La rubrica noua, si discutii noi (mai bine zis aprinse) in legatura cu destinatiile pe care ar trebui sa le recomandam in aceasta pagina. Colegii mei sunt adeptii calatoriilor (si concediilor) in strainatate, cu argumente cam greu de ignorat. Eu propun sa privim optimist si partile frumoase ale calatoriilor in Romania.
Pana asta-iarna, nu am schiat vreodata, drept care nici nu m-au interesat locurile in care se poate practica acest sport. Iar dupa ce saptamani la rand am urmarit la stiri reportajele de pe Valea Prahovei (partii aglomerate, preturi cam piperate, de trafic nu mai vorbesc), nu stiu cum sa spun, dar astfel de imagini si informatii te fac sa te bucuri ca nu te inghesui si tu acolo. Pana nu am ajuns la Petrosani, habar n-am avut de complexul turistic de la Straja (judetul Hunedoara), un loc care insa nu se gaseste si pe lista principalelor statiuni de iarna. As zice eu ca un astfel de detaliu poate fi un bonus: putini stiu, si mai putini ajung acolo (ma rog, din punctul de vedere al unei persoane care detesta aglomeratia).
Am ales pentru aceasta rubrica Straja dintr-un cu totul alt motiv: aici se schiaza pana tarziu in primavara, localnicii spun ca pana in aprilie (cu zapada de un metru), mai ales dupa o iarna bogata in ninsori. Deci, nu e chiar tarziu pentru inca o excursie pe partie, iar daca ma insel, ei bine, pastrati pontul pentru iarna viitoare! De retinut ar fi ca nu din Petrosani se ajunge in statiune, ci din urmatorul oras, Lupeni. Aici aveti de ales intre telescaun si propria masina. Puteti sa lasati masina in Lupeni (chiar sa va cazati aici, multi spun ca este mai ieftin decat la Straja, insa n-am intalnit pe cineva care sa se fi cazat in Lupeni) si sa urcati cu telescaunul pana la Straja. Sau puteti merge cu masina pana in statiune (sunt 9 km intre oras si aceasta), dar obligatoriu este ca autoturismul sa fie echipat corespunzator pentru iarna.
Perfecta pentru incepatori
Gata cu detaliile despre drum, sa trecem la partii, caci statiunea "se lauda" cu sapte partii (cel putin una este functionala si noaptea), sapte partii cu grade diferite de dificultate, in concluzie exista "trasee" si pentru persoane ca mine, incepatoare. "Avansatii" apreciaza Straja in primul rand pentru diversitate sa spunem. Partiile sunt legate intre ele si, odata ajuns cu teleschiul in varf, iti poti alege propriul traseu pentru coborare. Spre deosebire de partia Sorica din Azuga unde, pe langa faptul ca astepti destul de mult la telegondola, traseul este intotdeauna acelasi. Asadar inca un plus pentru Straja: lipsa monotoniei. Si nu numai pe partiile de schi. Dupa cateva ore bune de schiat, cine mai are chef ori putere, poate opta intre o seara la restaurant sau la dans (o indicatie pentru tineri) sau o seara la gura sobei, cu ceaiuri si aspirine (pentru incepatori la 30 de ani).
Bun, daca nu sunteti un schior cu ceva experienta, iar ca incepator nu rezistati mai mult de doua-trei ore pe schiuri, distractie suta la suta gasiti pe partia pentru sanii (saci de plastic si ce mai vreti voi). Si nu, nu este ascunsa in spatele vreunei cabane, ci este paralela cu una dintre partiile "serioase" (n-am reusit sa le retin numele). Exact, o partie special amenajata pentru nostalgici mai ales, unde nu deranjati nici un "atlet", dar nici nu va veti trezi cu vreun amator in brate.
Preturi pentru toate buzunarele
Dar pe langa frumusetea locului si posibilitatile de recreere, la fel de importante sunt si preturile. Cum eu nu am pus piciorul pe Valea Prahovei iarna, pe vreo partie, i-am intrebat pe cei care au ajuns in ambele locuri: castiga departajat Straja, cu tarife mult mai mici decat in Predeal ori in Azuga, pentru aceleasi servicii (cazare 80-180 lei, 2,5 lei urcarea, 25 lei inchiriere echipament). Insa daca vorbim despre distanta (plecare din Bucuresti, circa 5 ore cu masina), Straja nu este tocmai o destinatie de weekend, de preferat ar fi sa va rezervati cel putin trei nopti aici (oricum, daca ajungeti, n-o sa mai vreti sa plecati).