20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăMinistrul Câciu: România își bazează deficitul pe investiții, singura cale spre dezvoltare...

Ministrul Câciu: România își bazează deficitul pe investiții, singura cale spre dezvoltare economică

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că România se numără printre puținele țări din UE al căror deficit bugetar este generat de investiții, subliniind că un „push investițional” este esențial pentru dezvoltarea economică.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a explicat că deficitul conjunctural, care se va resimți timp de 2-3 ani, se va corecta prin efectul de multiplicare al acestor investiții, aducând noi venituri economiei și bugetului, în timp ce presiunea pe cheltuieli va scădea.

Câciu a prezentat o analiză a deficitelor bugetare din ultimii 30 de ani ale statelor membre UE, arătând că toate țările au depășit cel puțin de două ori pragul de 3% din PIB.

El a precizat că în perioadele de dezvoltare accelerată, bazate în principal pe investiții, inclusiv cele susținute din fonduri europene pentru infrastructură, deficitele au fost semnificativ mai mari. „Majoritatea perioadelor de convergență puternică sunt asociate cu deficite bugetare mari, centrate pe un big push investițional”, a explicat ministrul.

Strategia României pentru următorii ani

România urmează aceeași strategie între 2023 și 2027, a spus Câciu, dând exemple de alte țări care au avut deficite bugetare mari: Franța și Grecia au depășit pragul de 3% din PIB în 23 din ultimii 30 de ani, Ungaria, Polonia și Portugalia în 22 de ani, iar România în 17 ani.

Pentru 2024, Comisia Europeană estimează că 12 state membre vor depăși limita deficitului bugetar de 3% din PIB.

România, subliniază ministrul, își bazează acest deficit pe investiții care, pe termen lung, vor stimula economia și vor reduce cheltuielile odată cu finalizarea proiectelor.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...
Ultima oră
Pe aceeași temă