”, se arată în comunicat.

Capsula printabilă 3D a costat peste 650.000 de euro (720.000 de dolari) pentru a fi cercetată și dezvoltată în Olanda pe parcursul a 12 ani.

Ziarul olandez „De Volkskrant” a declarat că unul dintre fotografii săi a fost arestat luni de poliția din Schaffhausen.

Utilizarea capsulei Sarco a avut loc în contextul în care ministrul elvețian de interne a declarat că aceasta nu este conformă cu legislația elvețiană.

„Capsula de sinucidere Sarco nu este conformă cu legea în două privințe”, a spus Elisabeth Baume-Schneider în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri parlamentare, luni.

„În primul rând, nu îndeplinește cerințele legii privind siguranța produselor și, prin urmare, nu poate fi introdusă pe piață. În al doilea rând, utilizarea corespunzătoare a azotului nu este compatibilă cu articolul de scop al Legii Chimicalelor”, a spus ea.

Pentru a utiliza Sarco, persoana care dorește să moară trebuie să treacă mai întâi printr-o evaluare psihiatrică.

Persoana intră în capsula violet, închide capacul și i se pun întrebări automate, cum ar fi cine este, unde se află și dacă știe ce se va întâmpla când apasă butonul.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

ALERTĂ Sute de persoane au trecut în Siria din Liban după atacurile Israelului: sursă de securitate

Aproximativ 500 de persoane au trecut din Liban în Siria, devastată de război, a declarat marți pentru AFP un oficial sirian de securitate, fugind...

Scandal de nepotism la un colegiu din București. ANI a sesizat parchetul

Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul după ce a descoperit că Vasilica Felicia Stroe, director al Colegiului Tehnologic "Viaceslav Harnaj" din București,...

Gabriela Ruse s-a calificat pe tabloul principal la China Open!

Gabriela Ruse a obținut calificarea pe tabloul principal al turneului WTA 1000 de la Beijing, unde va concura alături de alte trei românce: Ana...
Ultima oră
Pe aceeași temă