13.2 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăPoliticăRolul României în promovarea transparenţei şi a integrităţii la nivel internaţional este...

Rolul României în promovarea transparenţei şi a integrităţii la nivel internaţional este astăzi mai relevant ca niciodată, a afirmat Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți, 17 septembrie 2024, la Palatul Cotroceni, o alocuțiune în cadrul ceremoniei de decorare a Controlorului General al Statelor Unite ale Americii și Șef al Oficiului pentru Responsabilitate Guvernamentală din SUA, Gene Dodaro, și a Președintelui Organizației Internaționale a Instituțiilor Supreme de Audit, Bruno Dantas.

Mesajul lui Klaus Iohannis

„Astăzi celebrăm un moment simbolic pentru auditul public și cooperarea internațională, recunoscând contribuțiile esențiale ale unor personalități de vârf în acest domeniu. Ne aflăm în pragul împlinirii a 160 de ani de la înființarea Curții de Conturi a României, autoritate care a evoluat, în ultimii ani, și datorită parteneriatelor externe deosebit de valoroase.

Rolul României în promovarea transparenței și a integrității la nivel internațional este astăzi mai relevant ca niciodată. Curtea de Conturi a devenit un pilon al eforturilor României de a îmbunătăți integritatea guvernamentală și de a se alinia celor mai înalte standarde internaționale în materie de bună guvernare.

Într-un peisaj mondial complex, în care schimbările geostrategice creează presiuni constante asupra guvernelor și economiilor lumii, parteneriatele internaționale și schimbul de experiență devin esențiale. În acest cadru, munca celor prezenți aici, astăzi, reflectă angajamentul față de propriile sisteme naționale, dar și față de o guvernanță globală mai eficientă.

Domnule Dodaro,

Ați ghidat timp de peste un deceniu unul dintre cele mai respectate birouri de audit din lume – Oficiul pentru Responsabilitate Guvernamentală al Statelor Unite ale Americii. Sub conducerea dumneavoastră, parteneriatul dintre instituția pe care o reprezentați și Curtea de Conturi a României a fost unul esențial în modernizarea și profesionalizarea auditului public românesc.

Eforturile dumneavoastră au contribuit la o mai bună capacitate de supraveghere și control în România, sporind eficiența guvernamentală și asigurând un proces legislativ mai transparent și responsabil.

Domnule Dantas,

Prin munca dumneavoastră la Organizația Internațională a Instituțiilor Supreme de Audit, ați consolidat rolul instituțiilor supreme de audit spre o mai mare independență, inclusiv prin cooperarea internațională.

Inițiativa ClimateScanner, pe care ați lansat-o în 2023, a pus bazele unei mișcări globale în auditul public. Ați evidențiat astfel importanța monitorizării acțiunilor climatice și ați adus în prim-plan necesitatea unei responsabilități mondiale, unind comunitatea internațională a auditorilor în fața unei provocări cruciale pentru viitorul nostru colectiv.

Domnule Dodaro,

Domnule Dantas,

Ați construit căi de colaborare care transcend frontierele, într-o eră în care geopolitica și economiile globale sunt într-o continuă schimbare.

Din perspectiva unei Românii angajate într-o cooperare internațională din ce în ce mai complexă, realizările dumneavoastră sunt un model de excelență profesională, dar și un ghid pentru un viitor mai bun și sustenabil.

Sper ca exemplul dumneavoastră să îi inspire nu doar pe colegii din domeniul auditului, ci și pe toți cei care cred în puterea reformelor și a transparenței.

Vă mulțumesc și vă felicit!”, a transmis Klaus Iohannis.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...

Cultură de canabis descoperită într-o zonă împădurită de pe muntele Pietricica

Procurorii DIICOT au descoperit două culturi de canabis în județul Neamț, una amplasată într-o comună și cealaltă într-o zonă împădurită de pe muntele Pietricica....

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă