23.5 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăAnaliștii CFA România prognozează o inflație de 4,95% și un curs de...

Analiștii CFA România prognozează o inflație de 4,95% și un curs de 5,0735 lei/euro pentru august 2025

Conform sondajului realizat de CFA România în luna august, analiștii financiari estimează o rată a inflației de 4,95% pentru următoarele 12 luni, până în august 2025, în creștere față de estimarea de 4,4% din luna precedentă. De asemenea, se anticipează un curs mediu de schimb de 5,0735 lei pentru un euro.

În ceea ce privește perspectivele inflației, 50% dintre participanții la sondaj preconizează o scădere a ratei inflației în următoarele 12 luni, în timp ce 33% estimează o stabilitate a acestui indicator, notează Ziarul Financiar.

Referitor la cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 89% dintre analiști prognozează o depreciere a leului în următorul an, cu o valoare medie estimată de 5,0098 lei/euro în următoarele șase luni și 5,0735 lei/euro pe termen de 12 luni.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut în august cu 5,2 puncte, ajungând la 46,8 puncte.

Această scădere a fost determinată de o diminuare cu 10,2 puncte a componentei de anticipație, în timp ce componenta de condiții curente a înregistrat o creștere de 4,9 puncte.

„Se observă o evoluţie divergentă în cadrul componentelor indicatorului. În timp ce componenta de condiţii curente creşte, anticipatiile scad accentuat, în condiţiile în care indicatorii macroeconomici cu frecvenţă ridicată arată o încetinire a economiei, iar anticipatiile de deficit public extrem de ridicat conduc la aşteptarea unei majorări a fiscalităţii în anul următor,” a declarat Adrian Codirlașu, vicepreședintele CFA România, potrivit ZF.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Aproape 1.000 de pompieri au fost trimiși în zonele afectate de inundații din județul Galați

Aproape 1.000 de pompieri din 27 de unităţi din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) au fost mobillizați în sprijinul salvatorilor de...

AFP: Superbacteriile rezistente la medicamente ar putea ucide 39 de milioane de oameni până în 2050

Infecțiile cu superbacterii rezistente la medicamente ar putea ucide aproape 40 de milioane de oameni în următorii 25 de ani, a prezis o analiză...

UPDATE A aruncat cu benzină în Palatul Parlamentului și a dat foc. Atacatorul nu a fost prins

Ora 14:45: A apărut prima fotografie cu suspectul care dat foc în Palatul Parlamentului. ȘTIREA INIȚIALĂ: Un atac a fost înregistrat marți, 17 septembrie, în interiorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă