16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSocialAsigurările locuințelor, la un nivel minim în județele Galați și Vaslui, grav...

Asigurările locuințelor, la un nivel minim în județele Galați și Vaslui, grav afectate de inundații devastatoare

Județele Galați și Vaslui au fost grav afectate de inundații în ultimele zile, ceea ce a dus la evacuarea a peste 300 de persoane și la înregistrarea a șapte decese, potrivit autorităților.

Cu toate acestea, nivelul de asigurare a locuințelor în aceste județe este redus, doar 21% dintre locuințele din Galați și 12% din Vaslui fiind acoperite de polițe obligatorii PAD, conform datelor furnizate de Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

În urma inundațiilor, PAID a primit deja 110 notificări de daune, însă reprezentanții instituției estimează că numărul acestora va crește semnificativ în următoarele săptămâni.

„Până acum, avem 110 notificări, dar ne așteptăm ca între 1.000 și 1.500 de dosare să fie deschise (…). Noi estimăm că vor fi între 1.000 şi 1.500 de dosare”, a declarat Cosmin Tudor, directorul general adjunct al PAID, potrivit Ziarului Financiar.

Cât pot primi cei afectați de inundații

Acesta a explicat că, în cazul unei distrugeri totale, despăgubirea maximă poate ajunge la 100.000 lei pentru clădirile din materiale dure, în timp ce pentru cele din chirpici sau paiantă suma maximă este de 50.000 lei.

Totuși, este posibil ca unele locuințe, deși nu complet distruse, să necesite reparații care să depășească aceste sume.

Cosmin Tudor a subliniat că inundațiile generează, de regulă, pagube mai mari decât cutremurele, iar în Galați și Vaslui apa a atins niveluri de peste 2 metri, ceea ce face probabil ca multe dintre dosarele de daune să fie considerate totale din punct de vedere economic.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Lumina speranței în întuneric: Nevăzătorii cer Guvernului să-i privească în ochi

Nevăzătorii sunt revoltați că noua Lege a pensiilor le ia până la 80% din venituri Nevăzătorii protestează împotriva reducerii pensiilor cu până la 80%, cauzată...

Pepe a dezvăluit detalii despre prima sa relație serioasă

Pepe și-a amintit de prima sa iubire, Dana Gheorghe, o femeie care a jucat un rol important în viața sa la începutul carierei sale...

Momente de neuitat pentru Anca Dumitra. Actrița a născut

Anca Dumitra și soțul ei, Manfred Spendier, trăiesc momente de neuitat, devenind recent părinți pentru prima dată. În cursul zilei de ieri, cei doi...
Ultima oră
Pe aceeași temă