6.8 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecialRomani, votati pe 1 decembrie!

Romani, votati pe 1 decembrie!

Si nu numai atunci, caci pana la finala campaniei mai trebuie sa alegeti doua monumente. Dupa cum bine stiti, pe 1 decembrie vom avea zece monumente finaliste (cele opt castigatoare sunt mai jos), dintre care trebuie sa alegem unul, cel ce va primi fondurile necesare pentru restaurare. Asadar, de Ziua Nationala, fiti patrioti si votati pentru salvarea patrimoniului.

Cetatea dacica de la Batca Doamnei (foto 1)

Una dintre cele mai interesante fortificatii antice din Moldova. Aceste vestigii ocupa o suprafata de aproape 20.000 m2. Bo­ga­tia lor si amploarea constructiilor confera asezarii atributele unui centru de prima importanta intr-o zona precum Valea Bistritei.

Cetatea Fagarasului (foto 2)

Cetatea Fagarasului este o veche asezare vo­ie­vodala care a trecut, rand pe rand, de la un principe la altul. Complexul – ce­ta­tea, ridicata in sec. al XIV-lea si cas­telul, construit la jumatatea sec. al XVII-lea –, este monument unic in tara si printre putinele de acest gen din Europa.

Vila Elisabeta de la Baile Herculane (foto 3)

Construita intre anii 1880-1882 de administratorul bailor, Carol Tatarazi, ca locuinta personala. In 1887 a stat aici, timp de sase saptamani, imparateasa Elisabeta care era indragostita de frumoasa statiune de pe Valea Cernei. Vila adaposteste astazi
biblioteca statiunii si farmacia.

Cetatea Sighisoara (foto 4)

Cetatea Sighisoarei a fost atestata documentar inca de la 1298. Un act de la 1376 semnaleaza aparitia breslelor de mestesugari. Pe langa Biserica din Deal, al carui pro­iect de restaurare a fost premiat de UNESCO, se vor mai reface Turnul Cosito­rarilor, Turnul Croitorilor si zidul de incinta.

Nordul Moldovei si Bucovina

Duminica trecuta, ne-au fost prezentate alte trei monumente, propuse pentru restaurare si care asteapta voturile dvs. Este vorba de Curtea domneasca din orasul Suceava, ridicata la sfarsitul secolului al XIV-lea. Sediul voievodului Stefan cel Mare era cel mai mare din tara, pentru acea epoca. Biserica Tuturor Sfintilor din satul Parhauti (15 km de Suceava), ridicata in anul 1522 si care a pastrat pictura originala din 1530 asteapta voturile dvs. La fel si Palatul lui Stefan de la Harlau.

Linia ferata Oravita-Anina (foto 5)

Este una dintre putinele cai ferate inguste de la sfarsitul secolului al XIX-lea care se mai pastreaza in Romania. Are doua gari cu arhitectura specifica austro-ungara din acea epoca. Se poate restaura avand un potential turistic important.

Cinematograful de la Baile Govora

Construit in anii 1928-1929 de prima femeie arhitect din Romania, Virginia Andreescu Haret, monumentul servea ca sala de spectacole si cazinou, iar din anii ‘40 ca cine­matograf. Dupa anul 2000 a devenit nefunctional. Va fi restaurat ca sala de spectacole si cinematograf.

Cetatea romana de la Adamclisi

Tropaeum Traiani, ridicat in urma cu 1900 de ani, este considerat, alaturi de Columna lui Traian, actul de nastere in piatra al poporului roman. Cetatea din apro­piere, un an­samblu ar­­­heo­logic unic in Romania, ar intra pe har­ta turismului european o data cu restaurarea.

Cetatea Oradea

Dateaza din secolul al XVI-lea, fiind refacuta in secolul XVIII. Intre anii 1945-1989 cetatea a fost obiectiv militar, utilizat atat de Ministerul de Interne cat si de Ministerul Apararii. Dupa 1975 au intrat in cetate si o serie de depozite en-gros, accelerand procesul de degradare.

Bucuresti

Pentru filmarea ultimului episod al campaniei "Restaurare", Catalin Sava s-a oprit in Capitala si ne atrage atentia asupra a trei monumente pe langa care bucurestenii trec in graba si nepasatori. Pana la finalul saptamanii 23-29 noiembrie, va trebui sa alegem intre Curtea Veche, cea mai veche constructie a Bucurestiului, Institutul de Arheologie Vasile Parvan (Casa Macca, strada Henri Coanda) si Observatorul Astronomic Popular (Casa Amiral Urseanu, bulevardul Lascar Catargiu).

Cele mai citite

Honor lansează Magic7 Pro în România: Un smartphone cu AI integrat

Brandul global de tehnologie Honor a lansat modelul Magic7 Pro pe piața din România, au anunțat reprezentanții companiei într-un eveniment organizat în Slovenia. Honor Magic7...

România și Ungaria comparate în raportul Eurostat: Producție industrială în favoarea noastră, dar țara vecină domină piața forței de muncă

În luna ianuarie 2025, Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, a publicat Monitorul Statistic European, care include o analiză a indicatorilor economici din...

Dacia Duster, lider de vânzări în Islanda: Cum a depășit Tesla în 2024

Modelul Dacia Duster, produs la Mioveni, România, continuă să atragă tot mai mulți clienți în Europa și în regiunile învecinate, în special odată cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă