21.5 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăMinisterul Economiei introduce noi reguli stricte pentru monitorizarea ajutoarelor de stat în...

Ministerul Economiei introduce noi reguli stricte pentru monitorizarea ajutoarelor de stat în sectorul industrial

Ordinul nr. 2.887 din 9 septembrie 2024, semnat de ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, introduce noi măsuri pentru monitorizarea strictă a ajutoarelor de stat, în conformitate cu legislația națională și europeană.

Acesta vizează aplicarea eficientă a prevederilor din Ordonanța de Urgență nr. 77/2014, în contextul în care pragul ajutorului de minimis a fost majorat anul trecut la 300.000 de euro, notează Termene.ro.

Ministerul Economiei a emis ordinul, publicat în Monitorul Oficial nr. 928 din 16 septembrie 2024, care aprobă normele metodologice ce reglementează aplicarea schemelor de ajutor de stat și modificarea Legii Concurenței nr. 21/1996.

Aceste norme sunt menite să aducă mai multă claritate și rigurozitate în gestionarea fondurilor publice pentru sectorul industrial.

Modificările principale se referă la faptul că deciziile de stopare sau recuperare a ajutoarelor devin titluri executorii, iar beneficiarii vor fi informați prin scrisori recomandate sau mijloace electronice.

Comunicarea va include motivele deciziei, valoarea ajutorului și eventualele dobânzi datorate

Beneficiarii vor avea dreptul să conteste deciziile. Dacă obligațiile de rambursare nu sunt respectate, documentația va fi transmisă către ANAF pentru recuperarea sumelor, iar în caz de insolvență, creanțele vor fi înscrise la masa credală.

Noile norme aduc o supraveghere mai strictă asupra modului în care sunt gestionate ajutoarele de stat și urmăresc creșterea transparenței și eficienței în utilizarea fondurilor. De asemenea, acestea impun o mai mare responsabilitate din partea întreprinderilor care beneficiază de aceste scheme.

Ministerul Economiei, prin Direcția Politici Industriale și Finanțări pentru Industrie (DPIFI), va fi responsabil pentru monitorizarea și verificarea conformității schemelor de ajutor, pe baza rapoartelor beneficiarilor și a verificărilor pe teren. În cazul unor abateri, beneficiarii vor avea cinci zile lucrătoare pentru a formula obiecții, iar în lipsa conformării, Ministerul poate dispune stoparea sau recuperarea fondurilor.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Numărul morților din atacul cu pagere din Liban a ajuns la 12, a declarat ministrul libanez al Sănătății

Printre cele 12 persoane ucise, se află și o fetiță de 8 ani. Cel puțin 2 800 de oameni au fost răniți, în atacul...

Eveniment dedicat iubitorilor de șampanie și vinuri, organizat la București

Pe 3 octombrie, la The Villa din București (Str. Negustori 16), va avea loc prima ediție a evenimentului Champagne Bucharest, dedicat pasionaților de șampanie...

BEC: Candidaturile și listele cu susținători pentru alegerile prezidențiale se depun până pe 5 octombrie

Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerea Preşedintelui României din 2024 a decis, marţi, că, până la 5 octombrie, ora 24,00, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă