-1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialO toamna cinefila

O toamna cinefila

A venit toamna si a inceput sa curga «ploaia» de evenimente cinematografice. Iata, spre exemplu, in aceasta perioada cu ce oferte este tentat cinefilul, nu doar bucurestean.

– La Targu Mures, la Palatul Culturii, se afla in plina desfasurare (5-9 noiembrie a.c.) editia cu nr. 16 a Festivalului Alter-native. Organizatorii ne anunta ca din cele 577 de filme din 52 de tari inscrise (dintre care unele – ca Africa de sud, Azerbaidjan, Insulele Filipine, Singapore, Taiwan, Malaezia, etc. – mai putin prezente pana acum in festivalurile de la noi) in urma preselectiei s-au ales 55 de scurt-metraje pentru sectiunea Concurs. Printre acestea, 8 creatii sunt autohtone, 3 sunt coproductii romano-maghiare si una e o coproductie romano-engleza. Unul dintre punctele de atractie ale programului de concurs se anunta a fi filmul de animatie Ergo al regizorului maghiar M. Tóth Géza (Maestro, precedenta sa creatie din 2005, a fost nominalizata la Oscar). Interesanta se anunta si selectia realizata din filmele studentilor de la diferite universitati, atat din Romania (U.N.A.T.C "I.L.Caragiale" – Bucuresti si Universitatea Sapientia – Cluj), cat si din Franta (Ecole Nationale Superieure des Arts Decoratifs), Germania (Academia de Film Baden-Württemberg, Academia Athanor Burghausen) si SUA (Savannah College of Arts and Design).

Desi prin titulatura sa, este un Festival International de Film de Scurtmetraj. Alter-native are inscris in programul lui si o sectiune consistenta, dar necompetitiva, de lungmetraj de fictiune: 14 filme din Romania, Ungaria si Germania. Pe langa creatiile lui Radu Gabrea (Calatoria lui Gruber), Anca Damian (Intalniri incrucisate) si Nae Caranfil (Restul e tacere) vor putea fi urmarite si filmele maghiare Calea lactee al lui Fliegauf Benedek, respectiv Overnight in regia Török Ferenc, dar si productia germana semnata de Veit Helmer: Tuvalu (film care vine la Targu Mures cu un palmares impresionant (din care citam Premiul FIPRESCI – la Ghent, Premiul Publicului la Kiev, Lunen si Porto, Prix de la Jeunesse la Tübingen sau Premiul filmului din Bavaria acordat unui tanar regizor).

 

– La Bucuresti, la Institutul Italian de Cultura «Vito Grasso» isi reia un program foarte apreciat: filmul de miercuri, lansand o invitatie foarte tentanta pentru luna noiembrie: sa descoperim sau sa redescoperim filmele lui Michelangelo Antonioni (1912-2007). Ciclul a fost inaugurat ieri, 5 noiembrie, cu Desertul rosu / Deserto rosso (film premiat cu Leul de Aur la Venetia, 1964, si avandu-i in distributie pe Monica Vitti, Richard Harris. In miercurile urmatoare puteti sa mai (re)vedeti, cateva opere emblematice din creatia marelui cineast: pe 12.11.08 – Profesiunea reporter / Professione reporter (Italia, 1975, cu Jack Nicholson, Maria Schneider, Ian Hendry), pe 19.11.08 – Identificarea unei femei / Identificazione di una donna (1982, cu: Tomas Milian, Christine Boisson, Daniela Silverio, Marcel Bozzuffi) si in 26.11.08 Al di là delle nuvole/ Dincolo de nori (1995, cu: John Malkovich, Fanny Ardant, Kim Rossi Stuart, Jean Reno, Sophie Marceau, Irène Jacob, Veronica Lazar).

 

Intrarea este libera, asa ca haideti la cinema!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă