5.6 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSpecialO poveste americana

O poveste americana

Cu Victor Rebengiuc si Sanda Toma in distributie, cu Ion Caramitru pe post de regizor, Nationalul bucurestean si-a deschis stagiunea cu o piesa care n-a mai fost jucata de 60 de ani In Romania.  
"Toti fiii mei" a avut premiera ame­ricana In 1947. Piesa i-a adus un premiu "Tony" si l-a facut cunoscut pe Arthur Miller. La numai un an distanta, textul era montat si la Bucu­resti, cu George Calboreanu si Aura Buzescu In rolurile principale. La 60 de ani distanta, Nationalul din Bucuresti reia acest text, dar cu aceeasi traducere.

Piesa este In acelasi timp drama unui tata care In goana dupa avutie Isi pierde copiii, este drama unei mame care refuza sa creada ca fiul ei a murit, este drama unui fiu care realizeaza ca tatal lui nu e chiar un sfant si este drama unei alte familii destramate din cauza unui tata ajuns nevinovat In Inchisoare. Actiunea operei lui Miller se petrece la cativa ani dupa Incheierea celui de-al doilea razboi mondial, Intr-o America In care mamele Inca mai spera ca fiii declarati disparuti se vor Intoarce totusi si In care antreprenorii Inca Isi numara banii facuti de pe urma razboiului. Iar familia Keller din piesa se Incadreaza In ambele situatii. Desi justitia a gasit un alt vinovat, asupra tatalui familiei planeaza Inca, In comunitate, banuiala ca ar fi fost responsabil pentru furnizarea de piese defecte aviatiei americane. Iar acele defectiuni au dus la moartea a 21 de piloti.

Intreaga piesa are loc pe parcursul unei singure zi, cand linistea familiei Keller este tulburata de doua vizite: copiii fostului partener de afaceri al lui Joe Keller vin, pe rand, In micul orasel de provincie. Ann Deever, logodnica fiului disparut al familiei Keller, Ii va provoca multa sufe­rinta mamei, pentru ca acum doreste sa se casatoreasca cu celalalt fiu. Insa George Deever vine sa caute dreptate, dezgro­pand astfel o poveste urata, pe care toti membrii familiei spera sa o faca uitata. Pentru noua montare, Dragos Buhagiar construieste pe scena mare a Nationalului o casa Intreaga, cu un etaj, o terasa si piscina. Insa spatiul imens creat astfel ramane aproape nefolosit pe Intreaga durata a spectacolului, toata actiunea desfasurandu-se mai mult In jurul piscinei. Ca regizor, Ion Caramitru nu intervine aproape deloc si Isi lasa spectacolul exclusiv pe mana actorilor.

 

Rezulta astfel o montare statica, care se bazeaza pe o eventuala "zi buna" prinsa de distributie. Ceva dinamism aduce, abia la Inceputul partii a doua, Ioan Andrei Ionescu (George Deever). Spectacolul de la National beneficiaza si de contributia unor interesante proiectii create de Daniel Gontz. Dar aceste interventii multimedia contrasteaza, de fapt, cu stilul realist al Intregului spectacol.
Asa cum arata acum, montarea lui Caramitru este un fel de "remember" al unei povesti din America de la sfarsitul anilor ’40 si o readucere In atentia pu­blicului a unui text pe nedrept uitat. Ma Intreb, acum In epoca consumerismului si mai ales Intr-o Romanie In care profitul nu are nici o legatura cu calitatea produsului oferit, atat pentru micii cat si pentru marii afaceristi, cati spectatori pot Intelege ideea ca unii copii ajung sa Isi urasca tatal doar pentru ca a vandut niste piese cu un mic defect?

TOTI FIII MEI
Durata: 2 ore si 40min. (cu pauza)
Autor: Arthur Miller. Regia: Ion Caramitru.
Cu: Victor Rebengiuc, Sanda Toma,
Dragos Stemate, Costina Ciuciulica,
Vivian Alivizache, Dorin Andone,
Gavril Patru, Irina Cojar.
Teatrul National "I.L. Caragiale" – (Bd. Nicolae Balcescu nr. 2, tel. 021.314.71.71) – Sala Mare – vineri, 2 octombrie si sambta , 3 octombrie, Pret bilet: Intre 6 si 30 lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă