"Spatiul, ultima frontiera" este una dintre cele mai cunoscute replici din cinematografia S.F.. Regizorul James Cameron trece de ea si, la 14 ani de la nasterea ideii filmului "Avatar", vine cu un film-maraton de aproape trei ore unde, in 90% din timp, actiunea se desfasoara intr-o lume virtuala care pare extrem de reala gratie tehnologiei IMAX 3D.
Povestea pe care o spune Cameron (si scenarist in acest caz, nu numai regizor) in "Avatar" este fix opusa celei pe care o spunea in "Aliens" – unde corporatii pamantene ofereau oameni pe post de "furaj" pentru niste creaturi absolut inspaimantatoare. In noul film al lui Cameron, creaturile sunt de fapt oamenii, care in anul 2154 incearca sa exploateze niste zacaminte de pe planeta Pandora, fara a le pasa prea mult de vietile celor care locuiesc aici. Scenariul, desi spune o poveste din viitor, se intoarce intr-un fel la inceputurile vietii pe Pamant, avand un laitmotiv cat se poate de sesizabil: comuniunea om-natura, in care omul nu poate trai fara natura si in care natura este "divinitatea suprema" (Mama Natura). Numai ca, in acest caz, oamenii sunt locuitorii Pandorei – Na’vi – niste indivizi albastri foarte inalti si slabi cu trasaturi umanoide, iar mama natura este denumita Eywa – o forta/un spirit pe care nimeni nu-l vede, dar toata lumea il simte.
Natura din "Avatar" este construita in totalitate pe calculator si, cu toate acestea, apare in fata spectatorului ca un paradis idilic cat se poate de real. Este adevarat ca eu am vizionat filmul in format IMAX 3D, tehnologie care permite "integrarea" spectatorului in peisajul filmului. Culorile, sunetele, miscarile… totul parea extrem de real. Un film precum "Avatar" va parea doar un simplu film de actiune daca va fi vizionat intr-o sala de cinema normala, asta pentru ca adevaratele lucruri care te cuceresc – nu, povestea filmului nu este tocmai una care sa te faca sa spui "wow!" – sunt efectele speciale folosite, efecte care nu pot fi "simtite" decat la o vizionare 3D sau IMAX 3D. Cameron a renuntat la cateva trucuri folosite in filmele 3D – dintre care cel mai cunoscut este "aruncarea" unor obiecte catre spectator – si s-a concentrat mai mult pe detaliile lumii de pe Pandora, ajungand la o perfectiune neatinsa pana acum. Atat de real era totul incat, dupa vreo zece minute pe Pandora, uitasem ca port niste ochelari speciali, iar dupa cele aproape trei ore de stat in sala (da, un film à la Cameron!) parca regretam ca am iesit din acea lume fantastica si am reajuns in Bucurestiul inzapezit.
Problema locuitorilor Pandorei o constituie oamenii, oameni care incearca sa exploateze niste zacaminte (ce valoreaza 20 de milioane de dolari kilogramul). Insa, aceste zacaminte zac sub ceea ce Na’vi numesc "casa", un copac imens (de cateva ori mai mare decat niste copaci imensi pe care probabil vi-i imaginati). Compania care doreste exploatarea acestor resurse minerale incearca, la inceput, sa se integreze in comunitatea locala cu ajutorul unor corpuri create prin contopirea ADN-ului uman cu cel al populatiilor locale, corpuri numite "avatare" (aspect identic cu locuitorii Pandorei). Acestea sunt insa controlate de omul de rand, si uite asa se produce un du-te vino al sufletului si al mintii umane intre doua corpuri. Cert este ca programul "Avatar" se desfasoara foarte incet, deoarece Dr. Grace Augustine (Sigourney Weaver) doreste sa nu faca nici o greseala in incercarea de a uni doua lumi diferite, si compania pamanteana decide sa intervina cu forta. Asa ca incepe un razboi in toata regula: pamantenii cu marile lor masini zburatoare si cu gloante de toate calibrele, indigenii cu un fel de cai, pasari zburatoare si arcuri cu sageti. Insa in toata aceasta lupta nu armele au ultimul cuvant, ci dragostea.
Ca povestea nu este tocmai originala si ca din minutul 30 al filmului devine mai mult decat previzibila, este partea doua. Chiar si asa, Cameron are meritul de a oferi oamenilor (noua adica!) o calatorie in timp, intr-un loc in care totul era minunat pana cand am decis sa exploatam fara limite resursele naturii si am distrus un eco-sistem probabil perfect odata. In acelasi timp distrugerea unei civilizatii de catre om face trimitere la multe razboaie din ultima suta de ani, purtate din dorinta capitalistilor de a face bani. Filmul nu se doreste o lectie de viata, insa il va face pe spectator sa reflecteze asupra unor lucuri, ceea ce este bine.
AVATAR
S.F., SUA, 2009, 2h 46min.
Regia: James Cameron. Cu: Sam Worthington, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Zoe Saldana.
IMAX – Bucuresti – Cinema City: in fiecare zi de la ora 12:30, 15:45, 19:00 si 22:15. Pret bilet: 19 lei (copii), 23 lei (studenti) si 26 lei (pret intreg).
3D – Bucuresti (Multiplex, Movieplex, The Light Cinema, CinemaPRO), Bacau (Cinema City), Cluj (Cinema City), Timisoara (Cinema City), Timisoara (Cinema City).