13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăPoliticăRomânia obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru...

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat la Wroclaw, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală afectate de inundaţii, inclusiv România, informează AFP, citată de News.ro.

„Vremurile extraordinare cer măsuri extraordinare”, a explicat Ursula von der Leyen presei, alături de şefii de guvern din Polonia (Donald Tusk), Republica Cehă (Petr Fiala), Slovacia (Robert Fico) şi Austria (Karl Nehammer). Premierul României Marcel Ciolacu nu a fost prezent la reuniune, deoarece se afla în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

„Jumătate din aceste zece miliarde vor merge către Polonia”, a declarat Donald Tusk. Şeful Guvernului ceh a vorbit despre „veşti bune” şi despre două miliarde de euro pentru ţara sa, în timp ce cancelarul austriac a menţionat cifra de 500 de milioane de euro pentru Austria.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă a scris pe pagina sa de Facebook că „România va primi 1,5 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru a sprijini refacerea infrastructurii şi a gospodăriilor distruse de inundaţii”.

Furtuna Boris a măturat zeci de localități din patru țări și a ucis 24 de persoane în România (7), Polonia (7), Cehia (5) și Austria (5).

În România, cele mai afectate judeţe sunt Galaţi şi Vaslui, unde a fost instituită stare de alertă, până în 16 octombrie. Peste 15.000 de persoane și peste 5.000 de gospodării au fost afectate, iar evaluarea pagubelor încă nu s-a încheiat.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă