2.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSănătateRisc de sănătate publică în județele calamitate

Risc de sănătate publică în județele calamitate

Medicii infecționiști atrag atenția asupra îmbolnăvirii populației, din cauza contaminării apei

Medicul infecționist, Adrian Marinescu a declarat că localnicii din zonele afectate de inundații sunt expuși la boli cu transmitere digestiv-hidrică, precum dizenteria și hepatita A.

„Apa trebuie fiartă înainte de consum și răcită, dar răcirea nu trebuie făcută cu gheață, pentru că ar putea fi și aceasta o sursă de toxinfecție alimentare,” spune doctorul Marinescu. Acesta vorbește despre măsuri precum clorinarea apei, vaccinarea antitetanos și împotriva hepatitei A, precum și pulverizarea cu insecticid în zonele inundate sau asigurarea unor condiții minime de igienă pentru prepararea hranei.

Pe lângă bolile digestive, inundațiile favorizează și apariția altor riscuri pentru sănătate. „Avem mai mulți țânțari și de aici riscul de West Nile. În plus, persoanele alergice sau astmatice pot suferi agravări ale simptomelor din cauza mucegaiului și a condițiilor insalubre,” a mai explicat dr. Marinescu la Antena 3. Medicul a insistat că măsurile rapide luate de autorități sunt esențiale: „Întâi ar trebui rezolvată partea epidemiologică, și aici trebuie luate măsuri rapide.”

Un alt aspect critic este legat de apa stătătoare și nămolul rămas în casele oamenilor, care pot favoriza răspândirea infecțiilor. „Cu cât vom avea mai mult timp aceste inundații, riscul va fi mai mare,” a mai spus Adrian Marinescu, avertizând că mucegaiul apărut în case poate reprezenta un pericol grav, în special pentru persoanele în vârstă sau cele cu predispoziție la alergii.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Robert Lewandowski, dezvăluire emoționantă despre Balonul de Aur ratat în 2020: „Nu am înțeles de ce”

Robert Lewandowski a recunoscut că a fost marcat de decizia organizatorilor de a nu acorda Balonul de Aur în 2020, un trofeu pe care...

Pensiile cresc din ianuarie 2025: Pensia minimă garantată ajunge la 1.415 lei

Valoarea Punctului de Referință (VPR) pentru calculul pensiilor va crește de la 81 de lei la 91 de lei, marcând o majorare de 12,1%,...

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere şedinţa de joi, 21 noiembrie 2024

Bursa de Valori București (BVB) a încheiat ședința de joi cu o creștere generală a pieței, valoarea totală a tranzacțiilor fiind de 35,09 milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă