Muzica cu copyright, gratuita… in mod "legal"
Sunt celebre, ofera muzica fara a solicita un cent pentru fiecare mp3 descarcat si, culmea, sunt mai mult decat legale. Blogurile care ofera mp3-uri gratuite sunt noii dusmani ai industriei muzicale, insa nimeni nu poate ataca "dreptul la libera exprimare" al blogger-ului.
In momentul in care se spune "file sharing" toata lumea se gandeste la programe Peer-to-Peer gen Kazaa sau DC±±. Exista insa, de ceva vreme, si un alt mod de a imparti ceva, in mod gratuit, pe blog-uri. Multi bloggeri scriu pe jurnalele lor insemnari despre cantareti sau trupe si nu uita sa ataseze o piesa sau, de ce nu, un album intreg. In Statele Unite blogurile sunt catalogate drept "site-uri personale", un loc unde detinatorul isi poate exprima liber opiniile. si ca sa fie tacamul complet, Google a aprobat programe GoogleAds pentru foarte multe site-uri care fac acest "trafic muzical". Desi RIAA, organizatia care se ocupa de materialele cu drepturi de autor, stie ce se intampla pe unele bloguri, spune ca nu poate face nimic impotriva celor care detin site-urile deoarece risca sa fie acuzata de incalcarea unor drepturi personale.
Celebritatile acestui domeniu sunt "Hangover Heart Attack" (hangoverhard.blogspot.com) si "It’s coming out of your Speaker" (itscomingoutofyourspeaker.blogspot.com). Este adevarat ca majoritatea pieselor de aici sunt din anii 1970 – 1980, deci nu dintre cele mai recente, dar cert este ca ele sunt supuse unor legi ale copyright-ului. Dar vorba aceea… daca-mi place mie cum suna, o pot pune pe blog si pot sa si comentez respectiva piesa. Acum daca se pun 10 piese, nu-i mare bai, nu? Cert este ca nimeni nu a incercat sa ia masuri impotriva bloggerilor americani care practica acest tip de "sharing", deoarece se stie ca in America cei care au jurnale online formeaza si o comunitate foarte puternica "cu care e mai bine sa nu te pui" dupa cum comenta un ziarist de la New York Times. si unde mai pui ca unele bloguri sunt semnate de "anonimi", iar inchiderea lor ar insemna cenzura pe fata…
Totusi impotriva altor site-uri, o simpla atentionare este de ajuns pentru a obtine retragrea unei piese sau al unui videoclip. De exemplu, noul clip al lui Dan Balan – "Crazy Loop", a aparut pe YouTube la cateva minute dupa prima difuzare in Statele Unite, dar a fost sters in urma unei sesizari facute de reprezentantii artistului. A reaparut, dar dupa lansarea oficiala a piesei in cauza.
LG VX 10000
Doua ecrane de 2,81
Nici nu am avut timp sa digeram informatiile despre "iPhone killer-ul" Samsung F600, ca a mai aparut un alt "killer" al celebrului aparat produs de Apple, si anume LG VX 10000, un telefon pe cat de subtirel si usor, pe atat de incarcat cu functii si… cu doua ecrane. Da, ati citit foarte bine: doua ecrane! si nu unul principal (mare) si unul secundar (mic, pentru ceas si afisarea celui care te apeleaza!) la fel de mare ca si celalalt – 2,81 inch fiecare, LCD, cu o rezolutie de 400 x 240 pixeli. Cine incepe sa-si frece deja palmele si asteapta propozitia in care sa spunem cat costa si de cand il cumparam si in Romania, va fi putin deceptionat: VX 10000 este conceput special pentru piata americana, functionand numai
in retelele CDMA din SUA. Insa LG va aduce – pe la jumatatea anului viitor, dupa cum spun zvonurile
din industrie – un terminal similar si in Europa.
Pana mai una alta va mai spunem ca ecranul exterior este suta la suta touchscreen, functionand dupa o tehnologie similara celei lui iPhone. Ridicarea ecranului extern ne va dezvalui o tastaura completa QWERTY si cel de-al doilea ecran, care insa nu functioneaza la atingerea degetului, comenziile fiind date cu ajutorul tastelor. Cei care au testat deja telefonul, spun ca singurul lucru care poate primi o bila neagra este designul meniului si al sistemului de operare propriu folosit – toate bazate pe o combinatie negru si rosu. Aparatul vine cu GPS integrat, program de mail si de mesagerie instanta, precum si cu un media player foarte fiabil – care suporta destul de multe formate multimedia. Ar mai trebui sa spunem ca aparatul mai include in dimensiunile reduse – 4.64" (inaltime), 2.12" (latime) x 0.71" (grosime) – si antena pentru receptionarea de emisiuni TV, dar si doua mini boxe stereo. In Statele Unite el este comercializat pentru un pret de aproximativ 400-450 de dolari. z"
NETCAMP 2007
Conferinta NetCamp, desfasurata saptamana trecuta la Bucuresti, a inclus si o competitie care si-a propus sa fie o platforma de lansare pentru proiecte noi in domeniul Internetului, fie ca acestea sunt proiecte pe hartie sau site-uri deja implementate. Iata mai jos proiectele finaliste:
http://captaingo.com/
– un site unde turistii isi pot cauta cazare in Romania. Rezervari in timp real, suport din partea administratorilor site-ului. Asteptam versiunea in engleza, pentru turistii straini.
http://noprimetime.com/
– site care te ajuta sa pui publicitate in clipuri video distribuite online.
http://vertimo.ro/
– un sistem foarte web 2.0 pentru a-ti cauta casa perfeta – pentru cumparare sau inchiriere.
www.erepublik.com
– o lume noua, pentru oameni noi, acum aflata putin in reconstructies…
www.erepublik.com
– o lume noua, pentru oameni noi, acum aflata putin in reconstructies…
Recenzii… restaurante
– un proiect aflat acum pe hartie, realizat de Alex Brie (www.alexbrie.net)