17.9 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInternaționalLiban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce mii de pagere ale acestei grupări au explodat provocând cel puţin 12 morţi şi peste 2.800 de răniţi, transmite Pro Tv.

Cel puţin una dintre noile explozii a survenit la periferia sudică a capitalei Beirut, în timp ce acolo aveau loc funeralii organizate de Hezbollah pentru membrii acestei grupări ucişi în atacul de marţi executat prin detonarea pagerelor şi atribuit Israelului. Explozii au fost de asemenea semnalate miercuri în oraşele Saida (sud) şi Baalbeck (est).

Ministerul libanez al Sănătăţii a comunicat un bilanţ provizoriu de cel puţin un mort şi peste o sută de răniţi în urma noilor explozii de miercuri, în timp ce o sursă de securitate afirmă că sunt cel puţin trei morţi şi sute de răniţi, mulţi având răni la mâini sau în zona abdomenului.

Stațiile radio au fost achiziționate în același timp cu pagerele

Staţiile de emisie-recepţie detonate acum au fost achiziţionate de Hezbollah în urmă cu cinci luni, aproximativ în acelaşi timp cu achiziţia pagerelor explodate marţi, afirmă o sursă libaneză de securitate.

Serviciul secret israelian Mossad, ce are o lungă experienţă în operaţiuni externe de sabotaj sofisticate, pare să fi accesat pagerele pe lanţul de aprovizionare şi să fi implantat în fiecare un dispozitiv exploziv cu cartelă detonat în momentul recepţionării unui mesaj anume.

Compania taiwaneză Gold Apollo, a cărei marcă este înscrisă pe pagerele detonate în Liban, susţine că acestea au fost fabricate de compania sa parteneră ungară BAC, care la rândul ei afirmă că este doar un intermediar şi neagă că a produs pagerele. Guvernul ungar a confirmat că respectiva companie este doar o societate intermediară, fără activitate de producţie, adăugând că respectivele pagere nu au fost niciodată pe teritoriul Ungariei.

Miile de pagere au explodat simultan şi au provocat victime nu doar în rândul combatanţilor Hezbollah, printre cele 12 persoane ucise fiind şi doi copii. Imaginile din spitalele libaneze arată persoane cu braţe sau degete amputate, ori cu răni la faţă sau şold.

Opt morți și 2750 de răniți în Liban după un val de explozii ciudate ale pagerelor folosite de membrii Hezbollah

Valul de explozii ale pagerelor din Liban a ucis marţi opt persoane şi a rănit alţi aproape 2750 de oameni, dintre care 200 se află în stare gravă, conform datelor Ministerului Sănătăţii din Beirut, informează AFP şi Reuters.
Gruparea şiită Hezbollah afirmase, potrivit aceleiaşi agenţii, că mai mulţi membri ai săi şi o fetiţă şi-au pierdut viaţa în urma unor astfel de deflagraţii. O sursă apropiată de mişcare precizează că unul din morţi este fiul unui deputat din Hezbollah.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Drone ucrainene au distrus cel mai mare depozit cu rachete al rușilor

Surse ale Serviciului de Securitate al Ucrainei au declarat că depozitul stoca rachete balistice, inclusiv Iskanders, rachete antiaeriene, muniție de artilerie și bombe ghidate KAB Un atac cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă