A venit toamna si a inceput sa curga «ploaia» de evenimente cinematografice. Iata, spre exemplu, in aceasta perioada cu ce oferte este tentat cinefilul, nu doar bucurestean.
– La Targu Mures, la Palatul Culturii, se afla in plina desfasurare (5-9 noiembrie a.c.) editia cu nr. 16 a Festivalului Alter-native. Organizatorii ne anunta ca din cele 577 de filme din 52 de tari inscrise (dintre care unele – ca Africa de sud, Azerbaidjan, Insulele Filipine, Singapore, Taiwan, Malaezia, etc. – mai putin prezente pana acum in festivalurile de la noi) in urma preselectiei s-au ales 55 de scurt-metraje pentru sectiunea Concurs. Printre acestea, 8 creatii sunt autohtone, 3 sunt coproductii romano-maghiare si una e o coproductie romano-engleza. Unul dintre punctele de atractie ale programului de concurs se anunta a fi filmul de animatie Ergo al regizorului maghiar M. Tóth Géza (Maestro, precedenta sa creatie din 2005, a fost nominalizata la Oscar). Interesanta se anunta si selectia realizata din filmele studentilor de la diferite universitati, atat din Romania (U.N.A.T.C "I.L.Caragiale" – Bucuresti si Universitatea Sapientia – Cluj), cat si din Franta (Ecole Nationale Superieure des Arts Decoratifs), Germania (Academia de Film Baden-Württemberg, Academia Athanor Burghausen) si SUA (Savannah College of Arts and Design).
Desi prin titulatura sa, este un Festival International de Film de Scurtmetraj. Alter-native are inscris in programul lui si o sectiune consistenta, dar necompetitiva, de lungmetraj de fictiune: 14 filme din Romania, Ungaria si Germania. Pe langa creatiile lui Radu Gabrea (Calatoria lui Gruber), Anca Damian (Intalniri incrucisate) si Nae Caranfil (Restul e tacere) vor putea fi urmarite si filmele maghiare Calea lactee al lui Fliegauf Benedek, respectiv Overnight in regia Török Ferenc, dar si productia germana semnata de Veit Helmer: Tuvalu (film care vine la Targu Mures cu un palmares impresionant (din care citam Premiul FIPRESCI – la Ghent, Premiul Publicului la Kiev, Lunen si Porto, Prix de la Jeunesse la Tübingen sau Premiul filmului din Bavaria acordat unui tanar regizor).
– La Bucuresti, la Institutul Italian de Cultura «Vito Grasso» isi reia un program foarte apreciat: filmul de miercuri, lansand o invitatie foarte tentanta pentru luna noiembrie: sa descoperim sau sa redescoperim filmele lui Michelangelo Antonioni (1912-2007). Ciclul a fost inaugurat ieri, 5 noiembrie, cu Desertul rosu / Deserto rosso (film premiat cu Leul de Aur la Venetia, 1964, si avandu-i in distributie pe Monica Vitti, Richard Harris. In miercurile urmatoare puteti sa mai (re)vedeti, cateva opere emblematice din creatia marelui cineast: pe 12.11.08 – Profesiunea reporter / Professione reporter (Italia, 1975, cu Jack Nicholson, Maria Schneider, Ian Hendry), pe 19.11.08 – Identificarea unei femei / Identificazione di una donna (1982, cu: Tomas Milian, Christine Boisson, Daniela Silverio, Marcel Bozzuffi) si in 26.11.08 Al di là delle nuvole/ Dincolo de nori (1995, cu: John Malkovich, Fanny Ardant, Kim Rossi Stuart, Jean Reno, Sophie Marceau, Irène Jacob, Veronica Lazar).
Intrarea este libera, asa ca haideti la cinema!