Ochelarii de soare sunt mai mult decât un moft, un accesoriu pe care îl adaugi ținutei vestimentare. Din contră, putem să-i considerăm o necesitate în viața noastră, o investiție pe termen lung pentru sănătatea ochilor noștri, deoarece îi protejează în fiecare zi de razele ultraviolete. Fie că preferi modelele clasice, atemporale sau cele care sunt în tendințe, este important ca mereu să îi îngrijești corespunzător, pentru a te bucura de ei pentru mai mult timp. Descoperă în cele ce urmează care sunt cele mai utile practici pe care le poți folosi pentru a le prelungi durata de viață și a menține eficientă protecția filtrelor integrate în lentile.
Alege ochelarii potriviți pentru nevoile tale
Înainte de achiziționarea unei noi perechi de ochelari de soare, este important să ai în vedere anumite aspecte, care sunt strâns legate de sănătatea oculară. Cu siguranță, acest accesoriu te poate scoate în evidență și atrage toate privirile asupra ta, însă există modele care îmbină un design armonios cu filtre inovatoare de protecție.
Spre exemplu, la Optiplaza găsești o gamă variată de produse, de la ochelari de soare de firma, de la cele mai cunoscute branduri, la modele stil cat eye, aviator ori sport, cu rame fabricate din metal, plastic ori titan. După ce te decizi asupra stilului care te caracterizează, ia în considerare calitatea lentilelor. Este important ca acestea să fie polarizate, adică să limiteze cât mai mult din lumina puternică a soarelui pe care ochiul o percepe, respectiv să blocheze în proporție de 99-100% razele ultraviolete.
Curăță cu delicatețe lentilele cât mai des
Acum că ai ales ochelarii de soare preferați și începi să-i porți cât mai des în timpul zilei, este momentul să treci la pasul următor: curățarea lentilelor. În general, poți face acest lucru cu ajutorul unei soluții speciale, pe care o pulverizezi pe suprafața lentilelor, iar mai apoi le poți șterge, cu delicatețe, folosind o lavetă din microfibră. Pentru a nu degrada calitatea lor, evită să utilizezi șervețele de hârtie, tricouri de bumbac ori alte materiale textile, care pot zgâria produsul.
Adițional, dacă lentilele ochelarilor sunt foarte murdare și pătate, le poți spăla cu apă călduță și un săpun fără ulei în compoziție, pentru a îndepărta praful și particulele abrazive. După ce te-ai asigurat că sunt curățate în totalitate, clătește-le cu apă și șterge-le cu o lavetă din microfibră.
Depozitează-i corect atunci când nu îi porți
Modul în care sunt depozitați ochelarii de soare atunci când nu îi purtăm este la fel de important ca și etapa de curățare. Dacă ești obișnuit să îi lași pe bordul mașinii ori în geantă, este indicat să renunți la aceste obiceiuri. În timp, semnele de uzură pot apărea mai repede, atât pe suprafața lentilelor, cât și pe rame, iar tu vei fi nevoit să faci o nouă investiție mai repede cât ai preconizat.
Păstreză-i în tocul lor original ori alege altul de calitate superioară dintr-un magazin de optică, pentru a-i feri mereu de zgârieturi sau impacturi accidentale. De asemenea, evită să-i lași expuși la temperaturi ridicate ori la lumina directă a soarelui pentru mult timp, deoarece aceste lucruri pot afecta atât materialul din care este confecționată rama, cât și calitatea lentilelor.
Apelează la un profesionist pentru eventuale ajustări și reparații
Chiar dacă ești extrem de atent cu ochelarii tăi de soare, îi cureți în fiecare zi și îi păstrezi în tocul lor, există posibilitatea ca aceștia să aibă nevoie de reparații periodice. Dacă observi că rama s-a deformat în unele locuri sau că brațele sunt puțin strâmbe, este momentul oportun să te adresezi unui optician. În cadrul unui magazin specializat, acesta va evalua starea ochelarilor și va face ajustările necesare pentru remedierea problemelor.
În plus, dacă pe suprafața lentilelor există numeroase zgârieturi, specialistul în domeniu îți poate recomanda fie înlocuirea lor, fie să achiziționezi o nouă pereche de ochelari de soare. Chiar dacă există anumite remedii casnice, care promit să rezolve această dilemă, îți recomandăm să nu le încerci. De cele mai multe ori, acestea pot face mai mult rău decât bine – pot accentua zgârieturile ori diminua calitatea lentilelor, implicit gradul de protecție împotriva razelor UV.
Acum, este mult mai ușor să prelungești durata de viață și să păstrezi calitatea ochelarilor de soare preferați. Tot ce trebuie să faci este să îi cureți temeinic în fiecare zi, să îi depozitezi în tocul lor special și să vizitezi un optician de fiecare dată când ceva nu este în regulă cu ochelarii.